Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Borsodszirák község vagyonáról

Hatályos: 2023. 03. 10

Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Borsodszirák község vagyonáról

2023.03.10.

Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 3. § (1) bekezdése 6.pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Borsodszirák Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Borsodszirák Község Képviselő-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – az önkormányzat hivatala és intézményei látják el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet Borsodszirák polgármestere képviseli.

(2) A képviselő-testület kizárólagosan jogosult az 100.000.- Ft. összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(3) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b) a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nemperes eljárás megindítása;

e) telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendelkezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése nettó 500.000.- Ft-ot nem haladó értékre;

f) településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendetetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése;

g) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

h) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 500.000.- Ft értékhatárig;

i) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására,

j) a 100.000.- Ft összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

4. § A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a rendelet 3. § (3) bekezdése szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.

5. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

II. Fejezet

Az önkormányzat vagyona

6. § Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, forgalomképtelenek a rendelet 1. mellékletében felsorolt vagyonelemek.

7. § Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nincs olyan vagyonelem, amely a Nvtv. 5. § (4) bekezdés szerinti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű (Nvtv. 2. mellékletében meghatározott) nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.

8. § (1) A forgalomképtelennek, továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nem minősülő, a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek a rendelet 2. mellékletében vannak felsorolva.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

9. § A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

10. § Az önkormányzat törzsvagyonába nem tartozó vagyon az önkormányzat üzleti vagyona. Az üzleti vagyont a 3. melléklet tartalmazza.

III. Fejezet

A hasznosítás szabályai

11. § (1) A nettó 2.000.000.- Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemet - ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (a továbbiakban: pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a hasznosítás módja,

d) a pályázati feltételek meghatározása.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításáról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat weblapján.

12. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzése az alábbi módon történik:

a) az államháztartásról szóló törvény 70. §(1) bekezdés b) pontja figyelembe vételével a belső ellenőrzés keretében,

b) a vagyonkezelők éves beszámoltatásával, melynek keretében elkészítik az általuk kezelt vagyonra vonatkozó vagyonkimutatást, és ismertetik a vagyongazdálkodási terv adott időszakra vonatkozó teljesülését.

(2) A vagyonkezelés ellenőrzése során ellenőrizni kell, hogy a vagyonkezelő

a) megőrizte –e vagyontárgy értékét,

b) gondoskodik az állag megóvásáról, a jó karbantartásról,

c) az egyéb vállalt kötelezettségét teljesíti-e.

(3) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti ellenőrzéseket az önkormányzat éves ellenőrzési tervében szerepeltetni kell.

IV. Fejezet

A vagyon átruházásának szabályai

13. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) az átruházás módja

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

e) árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

f) csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

14. § (1) A nettó 2.000.000.- Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a Képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetés útján értékesíthető.

15. § Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése, vagy cseréje esetén árverés vagy nyilvános meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerint érték megjelölésével.

16. § A tulajdonközösség megszüntetése érdekében kötendő önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdoni hányadrészének tulajdonostárs általi megváltása esetén a forgalmi érték megjelölésével kell a szerződést megkötni.

V. Fejezet

A vagyonszerzés szabályai

17. § (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármesternek a Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(2) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzat célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

18. § Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselő-testület a polgármester javaslata és a Bizottság állásfoglalása alapján hoz döntést.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § A képviselőtestület részére az önkormányzat vagyonának alakulásáról, a vagyonállapotról a rendelet vagyonkimutatást kell elkészíteni és az önkormányzat elemi költségvetési beszámolójához csatolni.

20. § Ez a rendelet 2023. március 10-én lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelethez

I.Forgalomképtelen vagyontárgyak
2022.12.31

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

1

7

20

57

KÖZTERÜLET HŐSI EMLÉKMŰ

920

2

7

22

5568

TÁNCSICS UTCA

10781

3

7

74

2279

ADY E. UTCA

19290

4

7

102

6258

BARTÓK UTCA

15748

5

7

117/1

3498

FŐ UTCA

13886

6

7

117/3

985

FŐ UTCA

1243

7

7

155/1

2251

NÉVTELEN UTCA

1560

8

7

165/1

299

NÉVTELEN UTCA

1

9

7

165/3

419

NÉVTELEN UTCA

25

10

7

203/6

1023

ALKOTMÁNY UTCA

15617

11

7

206/5

689

NYÁRFA ÚT

6673

12

7

217/1

2022

ÁLLOMÁS UTCA

202

13

7

253

2330

PETŐFI UTCA

15135

14

7

277

5108

PETŐFI UTCA

7267

15

7

310

2359

NÉVTELEN UTCA

94

16

7

319/1

499

NÉVTELEN UTCA

28

17

7

322/11

1097

ALKOTMÁNY UTCA

335

18

7

322/26

4904

ALKOTMÁNY UTCA

9841

19

7

322/31

118

NÉVTELEN UTCA

4

20

7

324/27

2564

ALKOTMÁNY ÚT

2766

21

7

421

820

KÖZÚT

38

22

7

544

8207

KÖZÚT

24274

23

7

545

7453

KÖZÚT

119

24

7

595

4378

KÖZUT

94

25

7

03

1607

KÖZÚT

1085

26

7

04

4702

KÖZÚT

570

27

2/0

08

6161

KÜLTERÜLETI ÚT

106

28

2/0

013

272

KÜLTERÜLETI ÚT

6

29

38078

014/1

4849

KÜLTERÜLETI MEZŐGAZD,ÚT

50

30

026

5600

KÜLTERÜLETI ÚT (EPRES út)

4502

31

2/0

028

1286

KÜLTERÜLETI ÚT

25

32

2/0

036

580

KÜLTERÜLETI ÚT

13

33

2/0

044

3162

KÜLTERÜLETI ÚT

69

34

7

052

3394

KÖZÚT

6926

35

7

053

7319

KÖZÚT

61953

36

2/0

055

3168

KÜLTERÜLETI ÚT

69

37

2/0

057

3791

KÜLTERÜLETI ÚT

130

38

2/0

059/1

664

KÜLTERÜLETI ÚT

20

39

2/0

059/2

2844

KÜLTERÜLETI ÚT

90

40

2/0

061

4010

KÜLTERÜLETI ÚT

864

Összesen:

222419

B. PARKOK ,TEREK

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

42

037

3987

Park a temető mellett

60

43

7

197

1617

Bartók Park

19259

44

46

899

Mosókút

1076

45

7

234

291

Névtelen tér (Petőfi úton)

15

46

7

235

101

Névtelen tér (Petőfi úton)

5

47

7

258/17

2399

Névtelen tér ( Petőfi úton)

2

Összesen

20417

C EGYÉB INGATLANOK

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

48

7

198/5

180

Rákóczi út (széle)

91

49

2/0

022

2.3896

Erdő

915

50

153/3

343

Beépítetlen terület (Rákóczi út széle)

34

51

153/4

240

Beépítetlen terület(rákóczi út széle)

24

52

153/6

424

Beépítelen Terület (Rákóczi út széle)

42

53

187/1

1290

Beépítetlen Terület (Rákóczi út széle)

129

54

187/3

1290

Beépítetlen Terület

129

55

217/3

314

Beépítetlen terület

31

56

033/3

Mezőgazdasági földterület

90

57

301/1

1004

Beépítetlen Terület

100

58

301/3

1622

Beépítetlen Terület

162

59

013/17

TELEK

72

Összesen:

1819

D. ÁRKOK

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

60

7

110

428

FŐ UTCA

210

61

7

328

5855

ÁLLOMÁS ÚTON

52

62

7

050

4390

KÜLTERÜLETEN

165

63

155/17

3000

ÁROK NÉVTELEN

3399

64

48525

05/2

2.6752

ÁROK NÉVTELEN

608

65

48526

05/3

4.9299

ÁROK NÉVTELEN

1120

Összesen:

5554

Forgalomképtelen vagyontárgyak összesen

250209

E. JÁRDÁK

ADY ENDRE ÚT

150m

ALKOTMÁNY ÚT

640m

ÁLLOMÁS Ú

990 m

BARTÓK BÉLA Ú

975m

FŐ ÚT

690m

PETŐFI SÁNDOR ÚT

998m

TÁNCSICS MIHÁLY ÚT

70m

NÉVTELEN út 155/1 hrsz.

86m

2. melléklet a 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelethez


II. Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak
2022.12.31

A. Ivóvíz vezetékrendszer és műtárgyai

B. Nem önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon / földrészleteken / szolgalmi

joggal létesített közüzemi ivóvízvezetékek és tartozékok.

C. Az alábbi intézmények épületei, építményei és hozzátartozó telkekkel együtt.

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

1

301

203/8

3887

Óvoda + Bölcsőde

135685

2

301

203/9

600

Közterület (Telek)

240

3

220

124

2471

Általános Iskola

65903

4

220

124

Művelődési Ház

65482

5

202

107

4906

Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

3341

6

295

202

1611

Orvosi rendelő

97165

Összesen:

367816

D. Polgármesteri Hivatal épülete a hozzátartozó telekkel

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

7

200

105

561

Családsegítő és gyermekjóléti szogálat (régi polgármesteri hivatal(Régi polg hiv.épület)

2620

8

115/1

1529

Polgármesteri Hivatal telekkel(Új épület) és Szociális Szolgáltató Központ

212567

Összesen:

215187

E. Egyéb ingatlanok

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

9

311

216

482

Tűzoltószertár

324

10

719

73/1

915

Ravatalozó

8655

11

19/

4590

Közterület

23

12

21/3

452

Beépítetlen terület

1

13

39/

1514

Beépítetlen terület

2

14

197

Bartók park zöldterület

3039

15

46

Mosókút zöldterület

100

16

74/3

Közterület

100

Összesen:

12244

F. Különböző rendeltetésű ingatlanok

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E. Ft-ban)

17

108

10

105

Kert a Táncsics utcában

21

18

330/2

2.7251

Sporttelep

5149

19

72/3

6.987

Szeméttároló

219

20

778

Buszváró Építmények

4295

21

666

Hegyi villanyhálózat

1187

22

777

Szenyvizhálózat

200274

23

73/2

8.713

Temető

8056

24

779

Belvízés csap.víz elv.árokrendszer

462181

25

73/2

Temető Emlékkereszt

1292

Összesen:

682674

Korlátozottan forgalomképes vagyontárgy összesen:

1277921

Tartós használatra átvett ingatlan:

106. Hrsz: Himes Ház

42803

3. melléklet a 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelethez

Üzleti vagyonba tartozó vagyonelemek

2022.12.31

G.Önkormányzati tulajdonban lévő telkek, amelyeken magántulajdonú lakások épületek

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Bruttó érték (adatok E Ft-ban)

26

114

Lakóház

3000

27

162

72/1

593

Beépített terület

74

28

169

72/5

562

Beépített terület

70

29

264

Lakóház

40

30

15/2

Telek

606

31

15/4

telek

280

32

131

Lakóház, udvar

2750

Összesen:

6820

H. Külterületi földrészletek

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E Ft-ban)

33

7

051/7

3562

Gyep legelő

6

34

502/2

833

Szántó

1

35

513/1

1768

Szántó

2

36

37

Gyep legelő temető park

398

37

153/1

Beépítetlen terület

16

Összesen:

423

I. Zártkerti ingatlanok

Sorszám

Tul.lap

Hrsz:

Területe m²

Megnevezés

Bruttó érték (adatok E Ft-ban)

38

7

483

2461

Zártkert

5

39

487/2

270

Gyümölcsös szőlő

1

40

492

1048

Gyümölcsös szőlő

1342

41

452

702

Kert

1

42

490

2705

Zártkert

3747

Összesen:

5096

Üzleti vagyonba tartozó vagyontárgyak összesen:

12339