Kács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X.16.) önkormányzati rendelete

Avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2021. 10. 19- 2021. 12. 30

Kács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 16.) önkormányzati rendelete

Avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Kács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020.(XII.2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Rendelet célja, hogy Kács község közigazgatási területén az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályokat meghatározza, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) Rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

2. § (1) Száraz avart és kerti hulladékot csak állandó felügyelet mellett, a lakókörnyezet zavarása nélkül, a tűzvédelmi előírások betartásával lehet égetni úgy, hogy az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa. Az égetésre minden naptári héten kedd és péntek 16 óra 20 óra között kerülhet sor.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(3) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható.

(5) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól nem adható felmentés.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.