Sajóörös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a kitüntető és elismerő díjakról

Hatályos: 2023. 03. 28

Sajóörös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a kitüntető és elismerő díjakról

2023.03.28.

Sajóörös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Képviselő-testület méltó módon kívánja elismerni azon személyek, szervezetek és közösségek munkáját, akik vagy amelyek tevékenységükkel hozzájárultak Sajóörös jó hírnevének öregbítéséhez, maradandóan és kimagaslóan gazdagították Sajóörös értékeit, ápolják és őrzik a település Észak-Magyarország kulturális forrásaiból eredő hagyományait.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott szándékának megfelelően az alábbi elismerési formákról rendelkezik:

1. „SAJÓÖRÖS KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” kitüntető díj,

2. „SAJÓÖRÖS KÖZSÉGÉRT [év megjelölése] DÍJ” kitüntetés.

„SAJÓÖRÖS KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” kitüntető díj

2. § (1) A kitüntető díj annak a természetes személynek adományozható, aki valamely jelentős eredménnyel járó tevékenységével vagy teljes életművével országos, illetve nemzetközi hírű elismerést vívott ki, vagy értékteremtő munkájával hozzájárult Sajóörös fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez. A kitüntetés posztumusz is adományozható.

(2) Az adományozott kitüntetés formája: legfeljebb 90 mm átmérőjű, átlagosan 5 mm vastagságú, bronzból készült kör alakú plakett. Az előlapon helyezkedik el Sajóörös község címere, a hátlapon a díj megnevezése és az adományozás éve nyomtatott nagybetűkkel a körív mentén. A díszpolgári cím mellé a Képviselő-testület a település címerével ellátott arany pecsétgyűrűt is adományoz, amelynek a belső oldalán az adományozás éve kerül feltüntetésre. A pecsétgyűrű értékét a Képviselő-testület a díszpolgári cím odaítélésekor határozza meg.

(3) Sajóörös Község Díszpolgára címet évente legfeljebb egy fő kaphat.

„SAJÓÖRÖS KÖZSÉGÉRT [év megjelölése] DÍJ” kitüntetés

3. § (1) A kitüntető díj azon közösségeknek, szervezeteknek és természetes személyeknek adományozható, akik Sajóörös fejlődésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, tudományos vagy művészeti életében, az egészségügy, oktatás, nevelés, közművelődés, közszolgálat, közigazgatás, közbiztonság vagy sport terén hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.

(2) A Sajóörös Községért kitüntetéssel járó díj: díszoklevél és plakett.

(3) A díszoklevél tartalmazza:

1. a díj adományozásának rövid indokolását,

2. a kitüntetett nevét, foglalkozását,

3. a Képviselő-testület határozatának számát,

4. a kiállítás keltét,

5. a polgármester és a jegyző aláírását és az önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

(4) Sajóörös Községért kitüntető díjat évente legfeljebb két fő kaphat.

A kitüntető díjak adományozásának közös szabályai

4. § A kitüntető díjak adományozása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület az adományozásról minősített többséggel dönt.

5. § (1) A kitüntető díjakat a polgármester vagy megbízottja adja át.

(2) A kitüntető díjakat Magyarország nemzeti ünnepeihez kötődően adományozza a Képviselő-testület.

6. § (1) A kitüntető díjakra részletes írásbeli indoklással ellátott, személyre szóló javaslatot tehetnek:

1. a Képviselő-testület tagjai,

2. a Sajóörösi székhellyel vagy telephellyel működő egyesületek, civil szervezetek,

3. az egyházak képviselői.

(2) A polgármester előterjesztését a kitüntetés tervezett átadását megelőző 30 nappal bezárólag, határidőre beérkezett javaslatok alapján terjeszti a képviselő-testület elé. A javaslat kialakításakor figyelembe vehető az értékelt szakterületen kialakult vélemény, valamint közvélekedés.

7. § (1) A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

(2) A kitüntetés odaítéléséről szóló határozat meghozatalát követően a kitüntetett nyilatkozatát kell beszerezni, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával a rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

A kiváló tanulmányi eredmény elismerése

8. § (1) A Képviselő-testület „SAJÓÖRÖS KIVÁLÓ TANULÓJA” elismerő díjat alapít.

(2) Az elismerő díjban a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, mint Sajóörös beiskolázási körzete kötelező felvételét biztosító általános iskola (a továbbiakban: Iskola) azon, bármely évfolyamon tanuló és sajóörösi lakóhellyel rendelkező tanulója részesíthető, aki a tanulás, a sport, a kulturális vagy a közösségi élet területén kiemelkedő eredményt ért el.

(3) A díjazott tanulókra az Iskola igazgatója tehet írásbeli javaslatot, tárgyév május 31. napjáig. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott tanuló nevét, osztályát, az elismerni kívánt tevékenységét, érdemei ismertetését. A javaslat alapján a díjazásra a polgármester és az alpolgármesterek intézkednek.

(4) Az elismerő díjban évente legfeljebb három fő részesíthető.

(5) Az elismerő díjat a polgármester vagy megbízottja az Iskola tanévzáró ünnepségén adja át.

(6) Az elismerő díjjal adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár.

(7) A pénzjutalom összege fejenként nettó 20.000,-Ft.

A kitüntető díjak visszavonásának rendje

9. § (1) A kitüntető díj visszavonható – a tárgyjutalom kivételével – ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. Érdemtelen az, akit a bíróság közügyek, vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A visszavonást ugyanazon szervek és személyek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek, továbbá a kitüntetett munkáltatója.

(3) A kitüntető díjak visszavonására az adományozástól számított öt éven belül kerülhet sor.

(4) A visszavonásról a javaslat alapján a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Sajóörös Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 15/2015 (XI.20.) önkormányzati rendelete.