Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 16

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A hatályos rendelet a Járdánházai Közös Önkormányzati Hivatal megszűnése óta nem került módosításra, ezért még azzal kapcsolatos fogalmakat használ. Ez nem felel meg a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2. § (1) bekezdésében szabályozott jogbiztonság követelményének, ugyanis 2020. január 1. napjától Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal egyik fenntartója. A módosító rendelet ezt a jogszabálysértő állapotot szünteti meg azzal, hogy a „Járdánházai Közös Önkormányzati Hivatal” szövegrész helyébe a „Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal” szöveg lép.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

A rendelet 1. melléklete szabályozza a Képviselő-testület polgármesterre átruházott hatásköreit, amik szűkebb körben kerültek meghatározásra, a pénzben és természetben nyújtott szociáis ellátásokról szóló önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározottaktól.

A rendelet 2. melléklete szabályozza a Képviselő-testület társulásokra átruházott hatásköreit. 2021. január 1. napjától az Ózd Kistérség Többcélú Társulása látja el a háziorvosi ügyelettel kapcsolatos önkormányzati feladatokat.

A Mötv. 53. § (1) bekezdés b) pontja alapján, a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik a képviselő-testület átruházott hatásköreinek felsorolásáról.

A módosítás az SZMSZ és a pénzben és természetben nyújtott szociáis ellátásokról szóló önkormányzati rendelet összhangjának a megteremtését szolgálja.

Az 5. §-hoz

Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.