Kács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021.(III.10.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 03. 11- 2021. 05. 22

Kács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021.(III.10.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Kács Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében Kács Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020.(XII.2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Rendelet célja, hogy Kács község közigazgatási területén az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályokat meghatározza, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) Rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

2. § (1) Száraz avart és kerti hulladékot csak állandó felügyelet mellett, a lakókörnyezet zavarása nélkül, a tűzvédelmi előírások betartásával lehet égetni úgy, hogy az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa. Az égetésre minden naptári héten kedd és csütörtök 16 óra 20 óra között kerülhet sor.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(3) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható.

(5) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól nem adható felmentés.

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet hatályát veszti 2021. május 23-án.