Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 9/2016. (X. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 30
az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 9/2016. (X. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztályának egézségügyi tárgyú önkormányzati rendeletekre vonatkozó célvizsgálata alapján szükségessé vált az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 9/2016. (X. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az átalános iskola és az óvoda átszervezésével kapcsolatos módosító rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
Az Ör. 5. §-ában foglaltak alapján, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi ügyeleti ellátást az önkormányzat a Nádasd-völgyi Háziorvosi Önkormányzati Ügyeleti Önkormányzati Társulás útján látja el. A társulás székhely: 3672 Borsodnádasd, Köztársaság út 12.
A Nádasd-völgyi Háziorvosi Önkormányzati Ügyeleti Társulás 2020. december 31. napján megszűnt, 2021. január 1-től az Ózd Kistérség Törbbcélú Társulás gondoskodik a háziorvosi-, házigyermekorvosi-, valamint a fogorvosi ügyeleti ellátásról.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 5. § (5) bekezdése rögzíti, hogy ha a felhatalmazs jogosultja a helyi önkormányzat képviselő-testülete, társulás esetén - ha a társulási megállapodásban meghatározott feladat- és hatáskör a felhatalmazás tárgyának szabályozására kiterjed - az önkormányzati rendelet megalkotására a társulási megállapodásban kijelölt, ennek hiányában a társulás székhelye szerinti helyi önkormányzat képviselő-testülete jogosult.
Fentiekre tekintettel az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi-, házigyermekorvosi-, valamint a fogorvosi ügyeleti ellátás vonatkozásában az egészségügyi alapellátási körzet megállapítására és kialakítására Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult.
Az Ör. 5. §-ában foglaltak elfogadásával a Képviselő-testület túlterjeszkedett a rendeletalkotási felhatalmazás keretein, amelyre tekintettel indokolt az 5. § hatályon kívül helyezése.
A 3. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.