Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 12. 31

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2015.(XII.16.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról


Borsodszentgyörgy Község Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



 Hatásköri rendelkezések

1. §


(1) A Képviselő-testület a rendeletben, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 17.§ (5) bekezdésében, a 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, a 45.§ (1) bekezdésében, a 48.§ (1) és (4) bekezdéseiben meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át.


(2) A hatáskör gyakorlója köteles a támogatások megállapításánál az elfogadott éves költségvetésben biztosított kereteken belül gazdálkodni, az év közbeni átcsoportosításokat szükség esetén a képviselő-testület elé terjeszteni, illetve azt kezdeményezni.


(3) Az átruházott hatáskörök gyakorlója önkormányzat éves munkatervében megjelölt időközönként beszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testületnek.



A rendelet hatálya

2.§


A rendelet hatálya Borsodszentgyörgy község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel (a továbbiakban: lakcím) rendelkező természetes személyekre terjed ki.



A rendeletben szabályozott ellátási formák

3.§


  1. A képviselő-testület  a szociálisan rászoruló személyek, családok részére települési támogatást biztosít az e rendeletében meghatározottak szerint.


  1. Szociális rászorultságtól függő és egyéb támogatások formái:
    1. rendkívüli települési támogatás
    2. temetési támogatás
    3. tanévkezdéshez kapcsolódó támogatás
    4. időkorúak támogatása


Eljárási szabályok

4.§


(1) A települési támogatás iránti kérelmet a Járdánházai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Borsodszentgyörgyi Kirendeltségén kell benyújtani.


(2) A kérelmet a rendelet 1. számú mellékletének alkalmazásával kell benyújtani.


(3) Települési támogatás – indokolt esetben - hivatalból is megállapítható, különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, más családvédelemmel foglalkozó intézmény, szociális intézmény, bármely önkormányzati képviselő vagy a területi védőnő kezdeményezésére.


(4) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele azonos lakásban élő, ott lakcímmel rendelkező közeli hozzátartozó személyi adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat becsatolni. Köteles továbbá a rendeletben előírt tartalmú igazolásokat, valamint ezek hivatalból történő beszerzéseihez szükséges hozzájárulásokat mellékelni.


(5) A jövedelemmel nem rendelkező nagykorú esetében a rokkantságot, a fogyatékosságot, a munkanélküliséget az ellátásról szóló igazolással kell igazolni.


(6) A jövedelem és vagyon igazolás módja

a) a jövedelem számításánál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni,

b) a kérelmező jövedelmi viszonyait a jövedelem típusának megfelelő igazolás benyújtásával köteles igazolni.


(7) A települési támogatást igénylők szociális, vagyoni körülményeinek megismerése érdekében a Hivatal szükség esetén környezettanulmányt készíthet.


Rendkívüli települési  támogatás

5. §

  1. Az önhibáján kívül, létfenntartását veszélyeztető rendkívül élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatás állapítható meg feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.
  2. A rendkívüli települési támogatás különösen az Szt. 45. § (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.
  3. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára a települési rendkívüli támogatás összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át.
  4. A települési rendkívüli támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és a rendkívüli települési támogatás  indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén a havi rendszeres gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye,

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennállását, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

g) szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.


  1. Gyógyszersegély esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik-e vagy nem.


  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) a rendkívüli települési támogatás akkor is megállapítható, ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt. A rendkívüli vis-maior esetben a döntést hozó megállapíthat a (3) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű – ingatlanonként maximum az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének hétszeres mértékű – rendkívüli települési támogatást


Temetési támogatás

6. §


  1. A polgármester az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként temetési támogatást állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.


  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege 20.000 Ft. A megállapított támogatás összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként temetési támogatást a halálesetet követő 60 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.


  1. A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség  100.000 Ft.


Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatás

7. §


(1) Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban nem részesülő óvodás, általános iskolai, középiskolai tanulmányokat folytató törvényes képviselője valamint a felsőfokú nappali tanulmányokat folytató fiatal felnőtt.     

A támogatás mértéke:

a) óvodás esetében: 10.000 Ft/év

b) általános iskolás esetében: 20.000 Ft/év

c) középiskolás esetében: 30.000 Ft/év

d) felsőfokú nappali tanulmányokat folytató hallgatói jogviszonyban álló diák: 40.000 Ft/év. 


  (2) Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő óvodás, általános iskolai, középiskolai tanulmányokat folytató törvényes képviselője valamint a felsőfokú nappali tanulmányokat folytató fiatal felnőtt.     

A támogatás mértéke:

a) óvodás esetében: 5000 Ft/év

b) általános iskolás esetében: 10.000 Ft/év

c) középiskolás esetében: 15.000 Ft/év

d) felsőfokú nappali tanulmányokat folytató hallgatói jogviszonyban álló diák: 20.000 Ft/év. 


(3) A támogatás igénybevételéhez óvodások esetén óvodai jogviszony igazolást, általános iskolások, középiskolások esetén tanulói jogviszony igazolást, felsőfokú nappali tanulmányokat folytató fiatal felnőtt esetén hallgató jogviszony igazolást kell benyújtani a szeptember hónapban kezdődő tanévre/félévre vonatkozóan legkésőbb október 31. napjáig.


Időkorúak támogatása

8.§


  1. Időskorúak támogatása címén a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező 60-69. életév közötti személyek támogatásban részesülnek az alábbiak szerint:
  1.    egy főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 50.000 Ft-ot:  30.000 Ft/év
  2. egy főre eső jövedelem 50.001 – 100.000 Ft között: 20.000 Ft/év
  3. egy főre eső jövedelem 100.001 Ft fölött: 10.000 Ft/év


  1. Időskorúak támogatása címén a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező 70. életévüket betöltött személyek támogatásban részesülnek az alábbiak szerint:

a)  egy főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 50.000 Ft-ot:  35.000 Ft/év

b) egy főre eső jövedelem 50.001 – 100.000 Ft között: 25.000 Ft/év

c) egy főre eső jövedelem 100.001 Ft fölött: 15.000 Ft/év


(3) A települési időskorúak támogatása iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását.



Záró rendelkezések

9.§


(1) Jelen rendelet 2016. január 1. napjától lép hatályba.

(2) Ezzel egyidőben hatályát veszti  a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.16.) önkormányzati rendelet.


Németh Gyula                                                                                              Dr. Tóth Ria

polgármester                                                                                         jegyző






Záradék:


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. tv 51.§ (2) bekezdése, valamint Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014.(X.28.) önkormányzati rendelet 12.§ (1) bekezdése alapján a rendelet 2015. december 16. napján, a hirdetőtáblán történő kifüggesztés útján kihirdetésre került.


Borsodszentgyörgy, 2015. december 16.



Dr. Tóth Rita

jegyző








































1. számú melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM



Kérelmező neve: ………………………………………………………………………………

Születési neve : .……………………….………………………………………………………..

Anyja neve: ………………………………………….    Családi állapota:……………………..

Születési helye: …………………………………. Ideje: ………..év……..…….hó……….nap

TAJ száma: ……....………………….

Telefonszám/elérhetőség (kitöltése önkéntes): …………………………


Lakóhelye: Borsodszentgyörgy, ….........…………………………………. út …..…… szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb

Bejelentett tartózkodási helye (lakcímkártya szerint)  : …………………………………...

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb


Kijelentem, hogy életvitelszerűen:

 lakóhelyemen

 tartózkodási helyemen

élek.

(kérjük  a megfelelőt X-el jelölje)


Kérelmezővel közös háztartásban élő családtagjainak személyi adatai:


Név

(születési név is)

Születési hely,

év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám









































Kérelmező és családtagjai nettó havi jövedelme(i):


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Gyermek jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,

Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás




Vállalkozásból származó nettó jövedelem




A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)




Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, fht stb.)




Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)




Összes nettó jövedelem




Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:  

……………..  Ft.

A települési támogatást:

 Rendkívüli

 Temetési

 Időskorúak támogatása címén kérem megállapítani.

Rendkívüli települési támogatás kérelem indoklása:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...


Tudomásul veszem, hogy a 2004. évi CLX. törvény 51.§ (5) bekezdésben foglaltak szerint az ügyfél, vagy képviselője, aki rosszhiszeműen az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, eljárási bírsággal sújtható.

         

Nyilatkozatok:


Alulírott hozzájárulok, hogy az állami adóhatóságtól és más társhatóságoktól kérelmem elbírálása céljából szükség esetén igazolásokat beszerezzenek, valamint személyes adataimat a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék, továbbítsák.

Kijelentem, hogy a települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)

Az eljárás megindításáról értesítést nem kérek. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)


Borsodszentgyörgy,  ………………

……………………………

Kérelmező aláírása