Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (VI.24.) önkormányzati rendelete

A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 12/2013. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 06. 25- 2014. 06. 25

MÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

5/2014. (VI.24.) 

ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e



A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ

 12/2013. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról



Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény. 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 12/2013. (XI.15.) rendeletének 5. §-a és annak alcímének helyébe a következő rendelkezés lép:



„Általános méltányossági adómentesség


5. §


(1)       Adóév során benyújtott kérelme alapján mentes a meg nem fizetett magánszemélyek kommunális adója alól a magánszemély adózó, ha:


a./     a kérelmező és a vele egy háztartásban élő hozzátartozó(i) egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összegét, egyedül élő esetében annak másfélszeresét, és


b./     a kérelmező és a vele egy háztartásban élő hozzátartozó(i)  az országos gépjármű közúti közlekedési nyilvántartásában nem szerepel(nek)személy- vagy tehergépjármű tulajdonosaként, üzembentartójaként, továbbá nem tulajdonosa(i) vagy vagyoni értékű jog jogosultja(i)  garázs ingatlannak, és


c./     a kérelmező és a vele egy háztartásban élő hozzátartozó(i)  nem tulajdonosa(i), vagy vagyoni értékű jog jogosultja(i)  üdülő-, hétvégi ház- vagy egynél több lakásingatlannak, vagy olyan ingó vagy ingatlan vagyonnak – kivéve kerti ház (gazdasági épület) -, amely/amelyek együttes forgalmi értéke  meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének az ötvenszeresét.


(2)       Az adóév során a hetvenedik életévét betöltő vagy hetvenedik életévét betöltött adózó esetén az (1) bekezdés a./ pontjában foglalt egy főre számított havi jövedelem összege helyett 55.000 Ft-ot, egyedül élő esetében 70.000 Ft-ot kell figyelembe venni.”


2.§


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




Mánfa, 2014. június 19.



     dr. Vaskó Ernő                                                                Hohn Krisztina 

    címzetes főjegyző                                                                polgármester