Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020 (V.15.) önkormányzati rendelete

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 8/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 16- 2020. 05. 15

Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020 (V.15.) önkormányzati rendelete

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 8/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2020.05.16.

Mánfa Község Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a 40/2020. (III.11.) Kormányrendelet, az Alaptörvény 54. cikk (4) bekezdése, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és 86. § (3) bekezdése alapján a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 8/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete helyébe az 1. számú melléklet lép.

2. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2020. (V. 15.) önkormányzati rendelethez

A polgármesterre átruházott hatáskörök, a polgármester egyéb feladatai

1. Rendkívüli települési támogatás megállapítása

2. Települési beiskolázási támogatás

3. Köztemetés elrendelése.

4. Települési szociális célú tűzifa juttatás.

5. Közterület-használat engedélyezése.

6. Utólagos beszámolási kötelezettség mellett pénzügyi kötelezettséggel nem járó pályázat benyújtásáról szóló döntés, ha a rendelkezésre álló idő rövidsége indokolja, illetve a képviselő-testület összehívása aránytalan nehézséggel járna.

7. Utólagos beszámolási kötelezettség mellett pályázat benyújtásáról szóló döntés, ha az ahhoz szükséges önerő pénzeszköz átadásával külső szerv, illetve más szervezet által biztosított, ha a rendelkezésre álló idő rövidsége indokolja, illetve a képviselő-testület összehívása aránytalan nehézséggel járna.

8. Önkormányzati tulajdonú ingatlanokat érintő beruházás, építési munkák esetén tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat megtétele.

9. Ingatlan rendeltetési módjának változtatásához való hozzájárulás.

10. Önkormányzati tulajdonú ingatlan részletfizetéssel való értékesítése esetén az adós személyében bekövetkező változáskor a tartozás átvállalásához hozzájáruló nyilatkozat megtétele, továbbá önkormányzati tulajdonnal, önkormányzati támogatással vásárolt ingatlannal kapcsolatos jelzálogjog sorrendjének bejelentéséről, átjegyzéséről szóló nyilatkozat megtétele, részletfizetés engedélyezése, rendelkezés jelzálogjog törléséről megszűnt jogalap esetén.

11. Beruházás indítása, illetve intézmények által ellátott feladatokhoz kapcsolódó kötelezettségek esetén alszámla nyitás.

12. Szándéknyilatkozat megtétele minden olyan esetben, melyben a nyilatkozattal érintett vagyontárgy, egyéb kötelezettség összértéke 500 ezer Ft alatt van.

13. Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyonkörébe tartozó műemlékek, középületek és erdők tulajdonjogot nem érintő hasznosításáról szóló döntés.

14. Az önkormányzat közigazgatási területén lévő más önkormányzat tulajdonára fennálló elővásárlási jog gyakorlásáról szóló nyilatkozat megtétele 1M Ft erejéig.

15. Többszemélyes gazdasági társaságban és közhasznú társaságban az önkormányzat részesedése vonatkozásában a tagot megillető jogok gyakorlása.

16. Az önkormányzat demokratikus működésének, széleskörű nyilvánosságának biztosítása.

17. Településfejlesztés, a közszolgáltatások szervezése.

18. A települési képviselők, bizottság munkájának segítése.

19. A társadalmi szervezetekkel, különösen a lakosság önszerveződő közösségeivel való együttműködés.

20. Az önkormányzat képviselete.

21. Képviselő-testületi döntés ismételt tárgyalásának kezdeményezése.

22. A bizottság összehívásának kezdeményezése.

23. A bizottság döntése végrehajtásának felfüggesztése, ha az a képviselő-testület határozatával ellentétes, vagy egyébként sérti az önkormányzat érdekeit, erről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

24. A bizottság elnökének jelzése alapján a bizottsági elnök kizárásáról szóló döntés, ha az adott ügy az elnököt vagy hozzátartozóját személyesen érinti.

25. A Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulásban az önkormányzat képviseletét ellátva a képviselő-testület jóváhagyása szükséges az alábbi kérdésekben:

a) a társulás hatáskörébe utalt intézményalapítás, átszervezés és megszüntetés,

b) a társulási tanács hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás,

c) a társulási tanács költségvetésének, területfejlesztési koncepciójának elfogadása,

d) a helyi önkormányzatokkal, önkormányzati társulásokkal, a megyei területfejlesztési és a regionális fejlesztési tanáccsal kötött megállapodás jóváhagyása,

az önkormányzati törvény, az ágazati jogszabályok és a többcélú kistérségi társulásokkal kapcsolatos jogszabályok által a társulás kötelező és át nem ruházható feladataként meghatározott ügyekben kikérheti a testület, illetve annak szakbizottsága véleményét.
Önkormányzati közutakkal kapcsolatban a közútkezelői, illetve tulajdonosi hatáskörbe tartozó jogszabályban meghatározott intézkedések és nyilatkozatok megtétele