Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL

Hatályos: 2019. 04. 19

Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL

2019.04.19.

Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában írt felhatalmazás alapján, és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakkal összhangban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Mánfa község kulturális értékeit szem előtt tartva a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Mánfa község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, az azokban részvevő személyekre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint Mánfa Község Önkormányzat (továbbiakban Önkormányzat) és a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban Közös Hivatal) állományában lévő közalkalmazottakra és egyéb alkalmazottakra.

3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződére, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. Mánfa község polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzat közművelődési szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.

(2) Az Önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban az Önkormányzat és a Közös Hivatal állományában lévő közalkalmazottak és egyéb alkalmazottak, civil szervezetek, magánszemélyek, nemzetiségi önkormányzat, valamint kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok általa végzett tevékenységével látja el, amelyek egyetlen vallási, világnézeti vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek.

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, melyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az Önkormányzat és a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek folyamatosan tájékoztatják a község polgárait a közművelődési lehetőségekről.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket.

(7) A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az Önkormányzat a kisebbségek kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományokra, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulásai, oktatási lehetőségek segítését;

b) gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;

c) környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését;

d) ünnepek, hagyományok kultúrájának gondozását;

e) helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítését;

f) szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

g) kölcsönös kapcsolatot és együttműködést alakít ki a közművelődési feladatokat is ellátó intézményekkel;

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását;

i) a kisebbségek kulturális identitását, társadalmi közeledését, felzárkóztatását előmozdító szolgáltatások biztosítását;

j) különböző kultúrák és művészeti ágak közötti kapcsolatok ápolását.

(2) Az önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport kiemelkedő jelentőségét.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait elsősorban saját fenntartású közösségi színterein keresztül látja el.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott közösségi színterek:

a) Főtér (Kiss József),

b) Futballpálya,

c) Kultúrház, (konditerem)

d) Teleház és Könyvtár.

(3) Az Önkormányzat a közösségi színterein az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(4) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátása érdekében a következőkkel működhet közre:

a) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

b) a településen bejegyzett közművelődési tevékenységkörű vállalkozásokkal, gazdasági társaságokkal,

c) civil szervezetekkel (egyesület, nyugdíjas klub, alapítványok),

d) közhasznú társaságokkal,

e) egyházzal,

f) más önkormányzattal.

6. § (1) Mánfa község kiemelt közművelődési és kulturális rendezvényei a következők:

a) Majális

b) Nyáresti hangversenyek az Árpád-kori templomban

c) Szent István Nyomában Hagyományőrző Fesztivál

d) Retró Szüreti Fesztivál

6. A közművelődés finanszírozásának alapelvei

7. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalaptól pályázati úton elnyerhető támogatás.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a 11/2007 (IX.04.) számú rendelete.