Borsodszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás korlátozásáról

Hatályos: 2021. 07. 08

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás korlátozásáról

Általános indokolás

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 200. § (1) bekezdésének a) pontja szabálysértésnek minősíti a szeszes ital közterületen történő fogyasztására vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott tilalom megszegését.

Borsodszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete számára kiemelt fontosságú, hogy Borsodszentgyörgy élhető település legyen. A rendezett településképhez a közterület rendje, az ott tartózkodók kulturált viselkedése is hozzátartozik. A közterületen való szeszesital fogyasztás korlátozása a lakosság széles körének érdekeit szolgálja, mivel hozzájárulhat a nem kulturált viselkedésű normák és minták visszaszorításához.

A Szabs. tv. lehetőséget teremt e viselkedés szankcionálására, mely tilalmat az Önkormányzatnak kell megfogalmazni. A hatályos jogszabályok alapján az eljárás lefolytatására a Rendőrség rendelkezik hatáskörrel.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az (1) bekezdés a közterületi szeszes ital fogyasztásra vonatkozó tilalmat, valamint a tilalom területi hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

A (2) bekezdés a közterületi szeszes ital fogyasztás tilalma alóli kivételeket nevesíti.

A 2. §-hoz

A (1) bekezdés a közterület fogalmára vonatkozó értelmező rendelkezést tartalmaz a Szabs. tv. szerinti definícióval.

A (2) bekezdés a szeszes ital fogalmára vonatkozó értelmező rendelkezést tartalmaz.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz.