Borsodzentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/1999(X.29.) önkormányzati rendelete

a “Borsodszentgyörgy Községért Díszpolgári” és “Borsodszentgyörgy Község Tiszteletbeli Polgára” kitüntető cím adományozásáról

Hatályos: 2015. 03. 24

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének

15/1999.(X.29.) sz. rendelete

a “Borsodszentgyörgy Községért Díszpolgári” és

“Borsodszentgyörgy Község Tiszteletbeli Polgára”

kitüntető cím adományozásáról

egységes szerkezetben a 10/2002.(VII.1.), 8/2008.(V.26. ) és 7/2015.(III.24.)

önkormányzati  rendeletekkel


Borsodszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok-ról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. tv. 1.§ (6) bekezdés a) pontjában rögzített felhatalmazás alapján - figyelembe véve a 8/1999.(IV.30.) sz. helyi rendelet 2.§ (3) bekezdésében foglaltakat is - Borsodszentgyörgy községért “Borsodszentgyörgy Község Díszpolgára” és “Borsodszentgyörgy Község Tiszteletbeli Polgára” elismerő címeket, kitüntetéseket alapít és adományozásuk szabályairól az alábbi rendeletet alkotja


1.§


(1) A képviselő-testület “Borsodszentgyörgy Község Díszpolgára” (továbbiakban díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:


a) azok érdemeit, akik Borsodszentgyörgy község szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését, polgárainak boldogulását,


b) azoknak a Borsodszentgyörgy községben született vagy itt élő és alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak érdemeit, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a község fejlődéséhez


c) azok érdemeit, akik a község nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak községünk hírnevének, tekintélyének növeléséhez


d) akik a település érdekében kimagasló értékű anyagi támogatást nyújtottak, nemes célokra és hosszú távra alapítványt hoztak létre.


(2) A képviselő-testület “Borsodszentgyörgy Község Tiszteletbeli Polgára” (továbbiakban tiszteletbeli polgár) kitüntető címet adományozhat olyan nem Borsodszentgyörgy lakóhelyű személyiségeknek, akik jelentős mértékben hozzájárultak a község jó hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, érdekeinek előmozdításához.


(3)[1] Elhunyt személy részére adományozott (posztumusz) díszpolgári címmel díszoklevél és 25.000 Ft értékű pénz- vagy tárgyjutalom jár.


(4) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt külön erre a célra készített díszoklevél, igazolvány, valamint összesen 25.000 Ft összegű pénz- vagy tárgyjutalom (megosztva az összeget mindkettő) illeti meg.

Kivétel a külföldi állampolgár, aki pénzjutalomban nem részesíthető.


(5)[2] Az elhunyt személy részére adományozott díszoklevelet és pénz- vagy tárgyjutalmat az élő házastársnak, nem léte esetén a törvényes öröklés rendje szerinti legközelebbi hozzátartozónak kell átadni

2.§


 (1) Díszpolgári címmel évente egy magyar vagy egy külföldi állampolgárságú személy tüntethető ki.

A kitüntetendő személyekre a tárgyév szeptember 30. napjáig a képviselő-testület bizottságai és tisztségviselői tehetnek javaslatot, kivéve a legelső kitüntetés adományozását.


A javasolt személyek közül a polgármester, alpolgármester, bizottsági elnökökből álló ideiglenes bizottság ajánlása alapján a polgármester tesz előterjesztést a kitüntetés odaítélésére.


(2) Tiszteletbeli polgár címmel évente egy magyar állampolgárságú személy tüntethető ki. A kitüntetett az erről szóló oklevél és 15.000 Ft értékű pénz- vagy tárgyjutalom - az összeg határán belül esetenként mindkettő - illeti meg.


A tiszteletbeli polgár cím adományozására az eljárást a díszpolgáréhoz egyezően kell lefolytatni.


(3) A díszpolgári és tiszteletbeli polgár címmel kitüntetett személynek ünnepi képviselő-testületi ülésen, a kitüntetés rangjához méltó keretek között adja át a polgármester az adományozásról szóló okmányt, igazolványt és a jutalmat.


3.§


(1) A javaslatokat minden évben az átadást megelőzően úgy kell a polgármesterhez eljuttatni, hogy szeptember 30. napjáig az ideiglenes bizottság az előkészítést elvégezhesse.

A javaslatok beérkezésének legvégső határideje minden év augusztus 30.


 (2) A kitüntetések adományozását a szabályoknak megfelelően zárt ülésen kell eldönteni, azonban az adományozást követően az indokolással együtt a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


4.§


(1) A Borsodszentgyörgy Község Díszpolgára kitüntetés

- műbőr borítású díszes oklevél,

- az adományozásról szóló igazolvány,

- 25.000 Ft értékű pénz- vagy tárgyjutalom (összegen belül mindkettő lehet)


(2) A díszpolgár jogosult a címet viselni és azt a neve mellett feltüntetni

- jogosult a település ünnepein a díszemelvényen helye foglalni

- jogosult a településen tartott rendezvényeket ingyen látogatni

- elhalálozása esetén az önkormányzat az erre fenntartott helyen díszsírhelyet biztosít számára.


5.§


(1) A Borsodszentgyörgy Község Tiszteletbeli Polgára kitüntetés

 - műbőr borítású díszes oklevél,

- az adományozásról szóló igazolvány,

- 15.000 Ft értékű pénz- vagy tárgyjutalom (összegen belül mindkettő lehet)


(2) A tiszteletbeli polgár jogosult a címet viselni és azt a neve mellett feltüntetni

- jogosult a település ünnepein a díszemelvényen helye foglalni

- jogosult a település rendezvényeit ingyen látogatni.


6.§


(1) A kitüntetéseket minden évben lehetőleg a nemzeti ünnep alkalmából október 23-ra rendezett ünnepi ülésen, illetve kiemelkedő helyi ünnep vagy esemény alkalmából lehet átadni.


(2) A kitüntetésekkel járó okmányokat a testületi döntéseknek megfelelően a polgármester és a jegyző írják alá.


7.§


(1) Azonos kitüntetést egy személy csak egy alkalommal nyerhet el.


(2) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgár címet a javaslatot tevő ideiglenes bizottság kezdeményezésére a képviselő-testület megvonathatja attól, aki méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


(3) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím adományozását díszes kivitelű könyvben kell nyilvántartani. A könyvbe bevezetett adatokat kézjegyével látja el a polgármester, a jegyző és a kitüntetett személy.


(4) A kitüntetettek nevét, arcképét (hozzájárulásával) a Polgármesteri Hivatal leglátogatottabb helyén is el lehet helyezni emléktáblán. A név mellett fel kell tüntetni az adományozás évét.


(5) A kitüntetés visszavonása esetén is a (4) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni. A megvonás tényét az érintettekkel is közölni kell.


8.§


(1) Amennyiben egy adott évben a kitüntetés adományozására nem kerül sor október 23. napjáig, az erre betervezett jutalom összege az önkormányzat működési kiadásaira felhasználható.


9.§[3]


(1) A képviselő-testület 2002. július 1. napjától “Borsodszentgyörgy községért Emlékplakett” kitüntetést alapít.


(2)[4] Az emlékplakett kb. 6 cm átmérojű, kör alakú, fém alapon tartalmazza középen a település címérét, külső körívén “Borsodszentgyörgy községért” feliratot.


(3) Az emlékplakett elhelyezése fa anyagú díszdobozban, melynek borítóján szerepel “Emlékplakett” felirat.


(4) Az emlékplakett mellé díszes kivitelű oklevél jár, mely tartalmazza a kitüntetett nevét, a kitüntetéssel elismert munkavégzést és a polgármester aláírását.


10.§[5]


Emlékplakett kitüntetéssel ismeri el az önkormányzat azon helyi lakosok érdemeit, akik több éve társadalmi munkában térítés nélkül dolgoznak a kulturális élet, a sport, a művelődés területén és munkájuk nagyban hozzájárul az önkormányzat, a helyi szervezetek, alapítványok ezirányú tevékenységéhez.


11.§[6]


Az emlékplakett évente egy alkalommal (általában augusztus 20-án) több személy részére is átadható.


12.§


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



Kriston Sándor sk.                                                                            Vámos Istvánné sk.

polgármester                                                                                              jegyző


[1]

A 7/2015.(III.24.) önkormányzati rendelet módosította

[2]

A 7/2015.(III.24.) önkormányzati rendelet iktatta be

[3]

A 10/2002.(VII.1.) sz. rendelet módosította

[4]

A (2)-(3) bekezdést a 8/2008.(V.26. )sz. rendelet módosította

[5]

A 10/2002.(VII.1.) sz. rendelet iktatta be


[6]

A 10/2002.(VII.1.) sz. rendelet iktatta be