Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018 (VII.4..) önkormányzati rendelete

A HELYI KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRÓL

Hatályos: 2018. 07. 05- 2020. 03. 05

MÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2018. (VII.4.)

 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A HELYI KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRÓL


Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §


Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete abból a célból, hogy tiszteletét és megbecsülését fejezze ki mindazok előtt, akik Mánfa község társadalmi, gazdasági, kulturális, tudományos vagy sportéletének fejlődésén munkálkodtak, mindezzel kimagasló és maradandó eredményekkel járultak hozzá településünk gazdagodásához, a következő kitüntető címet és kitüntető díjat alapítja:


  1. Kitüntető cím: „Mánfa Község Díszpolgára”,


  1. Kitüntető díj: „Mánfáért”.


II. Fejezet

Részletes rendelkezések


1. Kitüntető cím és kitüntető díj adományozásának feltételei

2. §


(1)         „Mánfa Község Díszpolgára” kitüntető cím az 1. §-ban megjelölt feltételek fennállása esetén annak az élő vagy elhunyt külföldi vagy magyar állampolgárnak adományozható, aki a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújt, illetve nyújtott. Akiknek személye vagy tevékenysége valamilyen módon elválaszthatatlanul kapcsolódik Mánfa községhez. E személyeknek a kitüntető cím adományozásával a képviselő-testület kifejezi a község elismerését példamutató magatartásukért, maradandó alkotásaikért, a történelmi múltú községünk szellemi és anyagi gyarapodásához való hozzájárulásukért. Elismeri azokat, akik kisebb, de a község életében mégis jelentős munkásságukkal szolgálták a települést.

.

3. §


(1)       „Mánfáért” kitüntető díj adományozható annak a magánszemélynek, vagy magánszemélyek csoportjának, aki (amely) a község fejlesztésében, épített és természeti értékeinek, környezetének megóvása terén, vagy a község gazdasági és kulturális életében kiemelkedően eredményes és maradandó tevékenységet fejtett ki.




2. Kitüntető cím és díj adományozása

4. §


  1. Kitüntető cím és díj adományozását indokolással ellátott – írásbeli vagy a képviselő-testület ülésén előterjesztett szóbeli –javaslattal a Képviselő-testület tisztségviselője, tagja vagy bizottsága kezdeményezheti.


  1. A kitüntető cím vagy díj adományozására irányuló javaslatot a polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester – terjeszti képviselő-testület elé.


  1. Naptári éven belül legfeljebb:


a)         egy „Mánfa Község Díszpolgára” kitüntető cím, és

b)        három „Mánfáért” kitüntető cím,


adományozható.


  1. A „Mánfáért” kitüntető címet három éven belül csak egyszer lehet odaítélni ugyanannak a személynek, vagy csoportnak.


  1. A Képviselő-testület határozatai alapján az adományozott kitüntető címekről és díjakról a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal Mánfai Kirendeltsége vezet nyilvántartást, amelynek tartalmaznia kell a kitüntetett személy nevét, a Képviselő-testület határozatának számát és az adományozás indokolását.


  1. A „Község Díszpolgárának Könyve” tartalmazza a díszpolgár nevét és az oklevélen feltüntetett egyéb adatokat. A bejegyzésről a polgármester gondoskodik. A bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.


(5)       A kitüntető címek és díjak átadására ünnepélyes keretek között, ünnepi képviselő-testületi ülésen, a község jeles napján vagy a község egyéb jelentősebb eseményén, rendezvényén kerül sor. A díjak átadásáról a polgármester gondoskodik, döntéséről az átadást megelőzően értesítenie kell a képviselő-testület tagjait.


5. §


  1. A kitüntető címben vagy díjban részesítettnek az adományozáskor a polgármester oklevelet ad át.


  1. Az oklevél tartalmazza:
  1. az adományozó megjelölését,
  2. a képviselő-testület határozatának megjelölését,
  3. az adományozott nevét, és
  4. az adományozó pecsétjét.


  1. Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.


  1. Külföldi állampolgárnak a díszpolgári cím adományozásakor saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges, német, angol vagy francia nyelvű, a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.


  1. A díszpolgári cím meghalt személy részére történő adományozásakor a díszoklevelet az 5. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az elhunyt családi képviselőjének kell átadni. Amennyiben a díszoklevél átadása valamilyen oknál fogva a fentiek szerint nem valósítható meg, úgy az oklevelet a Janus Pannonius Múzeum Baranya Megyei Helytörténeti Gyűjteményében kell elhelyezni.


  1. A kitüntető cím és díj adományozásakor a kitüntetett legfeljebb 10.000,- Ft értékű ajándékban részesül. 


6. §


  1. A község díszpolgára az önkormányzat és a község lakossága tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:


  1. az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre – fenntartott hely biztosítása mellett – meg kell hívni,


  1. esetenkénti felkérés alapján testületi ülés határozat szerint a község képviselő delegáció résztvevőjeként felkérhető,


  1. díjtalanul látogathatja az alapító önkormányzat művészeti és közművelődési létesítményeit, rendezvényeit,


  1. elhalálozásakor (családja kívánságának figyelembevételével) ingyenes díszsírhely illeti meg.


  1. Az (1) bekezdés szerinti jogosultságok gyakorlásának biztosításáért a polgármester felelős.


3. A kitüntető cím visszavonása

7. §


  1. Attól a kitüntetett személytől, aki utóbb arra méltatlanná, érdemtelenné vált, a kitüntető cím vagy díj visszavonható.


  1. A kitüntető cím vagy díj visszavonását a kitüntetés 4. § (1) bekezdésében foglalt személyek kezdeményezhetik, és arról a képviselő-testület legkésőbb a soron következő ülésén dönt.


  1. Azt a személyt, akitől a képviselő-testület a kitüntető címet visszavonta, a nyilvántartásból törölni kell.



4. „Emlékül, hogy emlékezzünk” emlékfal elhelyezése

8. §


Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete abból a célból, hogy tiszteletét és megbecsülését fejezze ki mindazoknak az elhunyt, tiszteletre méltó személyeknek, akik Mánfa község helyi társadalmi, gazdasági, kulturális, művészeti fejlődésén munkálkodtak, és mindezzel kimagasló, valamint maradandó eredményekkel járultak hozzá községünk gazdagodásához, „Emlékül, hogy emlékezzünk” Emlékfal (a továbbiakban: Emlékfal) elhelyezését rendeli el.


9. §


Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Emlékfal elhelyezésének helyszínéül a mánfai temető ravatalozójának (hrsz.: 5001/1) területét jelöli ki.    


10. §

  1. A Képviselő- testület az Emlékfalon azon - megbecsülésre érdemes, elhunyt - természetes személy (3) bekezdésben meghatározott adatainak feltüntetését engedélyezi, aki a képviselő-testület döntése alapján:
  1. „Mánfa Község Díszpolgára” kitüntető címben, vagy
  2. „Mánfáért” kitüntető díjban

részesült.


  1. Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül az Emlékfalra további természetes személy adatainak felhelyezése a Képviselő- testület egyedi határozata alapján engedélyezett.


  1. Az Emlékfalon adott természetes személyre vonatkozóan a következő adatokat kell feltüntetni:
  1. természetes személy neve,
  2. születési dátuma, és
  3. elhalálozási dátuma.


II. Fejezet

5. Záró rendelkezések

11. §


  1. Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. Hatályát veszti Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a „Mánfáért” kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló 7/2011. (VI.27) önkormányzati rendelete.


  1. Hatályát veszti Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Díszpolgári cím alapításáról és adományozásáról szóló 10/1994. (XII.01.) önkormányzati rendelete.


Mánfa, 2018. július 4.


          dr. Vaskó Ernő                                                                    Takács Zsolt

              címzetes főjegyző                                                               alpolgármester