Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

Mánfa Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 07

Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

Mánfa Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről

2024.03.07.

Mánfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában biztosított feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében a 2024. évi költségvetésről és végrehajtásának rendjéről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat költségvetési gazdálkodására, továbbá az e rendelet terhére támogatott vállalkozásokra, egyéb szervezetekre, magánszemélyekre.

2. A címrend

2. § Az önkormányzat önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, mely önálló címként jelenik meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A község 2024. évi költségvetésének fő előirányzatait az 1. melléklet tartalmazza az alábbi főösszegek mellett:

a) bevétel főösszege: 172.707.793 Ft

b) kiadás főösszege: 172.707.793 Ft

c) hitelfelvétel (hiány): 0 Ft

(2) A költségvetés felhalmozási célú előirányzatait (beleértve a beruházási, felújítási, fejlesztési célú pénzeszköz-átadási, fejlesztési célú tartalék) a 3. melléklet tartalmazza az alábbi főösszegek mellett:

a) bevétel főösszege: 71.919.452 Ft

b) kiadás főösszege: 71.919.452 Ft

c) hitelfelvétel (hiány): 0 Ft

(3) A költségvetés működési bevételeit és kiadásait a 2. melléklet tartalmazza az alábbi főösszegek mellett:

a) bevétel főösszege: 100.788.341 Ft

b) kiadás főösszege: 100.788.341 Ft

c) hitelfelvétel (hiány): 0 Ft

(4) Az Államháztartásról szóló 2011. CXCV. Tv. 23. § bekezdésében előírt kiemelt előirányzatok az alábbiak:

a) személyi jellegű kiadások: 37.017.398 Ft

b) munkaadókat terhelő járulékok: 4.487.758 Ft

c) dologi jellegű kiadások: 41.020.582 Ft

d) felhalmozási kiadás és pénzeszköz-átadás 71.919.452 Ft

e) speciális támogatások 0 Ft

f) egyéb kiadások: 18.262.603 Ft

g) költségvetési létszámkeret: 4 fő

h) a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzat: 8 fő

(5) A kiemelt előirányzatokat az 5. melléklet tartalmazza, míg az előirányzat felhasználási ütemtervet a 12. melléklet tartalmazza.

4. Az önkormányzat bevételei

4. § (1) Az önkormányzat 2024. évi bevételeinek részletezését a 4. melléklet tartalmazza, az általános és ágazati feladatok támogatását a 6. melléklet tartalmazza.

(2) Helyi adó bevétel 37.900.000 Ft, mely teljes egészében a működési kiadások fedezetéül szolgál.

(3) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 10. melléklet foglalja magába. A 11. melléklet mutatja be az önkormányzat általános és ágazati feladatainak támogatását.

5. Az önkormányzat kiadásai

5. § (1) Az önkormányzat működési, fejlesztési előirányzatait kiemelt előirányzatonként, mérlegszerűen az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A rendszeres személyi juttatás előirányzat maradványa jutalmazásra fordítható.

(3) A bérfizetés napja: tárgyhót követő 5-ig.

(4) Felhalmozási, felújítási és fejlesztési célú pénzeszköz-átadás előirányzatokat a 7. melléklet tartalmazza, a felhalmozási kiadásokat rovat szerinti bontásban a 9. melléklet tartalmazza.

(5) Az adott támogatások tekintetében az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. sz. rendelet VI. fejezetében foglaltak szerint kell eljárni. Szervezetek, magánszemélyek számára önkormányzati támogatás csak megállapodás alapján nyújtható. A támogatás felhasználásáról minden támogatott köteles 2025. január 31-ig elszámolni. Profitorientált szervezeteknek nem nyújtható támogatás.

(6) Az önkormányzat által nyújtott nem normatív, céljellegű, fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatás helyére vonatkozó adatokat a helyben szokásos módon közzé kell tenni a támogatás megállapítását követő 60 napon belül. A közzétételt követően 5 évig biztosítani kell az adatok hozzáférhetőségét. A közzétételi kötelezettség nem vonatkozik a 200.000 Ft alatti támogatásokra.

6. § (1) A költségvetés tartaléka 7.000.000 Ft, melyből:

a) működési általános tartalék: 2.000.000 Ft

b) működési céltartalék 5.000.000 Ft

(2) A működési célú pénzeszköz átadások és tartalékok rovat szerinti bontását a 8. melléklet tartalmazza.

6. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben meghatározott bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére, a költségvetés végrehajtására.

(2) Technikai átcsoportosításként kell figyelembe venni a központi pótelőirányzatokat, támogatásokat, melyeket megjelölt céllal biztosítanak az önkormányzat számára. A központi előirányzat-növekedésekről negyedévente - az első negyedév kivételével - kell a képviselő-testületet tájékoztatni.

(3) Az önkormányzat csak a képviselő-testület egyedi határozata alapján adhat át pénzeszközt más gazdálkodó szervezetek részére az e rendeletben megállapítottakon felül.

(4) Az ellátottakról gondoskodó intézmények az általános és ágazati feladatok támogatásának igénylését képező mutatószámokról kötelesek az elszámoláshoz szükséges naprakész jogszabály szerinti nyilvántartást vezetni.

(5) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy utólagos beszámolási kötelezettség mellett döntsön a költségvetési rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatok módosításáról, kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az alábbi a-d. pontban foglalt esetekben:

a) Tárgyévi tény többletbevételek előirányzati átvezetésére

b) Célhoz, feladathoz kötött többletbevételekhez kapcsolódó kiadási előirányzatok módosítására

c) Az egyedi testületi döntések költségvetési rendeleten történő átvezetésére mind kiadási, mind bevételi oldalon.

d) A Magyar Államkincstárral folytatott egyeztetések során felmerült technikai jellegű előirányzat-változások átvezetésének jóváhagyására.

(6) Fejlesztési kiadás teljesítése, illetve ezt megelőzően fejlesztési kiadással járó megrendelés, valamint az e tárgyú szerződés megkötése csak abban az esetben lehetséges, ha az adott kiadás bevételi forrása ténylegesen rendelkezésre áll.

(7) Abban az esetben, ha az adóbevételi előirányzatok az időarányostól a negyedéves teljesítési adatok alapján 5 %-nál nagyobb mértékben elmaradnak, úgy a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a felhalmozási kiadások, illetve a működési pénzeszközök-átadások ideiglenes felfüggesztésére, a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett.

(8) Az önkormányzat nevében a kötelezettségvállalás és utalványozás rendje külön szabályzatban került meghatározásra.

(9) Külföldi kiküldetés csak a képviselő-testület engedélyével történhet.

7. A gazdálkodás átmeneti szabályozása

8. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a gazdálkodás folyamatosságának biztosítása érdekében 2025. január, február hónapokban a 2024. évi költségvetés működési, támogatási előirányzat 2/12 részét a költségvetési szervek és a feladatellátási szerződés keretében intézményi ellátást nyújtó szervezetek részére folyósítsa, illetve felhasználásáról gondoskodjon.

(2) Felhatalmazza olyan kiadások elrendelésére is, amelyek nem tartoznak az előző év működtetési, támogatási körébe, de teljesítésük indokolt. E jogot kifizetési jogcímenként 200.000 Ft értékhatárig gyakorolja. Az így kifizetett összegek a 2025. évi költségvetés részét képezik.

(3) A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás során hozott intézkedéseiről és azok pénzügyi kihatásáról a költségvetés tárgyalásának II. fordulójára benyújtott előterjesztés keretében számoljon be és azok rendelet tervezetbe történő beépítéséről gondoskodjon.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.