Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

Hatályos: 2000. 07. 01- 2021. 08. 14

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról[1]

Borsodszentgyörgy község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Borsodszentgyörgy község közigazgatási területén található parlagfű irtásának elősegítése.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Borsodszentgyörgy község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

A parlagfű irtásának szabályai

3. § (1) A község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban, használatukban, kezelésükben lévő terültet köteles a virágzó parlagfűtől folyamatosan mentesíteni.

(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt: kora tavasszal, majd folyamatosan októberig - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus kaszálás, korai gyomlálás stb.) ill. engedélyezett vegyi készítmények felhasználásával kell elvégezni.

(4) A vegyszeres gyomirtás tekintetében a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, az okozott allergiás megbetegedéssel járó legfontosabb tudnivalókról e rendelet 1. sz. mellékletében leírt felhívás közzétételével az önkormányzat évente gondoskodik.

5. § Azokon a területeken, ahol a parlagfű irtási kötelezettségének az ingatlan tulajdonosa, használója, kezelője nem tesz eleget, a jegyző hatósági kötelezést adhat ki, mely az államigazgatási eljárásra vonatkozó szabályok szerint végrehajtható.

Szabálysértési rendelkezések

6. § Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a parlagfű irtás szabályairól szóló rendelkezéseket megszegi.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2000. július 1-jén lép hatályba.

(1) A rendelet kihirdetéséről és a melléklet évenkénti kihelyezéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Felhívás parlagfű irtására

1. sz. melléklet a 9.2000.(V.15.) önkormányzati rendelethez.pdf


[1] Az önkormányzati rendeletet a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 47. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 15. napjával.