Sajóörös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 29

Sajóörös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.29.

Sajóörös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye (a továbbiakban: Alaptörvény) 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya az önkormányzat képviselő-testületére, annak bizottságaira és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését

209.267.963.- Ft költségvetési bevétellel

531.879.618.- Ft költségvetési kiadással

-322.611.655.- Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg,

melyből 322.611.655.- Ft költségvetési hiány.

(2) A költségvetési hiány finanszírozása érdekében a képviselő-testület az előző évi költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, a rendelete 3. § és az 1. melléklet 1.1 melléklete szerint határozza meg a képviselő-testület.

(4) A bevételeket és kiadásokat előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 1.2, 1.3, 1.4 mellékletek szerint állapítja meg.

(5) A működési-, felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1 és a 2.2 melléklet tartalmazza.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A képviselő-testület megállapítja, hogy az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs. (3. melléklet)

(2) Az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az önkormányzat saját bevételeinek részletezését a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat 2024. évben adósságot keletkeztető fejlesztési célokat az 5. mellékletnek megfelelően nem tervez megvalósítani.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak részletezését a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadásokat célonként, a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló projekteket az önkormányzat a rendelet 8. melléklete szerint tervezi megvalósítani.

(7) A rendelet 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire – Sajóörösi Közös Önkormányzati Hivatal, Sajóörösi Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda – való megoszlását, az éves (tervezett) létszám előirányzatát, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát, a 9.1, 9.2, 9.3. mellékletei, és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok részletezését a rendelet 9.1.1, 9.1.2, 9.1.3, 9.2.1, 9.2.2., 9.3.1., 9.3.2., 9.3.3 mellékletei tartalmazzák.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatellátásért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetéssel kapcsolatos kiadásokat év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni és törekedni kell a bevételek növelésére.

(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetén a képviselő-testület döntése alapján a polgármester gondoskodik.

5. A költségvetés előirányzata módosításának szabályai

5. § (1) Az önkormányzat költségvetése bevételeinek és kiadásainak módosításáról – ideértve a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítást is – a képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat költségvetési szerveinek bevételi és kiadási előirányzatai egymás között átcsoportosíthatók.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet elfogadását követően többletbevételhez jut vagy a bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősségre vonást vonhat maga után.

6. A költségvetéssel összefüggő gazdálkodás szabályai

6. § A költségvetési szerv rendeletben megállapított bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szerv vezetője előirányzat-felhasználási joggal rendelkezik.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek kialakításáért, működtetéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmény esetében az intézményvezető a felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés biztosításáról külső szolgáltató útján gondoskodik.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2024. január 1-től kell alkalmazni.