Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális célú tűzifa juttatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 29

A szociális célú tűzifa juttatás helyi szabályairól

Általános indokolás

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter pályázatot hirdet a Magyarország 2021.évi központi költségvetéséről szóló 2020.évi XC. törvény 3. melléklet 1.2.2.1. pontja szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására.

A pályázati kiírás feltételei hasonlóak a korábbiakhoz: a pályázók köre az 5000 fő lélekszám alatti települések, az igényelhető mennyiség a településen élő közfoglalkoztatottak, aktív korúak ellátásában és a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, valamint a 80 év felettiek száma alapján kerül meghatározásra.

A támogatás mértéke a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet 2. melléklete alapján, a jelentős munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatok vonatkozásában, kemény lombos fafajta esetében 16.000.- Ft / erdeim3 + Áfa. Ehhez a támogatotti csoporthoz tartozik Borsodszirák, Hangács és Hegymeg településünk.

Az ide nem tartozó önkormányzatok esetében a támogatás mértéke 15.000.- Ft/erdei m3 + Áfa, tehát Irota, Lak, Nyomár és Tomor önkormányzatoknak vállalnia kell 1.000.- Ft/erdei m3 + Áfa önrészt.

A támogatás további feltétele, hogy az önkormányzat rendeletben állapítsa meg az igénylés részletes feltételeit és a szociális rászorultságot.

A rendelet hatályba lépése legkésőbb a tűzifa megvásárlását követő 10. nap. A szociális rászorultság meghatározásánál előnyben kell részesíteni azt a személyt, aki:

a) a Szoc.tv. szerinti

aa) aktív korúak ellátására

ab) időskorúak járadékára

ac) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosult, valamint

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa kiosztására kerülhet sor.

Az önkormányzatnak vállalnia kell, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021.08.31.

A tűzifát 2022. február 15-ig kell kiosztani, a szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek az önkormányzatot terhelik. A pénzügyi felhasználás legkésőbb 2022. március 31-ig történhet meg, elszámolási határidő 2022. április 15.

A tűzifa kizárólag a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolható.

Fentiek alapján javaslom a pályázat benyújtásáról szóló döntés meghozatalát a határozati javaslat alapján, valamint a szociális célú tűzifa juttatás 2021. évi szabályait tartalmazó rendelet megalkotását.