Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szervezeti és működési szabályzatról szóló 8/2020. (XI.26) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 14

A szervezeti és működési szabályzatról szóló 8/2020. (XI.26) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Tárgy: A szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet felülvizsgálata

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Képviselő-testület!

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzati rendeletek tartalmi felülvizsgálatáról a jegyző gondoskodik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtásként írásbeli konzultáció keretében azzal a javaslattal élt, hogy a jegyző a hatályos helyi szociális rendeletet vizsgálja felül és a szakmai segítségnyújtás keretében jelzett rendelkezéseinek módosítását kezdeményezze. A törvényességi észrevétellel érintett rendelkezések nem csak a szociális rendeletet, hanem a jelenleg hatályos, a szervezeti és működési szabályzatról szóló 8/2020. (XI.26.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: SZMSZ) is érintik az alábbiak szerint.

Az SZMSZ 1. melléklete tartalmazza azokat a hatásköröket, amelyek gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre, a bizottságára, vagy a társulására ruházott át. A hivatkozásnak összhangban kell lennie a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet 1. § (2) és (3) bekezdésében foglalt rendelkezésekkel.

A szociális feladatkörök mellett javaslom a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 42/A. § -ában meghatározott közútkezelői hozzájárulás megadása hatáskörgyakorlásának átruházását is a polgármesterre, tekintettel arra, hogy a hatósági eljárások gyorsabb, rugalmasabb döntéshozatalt igényelnek.

Borsodszirák, 2021. 09. 07.

dr. Fodor Szilvia

jegyző