Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 16- 2022. 12. 02

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014.(X.28.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés c.) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Borsodszentgyörgy  Község Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. §

(1)   A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak Bizottságára terjed ki.


2. §

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:

  1. 119 054 770 Ft költségvetési bevétellel,
  2. 289 401 262 Ft költségvetési kiadással,
  3. - 170 346 492 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg, melyből 22 573 436 Ft működési célú, 147 773 056 Ft felhalmozási célú.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.


(3) A Költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4., mellékletek részletezik.


(4)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(5)   A működési hiány finanszírozása az előző év költségvetési maradványának igénybevételével történik.


3. §

(1)   Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.


(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    


(3)   Az Önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

      

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.


(5)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.


(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


(7)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1. – 9.1.3. mellékletek szerint határozza meg.


4. §

A Képviselő-testület a kiadások között a költségvetési egyenlegre tekintettel sem általános, sem céltartalékot nem állapít meg. 


5. §

(1) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg
nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10%-át.
Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(2)   A költségvetési szerv vezetője a 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni.

(3)       Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön Képviselő-testületi döntés alapján.


(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


6. §

  1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.


  1. A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


7. §

Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Járdánházai Közös Önkormányzati Hivatal útján és a 103/2018.(XII.27.) határozattal elfogadott 2019-2022. Ellenőrzési Stratégiai Terv és a 102/2018.(XII.27.) határozattal elfogadott 2019. évi Belső Ellenőrzési Terv alapján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8. §

Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2019. január 1-től kell

alkalmazni.



        Németh Gyula                                          Dr. Tóth Rita

                                   Polgármester                                              Jegyző



Záradék:


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése, valamint Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.28.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelet 2019. február 15. napján, a hirdetőtáblán történő kifüggesztés útján kihirdetésre került.


Borsodszentgyörgy, 2019. február 15.      


                                                                                                           Dr. Tóth Rita

                                                                                                               Jegyző