Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Mánfa község költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről

Hatályos: 2014. 03. 12- 2015. 02. 25

MÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

2/2014. (III.11.) ÖNKORMÁNYZATI

R E N D E L E T E


MÁNFA KÖZSÉG 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL ÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK RENDJÉRŐL


Mánfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése

alapján a 2014. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat költségvetési gazdálkodására, továbbá az e rendelet terhére támogatott vállalkozásokra, egyéb szervezetekre, magánszemélyekre.


2. A címrend


2. §


Az önkormányzat önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, mely önálló címként jelenik meg.


3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai


3. §


(1)       A képviselő-testület a község 2014. évi költségvetésének fő előirányzatát az alábbi         összegekben határozza meg:


            a/   bevétel főösszege:                          71.399.000 Ft

            b/   kiadás főösszege:                            71.399.000 Ft


(2)        Az önkormányzat felhalmozási célú előirányzatait az alábbi összegekben határozza         meg:


            a/   bevétel főösszege:                               838.000 Ft

            b/   kiadás főösszege:                                 838.000 Ft


(3)        Az önkormányzat működési bevételeit és kiadásait az alábbi összegekben határozza        meg:


            a/   bevétel főösszege:                          70.561.000 Ft

            b/   kiadás főösszege:                            70.561.000 Ft





(4)        Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV tv. 23. §-ban előírt kiemelt   előirányzatokat az alábbi összegekben határozza meg:


            1.   személyi jellegű kiadások:                                16.607.000 Ft

            2.   munkaadókat terhelő járulékok:                         3.848.000 Ft

            3.   dologi jellegű kiadások:                                    18.210.000 Ft

            4.   felhalmozási kiadás és pénzeszköz-átadás:           838.000 Ft

            5.   egyéb kiadások:                                                31.896.000 Ft

            6.   költségvetési létszámkeretet 6 főben állapítja meg.

            7.   a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatát 35 főben állapítja meg.


(5)        Az (1)-(3) bekezdés szerinti sarokszámokat megalapozó mérleget és részmérlegeit az       1. sz. melléklet tartalmazza.


(6)        A költségvetés készfizető kezességhez kapcsolódó céltartalék képzésen (fizetési kötelezettségen) alapuló működési hiánya 4.300.000,-Ft, mely rendkívüli önkormányzati támogatás jogcímen betervezett többlet bevétellel került kompenzálásra. Ezen összeg elnyerésére kérelmet kell benyújtani 4.300.000,-Ft rendkívüli önkormányzati támogatási igény összeggel.


4. Az önkormányzat bevételei


4. §


(1)        Az önkormányzat 2014. évi bevételeinek részletezését a 2. számú melléklet          tartalmazza.


(2)        Helyi adó bevételként 5.900.000 Ft-ot határoz meg a képviselő-testület, melyet teljes     egészében működési kiadások fedezetére hagy jóvá.


5. §


(1)        Az önkormányzat működési, fejlesztési előirányzatait, tartalékát kiemelt előirányzatonként a 1. sz. melléklet tartalmazza.

            A rendszeres személyi juttatás előirányzat maradványa jutalmazásra fordítható.


(2)        A bérfizetés napja: tárgyhót követő 5-ig.


(3)        A vízi közmű vagyon bérbeadásából származó bevétel kötelezően a vízi közmű   vagyonra fordítandó. A felhasználás jellegének megfelelően a bevétel és kiadást a tényeknek megfelelően módosítani kell.


(4)        Felhalmozási, felújítási és fejlesztési célú pénzeszköz-átadás előirányzatokat az 1. sz.      melléklet tartalmazza.


(5)        Az előirányzat-felhasználási ütemtervet a 3. sz. melléklet tartalmazza.


(6)        Az adott támogatások tekintetében az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról   szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. sz. rendelet VI. fejezetében foglaltak szerint kell eljárni. Szervezetek, magánszemélyek számára önkormányzati támogatás csak megállapodás alapján nyújtható. A támogatás felhasználásáról minden támogatott             köteles 2015. január 31-ig elszámolni. Profitorientált szervezeteknek nem nyújtható        támogatás.


(7)        Az önkormányzat által nyújtott nem normatív, céljellegű fejlesztési támogatások             kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatás        helyére vonatkozó adatokat a helyben szokásos módon közzé kell tenni a támogatás megállapítását követő 60 napon belül. A közzétételt követően 5 évig biztosítani kell az adatok hozzáférhetőségét. A közzétételi kötelezettség nem vonatkozik a 200.000 Ft                                                             alatti támogatásokra.


(8)        Az önkormányzat elemi költségvetése jelen rendelet függelékét képezi.


6. §


A költségvetés tartalékát 13.349.000 Ft-ban állapítja meg az alábbi kiadások teljesítésére:


            működési céltartalék                                               13.349.000 Ft


6. A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §


(1)        A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás     szabályszerűségéért a polgármester felelős. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben meghatározott bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére, a költségvetés végrehajtására.


(2)        Technikai átcsoportosításként kell figyelembe venni a központi pótelőirányzatokat,         támogatásokat, melyeket megjelölt céllal biztosítanak az önkormányzat számára. A központi előirányzat-növekedésekről negyedévente kell a képviselő-testületet tájékoztatni az első negyedév kivételével.


(3)        Az önkormányzat csak a képviselő-testület egyedi határozata alapján adhat át     pénzeszközt más gazdálkodó szervezetek részére az e rendeletben megállapítottakon felül.


(4)        Az ellátottakról gondoskodó intézmények a normatív támogatások igénylését képező     mutatószámokról kötelesek az elszámoláshoz szükséges naprakész jogszabály szerinti nyilvántartást vezetni.


(5)        A kiemelt előirányzatok módosítását a képviselő-testület engedélyezi.


(6)        Fejlesztési kiadás teljesítése, illetve ezt megelőzően fejlesztési kiadással járó        megrendelés, valamint az e tárgyú szerződés megkötése csak abban az esetben lehetséges, ha az adott bevételi forrása ténylegesen rendelkezésre áll.


(7)        Abban az esetben, ha az adóbevételi előirányzatok az időarányostól a negyedéves           teljesítési adatok alapján 5 %-nál nagyobb mértékben elmaradnak, úgy a képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert a felhalmozási kiadások, illetve a működési pénzeszköz-átadások ideiglenes felfüggesztésére, a képviselő-testület utólagos     tájékoztatása mellett.


(8)        Az önkormányzat nevében a kötelezettségvállalás és utalványozás rendjét            szabályzatban kell megállapítani.


(9)        Külföldi kiküldetés csak a képviselő-testület engedélyével történhet.


(10)      Felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés tartalékai terhére utólagos     beszámolási kötelezettség mellett legfeljebb 100.000 Ft egyedi összegben kötelezettséget vállaljon.


7. A gazdálkodás átmeneti szabályozása


8. §


(1)        A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a gazdálkodás   folyamatosságának biztosítása érdekében 2015. január, február hónapokban a 2014. évi költségvetés működési, támogatási előirányzat 2/13 részét a költségvetési szervek és a feladatellátási szerződés keretében intézményi ellátást nyújtó szervezetek részére             folyósítsa, illetve felhasználásáról gondoskodjon.


(2)        Felhatalmazza olyan kiadások elrendelésére is, amelyek nem tartoznak az előző év          működtetési, támogatási körébe, de teljesítésük indokolt.

            E jogot kifizetési jogcímenként 100.000 Ft értékhatárig gyakorolja. Az így kifizetett       összegek a 2015. évi költségvetés részét képezik.


(3)        A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás során            hozott intézkedéseiről és azok pénzügyi kihatásáról a költségvetés tárgyalásakor             benyújtott előterjesztés keretében számoljon be és azok rendelet tervezetbe történő beépítéséről gondoskodjon.


8. Záró rendelkezések


9. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


Mánfa, 2014. március 10.




dr. Vaskó Ernő                                                                                 Hohn Krisztina

címzetes főjegyző                                                                             polgármester