Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjáról szóló 10/2018. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 16

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjáról szóló 10/2018. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 55. § (1) bekezdése szerint a bevezető részben a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezés vagy az eredeti jogalkotói hatáskört megállapító rendelkezés után meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a jogszabályt kiadják. ugyanezen jogszabályhely (5) bekezdése alapján önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat felaladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.

A hatályos rendelet bevezető része a feladatkört tévesen jelölte meg az Alaptörvény 32. cikk 1) bekezdés a) pontját, ami sérti a Jszr. 55. § (1) bekezdésében foglaltakat. a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjára kell hivatkozni.

A 2. §-hoz

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (X.28.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) 2. melléklete tartalmazza a Képviselő-testület társulásokra átruházott hatásköreit, ami bővebb szabályzást tartalmaz, mint a hatályos rendelet 1. § (2) bekezdése.

A Mötv. 53. § (1) bekezdés b) pontja alapján, a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik a képviselő-testület átruházott hatásköreinek felsorolásáról.

A módosítás célja az SZMSZ 1. és 2. mellékletei és a Rendelet közötti összhang megteremtése.

A 3. §-hoz

A rendelet 1. melléklete meghatározza a szociális étkeztetés intézményi térítési díját. A szabályozás ellentétes a Sztv. 115. § (1) bekezdésnek rendelkezésével. A képviselő-testület a Sztv. 92. §-a alapján arra rendelkezik felhatalmazással, hogy meghatározza a szociális szolgáltatás intézményi térítési díját. az intézményi térítési díj a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatás, illetve ellátás általános, minden lehetséges jövőbeli igénybe vevőre nézve meghatározott ellenértéke, amely az adott személyes gondoskodási forma megszervezésének, biztosításnak költségeire tekintettel kerül megállapításra a fenntartó által. Az Sztv. a térítési díj mértékével kapcsolatban annyi kötelezettséget ír elő, hogy az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Mindezekből következően az önkormányzat képviselő-testülete nem rendelkezik felhatalmazással az intézményi térítési díj ÁFA tartalmának, bruttó összegének meghatározására, csak a szolgáltatási önköltséget nem meghaladó intézményi térítési díjról rendelkezhet.

A 4. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.