Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 16
az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Képviselő-testület 2021. október 14-i ülésén meghatározta azokat a szabályokat, amelyek alkalmazásával pályázati eljárás mellőzésével van lehetőség az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél foglalkoztatottak lakhatási problémáit önkormányzati bérlakás biztosításával megoldani. A rendelet-módosítás a korábban elfogadott döntés önkormányzati rendeletben történő megjelenítését tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímeit bővíti az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél közfeladat ellátásában résztvevők részére biztosított bérbeadási lehetőségekkel, valamint a meglévő bérlőtársi jogviszony módosítása jogcímen.
Az új jogcímek:
önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél közfeladat ellátásában résztvevők részére történő bérbeadás
szolgálati lakás bérbeadás;
krízis elhelyezés céljából történő bérbeadás;
bérlőtársi jogviszony módosítása.
A rendelet tartalmazza azt az esetet, amikor meglévő jogviszony azért került módosításra, mert új bérlőtárs kerül a szerződésbe. A rendelet hatályba lépése óta több esetben fordult elő az, hogy az egyik bérlő halála, válás, költözés vagy egyéb ok miatt az egyik bérlőtárs kérte, hogy a bérleti szerződésben a továbbiakban már ne szerepeljen. Erre a helyzetre, a visszamaradó bérlő részére a bérlakás további bérbe adására teremt jogcímet a rendelet.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél közfeladat ellátásában résztvevők részére történő bérbe adás feltételeit szabályozza.
A 3. §-hoz
A nyugdíjasházi elhelyezés szabályainak módosítása.
A 4. §-hoz
Általános gyakorlat, hogy a bérleti szerződések megszűnésekor a bérlő a szerződés megszűnésekor számlázott bérleti díj összegének megfelelő összegű használati díjat fizet a lakás további, jogcím nélküli használatárét mindaddig, amíg jogviszonyát nem rendezi vagy a lakást nem adja vissza önkormányzatunknak. Ez azonban nem ösztönzi a jogcím nélküli lakáshasználót arra, hogy a jogviszonyát mielőbb rendezze, lakhatását megoldja. Ezért a rendelet azt tartalmazza, hogy a bérleti jogviszony megszűnése után a jogcím nélküli lakáshasználó ne a korábbi időszak kedvezményes, támogatott bérleti díját, hanem magasabb összegű lakbért fizessen a jogcím nélküli lakáshasználat idejére.
A rendelet meghatározza a használati díj fizetésének esedékességét is.
Az 5. §-hoz
Jogtechnikai pontosítások.
A 6. §-hoz
Hatályon kívül helyezett rendelkezés.
A 7. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.