Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 03. 01

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.03.01.

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya2

1. § A rendelet hatálya a Borsodszentgyörgy község közigazgatási területén lévő 105 hrsz. alatti 9.372 m2 területű felekezeti temetőre terjed ki, melynek üzemeltetője a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata.

A temető fenntartása, üzemeltetése

2. § (1)3 A temető tulajdonosa a Római Katolikus Egyház, az üzemeltetéséről megállapodás alapján Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A temető bővítéséről, annak vagy egy részének lezárásáról, újra használatba vételéről a településszerkezeti tervnek és az érintetteknek a meghallgatása útján a képviselő-testület határozat.

(3)4 A temető fenntartása és üzemeltetése érdekében temető gondnokot kell alkalmazni a törvényi előírásoknak megfelelően.

(3a)5 A temető bekerítéséről vagy élősövénnyel való lehatárolásról, valamint az utak sorfásításáról az üzemeltető a tulajdonos hozzájárulásának kikérésével köteles gondoskodni.

(4) A temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges fedezet biztosításáról a képviselő-testület az éves költségvetés keretében gondoskodik.

(5) A temető fenntartója és üzemeltetője felekezethez való tartozás és egyéb megkülönböztetés nélkül köteles az egyházi és társadalmi szokásokra tekintettel lehetővé tenni a temetkezést.

(6) A temető fenntartásának és üzemeltetésének ellenőrzését a jegyző látja el.

Temetkezési szolgáltatások

3. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást a temetkezési tevékenység ellátásához szükséges feltételekkel rendelkező bármely intézmény, vállalat, gazdasági társaság és vállalkozó végezhet a szolgáltatást igénybevevő megbízása alapján.

(2)6 A szolgáltató köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető tulajdonosával, üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

A temetésre vonatkozó előírások

4. § (1)7 Temetkezésre használható helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnafülke (megépítés esetén),

d) díszsírhely.

(2)8 A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 220 cm hosszú, 100 cm széles,

a) felnőtt kettes sírhely 220 cm hosszú, 190 cm széles,

a) gyermek sírhely (10 éven aluli) 130 cm hosszú, 60 cm széles,

a) urnafülke 30 cm hosszú, 30 cm széles,

a) díszsírhely

ea) temetőben: a)-d) pontok szerint,

eb) altemplomban a falazatban: koporsó esetén 220 cm magas, 100 cm széles; urna esetén 30 cm magas, 30 cm széles

(3) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell eljárni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) A sírok egymástól való távolsága legalább 100 cm. E feltételt a már létező sírhelyek esetén adottnak kell tekinteni.

(5)9 A sírgödröt a jegyző hozzájárulásával lehet olyan természetes anyaggal burkolni, ami a talajban lebomlik. A síremlék tervét az üzemeltetőnek be kell mutatni.

5. § (1) Urnát urnafülkébe vagy koporsós temetési helyre rátemetni egyaránt szabad.

(2) Az urna földbe temetése esetén az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe kell elhelyezni.

6. § (1) A kijelölt helyen díszsírhely kialakítása céljából az üzemeltető temetőrészt, ill. az altemplomot köteles fenntartani.

(2)10 Díszsírhely adományozható annak, aki:

a) a község díszpolgára,

a) a község életének jelentős javítását, közéleti, tudományos, művészeti, sportteljesítmény során, vagy gazdaságilag jelentős mértékben segítette elő.

(3) Díszsírhely adományozásáról egyedi esetekben a képviselő-testület dönt.

(4) A díszsírhely igénybevétele térítésmentes, használata a temető fennállásáig szól.

(5) Díszsírhelyre rátemetés csak az elhunyt házastársa (élettársa) esetében lehetséges. Ápolását a hozzátartozók végzik, hozzátartozó hiányában az ápolást az önkormányzat köteles elvégezni.

(6) Amennyiben a díszsírhely jogosult hozzátartozói a díszsírhely helyett urnafülkére tartanak igényt, annak létesítési költségét az önkormányzat megtéríti.

7. §11 (1) A 1. melléklet szerinti díjak megváltása a temetési hely felett – kivéve a díszsírhelyeket és közköltséges temetési helyeket – 25 évre szóló rendelkezési jogosultságot biztosít.

(2) A rendelkezési jog kezdő időpontja a temetési hely megváltásának napja.

(3) Temetési hely feletti rendelkezési jogot kizárólag a lejárt rendelkezésű sírhelyek vonatkozásában lehet előre megváltatni.

8. § (1) A betemetetlen sírhelyek elhasználása kizárólag az elhalálozás ideje szerinti sorrendben történhet.

(2)12

9. §13 A sírhelyeket és az urnafülkét a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell megváltani. Az érvényes díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza.

10. § (1)14 A temető fenntartása, üzemeltetése érdekében a temettető, illetve a temető létesítményeit igénybevevő vállalkozó a 2. melléklet szerinti díjat köteles fizetni.

(2)15 A díjakat az önkormányzat házipénztárába kell befizetni a temetést megelőzően az egyházzal kötött megállapodásnak megfelelően.

11. §16 A temető nyitvatartási ideje:

a) október 1. és április 30. között 8.00 - 17.00 óra

a) május 1. és szeptember 30. között 7.00 - 19.00 óra

A temető rendje

12. § (1) A Ttv. 3. § a) pontja alapján a temető különleges használatú közterület.

(2) A temető területén csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni.

(3) A tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedést annak kell megtennie, aki a gyertyát, ill. mécsest meggyújtotta.

(4) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, ami a temető csendjét, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit sérti.

(5) A temető területére kutyát vagy más állatot bevinni tilos.

(6) A temetőben gépjárművel közlekedni csak a temetést végző szolgáltatónak, valamint a jegyzőtől beszerezett külön engedély alapján a sírkőkészítőnek és a mozgáskorlátozottaknak szabad. Más esetében gépjárművel csak a kijelölt parkolóhelyig szabad gépjárművel közlekedni.

(7) A temető szennyezése tilos. A sírhely gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot az erre a célra kijelölt területen, ill. a kihelyezett szemétgyűjtő edényzetben lehet elhelyezni.

(8) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és a növényeket bárhová elvinni tilos.

(9) 14 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

Szociális temetés ellátásának temetői rendje

12/A. §1718

Síremlékekre vonatkozó szabályok

13. § (1) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A felállítandó síremlék tervét az üzemeltetőnek be kell mutatni, aki a baleseti és esztétikai szempontokra figyelemmel a síremlék méretét és formáját korlátozhatja.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni a temető üzemeltetojének történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

Temetői munkák

14. § (1) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - be kell jelenteni a temető gondnokának.

(2) A sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat a hozzátartozók, a temetéssel megbízott vállalkozó, ill. a helyi sírásó csoport végezheti a temetőgondok irányításával.

(3) Magánszemély fát és cserjét a sírhelyen kívül nem ültethet. A 0,5 m magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket az üzemeltető eltávolíttathatja és ennek költségeit a sír gondozására kötelezettel megtéríttetheti.

(4)19 A sírápoláson túl végzett minden munkához igénybevetett energiáért térítési díjat köteles fizetni a munkát végző személy, vállalkozó, vagy temettető. A munkához szükséges anyagok tárolása a temetőgondnok által kijelölt területen történhet. A térítési díjak mértékét az érvényes energiaárak, a vételezett energia mennyisége, valamint az igénybevétel idejének figyelembe vételével az üzemeltető állapítja meg.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek20

15. §2122 (1) A temetőbe való belépés, az utak, az illemhely, a hulladéktáról és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A hulladéktárolóban építési hulladékot tilos elhelyezni.

(3) A ravatalozó és a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő használatáért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2000. október 1. napjától lép hatályba.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. és az annak végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidőben a 3/1999.(III.25.) sz. önkormányzati rendelet a hatályát veszti.

(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 13/2000. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez232425

A temetkezési helyek díjtételei

egyes sírhely 6.000 Ft
kettes sírhely 12.000 Ft
egyes gyermeksírhely 3.000 Ft
kettes gyermeksírhely 6.000 Ft
rátemetés 5.000 Ft
A temetési helyek újraváltási díja megegyezik a fent meghatározott díjakkal

2. melléklet a 13/2000. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez262728

Temető üzemeltetési hozzájárulás díjai:

1. Hűtés, tárolás:

1.1. 1-5. napig: díjmentes

1.2. 6. naptól: 1.000 Ft/nap

2. Ravatalozó használati díja alkalmanként 3.000 Ft

3. Temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulás díja: 3.000 Ft/alkalom

1

A bevezető a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az „A rendelet hatálya” alcím címe a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (3a) bekezdését a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

6

A 3. § (2) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (1) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (2) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (5) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 7. § a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

12

A 8. § (2) bekezdését a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte.

13

A 9. § a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

14

A 10. § (1) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

15

A 10. § (2) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

16

A 11. § a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

17

A 12/A. §-t a13/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be.

18

A 12/A. §-t a 3/2014. (III.27.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 14. § (4) bekezdése a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

20

Az „A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek” alcím címe a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

21

A 15. §-t a 8/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelet 5. § c) bekezdése hatályon kívül helyezte.

22

A 15. §-t a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 13. §-a iktatta be.

23

A 1. melléklet a 16/2008. (X.18.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

24

A 1. melléklet a 13/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

25

A 1. melléklet a 11/2014. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

26

A 2. melléklet a 11/2014. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

27

A 2. melléklet a 16/2008. (X.18.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

28

A 2. melléklet a 15/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.