Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 16
a helyi adókról szóló 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet módosítását a jogszabályok módosulása, a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának helyi adópolitikája, gazdálkodásának követelményei és a helyi közszolgáltatások változatlan színvonalú biztosítása tette indokolttá.
A rendelet módosításának célja, hogy 2022. adóévre a helyi adónemeket, azok mértékét úgy határozza meg, hogy azokat reálértéken tartsa, továbbá beemel a mentességi szabályok közé egy kitételt, mely az adózáson túl környezetvédelmi célt is szolgál. A rendeleti szabályok kizárólag 2021. évre kiegészülnek egy övezet tekintetében a kereskedelmi egységek kedvezményes adómértékeivel, tekintettel az adóalanyok - rajtuk kívül álló okokból bekövetkező - teherbíró képességük átmeneti romlására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az értelmező rendelkezések kiegészülnek a telekadó mentességi szabályhoz kapcsolódóan azzal, hogy a fásítottság kötelező mértékénél milyen fafajok vehetők figyelembe.
A 2. §-hoz
Az építményadóban a magánszemélyeket érintő adókedvezmény növekszik, ezáltal a magánszemélyek üzleti célt nem szolgáló építményei utáni adókötelezettségek tekintetében az inflációkövető adómérték változtatásnak a hatása jóval kisebb mértékben jelentkezik.
A 3. §-hoz
Az általános adómérték, valamint a speciális kereskedelmi egységekre és a garázsokra vonatkozó adómérték módosítása, mindegyik adómérték a törvényi adómaximum alatt marad, az építményfajták szerinti differenciált adómérték alkalmazása továbbra is megmarad.
A 4. §-hoz
A kötelező fásítottsági mérték szerepel a kerületi építési szabályzatban, így a lakóépület létesítésekor arra tekintettel kell lenni, ezzel összhangban az építési szabályokat betartó adózók a mentességgel élhetnek, azonban amelyik adózó a mentességi feltételnek nem tesz eleget, meg kell fizetnie a mentesség időtartamára eső adót. Ennek a feltételnek a beemelése 2022-ben nem eredményez többletbevételt, legkorábban csak 2023-ban lehet gazdasági hatása.
Az 5. §-hoz
A 2. §-oshoz hasonlóan a magánszemélyek esetében a bel- és külterületi telkek kapcsán az adókedvezmény növekszik, hogy őket kevésbé sújtsa az inflációs hatás az adófizetési kötelezettségek során.
A 6. §-hoz
A bel- és külterületi telkek adómértékei növekednek, azonban így is jóval a törvényi adómaximum alatt maradnak, a differenciáltság továbbra is fennmarad.
A 7. §-hoz
A kommunális adó mértékének inflációkövető meghatározása.
A 8. §-hoz
Jogtechnikai pontosítás.
A 9. §-hoz
Az a) és c) pont a 2021. évi kedvezményes adómértékre utaló szabályok hatályvesztéséről szólnak, azok hatálya így csak 2021. évre szólnak. A b) pont kizárólag magánszemélyekre vonatkozik, a mentességi szabály adókedvezménnyé változik. A változással egyidejűleg nem feltétlenül áll be adófizetési kötelezettség, más jogcímen az adómentesség továbbra is fenn állhat – így pl. lakóház esetében a 2000 m2, hétvégi ház esetén a 600 m2 adómentes terület igénybe vehető.
A 10. §-hoz
A rendeletben meghatározott szabályok hatálybalépésének időpontjait tartalmazza.