Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 21.) önkormányzati rendelete

a mezőőri szolgálatról

Hatályos: 2022. 10. 27

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 21.) önkormányzati rendelete

a mezőőri szolgálatról

2022.10.27.

Borsodszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a mezőgazdasági termőföld területek őrzése érdekében a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény (továbbiakban: Tv.) 19. §-ban kapott felhatalmazása alapján a település mezei őrszolgálata létesítésének feltételeiről és működésének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Borsodszentgyörgy község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek védelmére, illetve azok tulajdonosaira, bérlőire, használóira terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított külterület védelmét 1 mezőőri körzetben látja el.

A mezei őrszolgálat

2. § (1) Az 1. §-ban meghatározott terület védelmét, a mezei őrszolgálati feladatokat az Önkormányzat mezőőr alkalmazásával látja el.

(2) A mezőőr feladatát a polgármester utasításai szerint végzi, a mezőőr felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr szakmai felügyeletét a B-A-Z. Megyei Földművelésügyi Hivatal és az Ózd Városi Rendőrkapitányság látja el.

(4) A mezei őrszolgálat tevékenysége során együttműködik a területileg illetékes vadásztársasággal és erdőbirtokossággal.

A mezőőr jogai és kötelezettségei

3. § (1) A mezőőr feladata, hogy a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények őrzését biztosítja, megakadályozza a hulladék-, építési törmelék illegális lerakását.

(2) A mezőőr az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására köteles felszólítani.

(3) A mezőőr azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, köteles feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni.

(4) A mezőőr azt a személyt, aki a nála vagy a feltartóztatott járművön lévő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, köteles a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni.

(5) A mezőőr a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt köteles elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni.

(6) A mezőőr köteles a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.

(7) A mezőőr munkája során köteles együttműködni a rendőrséggel.

(8) A mezőőr egyéb nem feladatkörébe tartozó feladattal is megbízható a munkáltató utasítása alapján.

(9) A mezőőr a vonatkozó jogszabályban előírt módon és a szolgálati szabályzatnak megfelelően tevékenységéről naplót vezet.

A mezőőri járulék

4. §1

A mezőőri járulék megállapítása

5. §2

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet 2007. július 1. lép hatályba.

(2)3

(3)4

(4)5

(5) A mezőőri tevékenységre vonatkozóan a Tv. rendelkezéseit, valamint a végrehajtására kiadott 29/1998.(IV.30.) FM és a 26/2004. (III.03.) FVM-PM együttes rendeletet kell alkalmazni e rendelettel együtt.

1

A 4. §-t a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. §-t a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § (2) bekezdését a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 6. § (3) bekezdését a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 6. § (4) bekezdését a Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.