Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

a kerti szerves hulladékok égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 04. 20

Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

a kerti szerves hulladékok égetésének helyi szabályairól

2024.04.20.

Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény a 48. § (4) bekezdés b) pontja szerint kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva:

1. § A rendelet alkalmazásában kerti szerves hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány, ág, falomb, kaszálék, szár, levél és egyéb növényi maradvány (a továbbiakban együtt: kerti szerves hulladék).

2. § (1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállítással hasznosítani kell.

(2) A kerti hulladék (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően kizárólag kivételesen indokolt esetben az e rendeletben foglaltak szerint égetéssel semmisíthető meg.

3. § (1) Égetni csak száraz szerves kerti hulladékot lehet

(2) A kerti szerves hulladékot csak biztonságosan kialakított tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(3) Az égetést a reggeli és az esti talajközeli inverzió miatt csak 10-15 óra között, folyamatosan ellenőrzött módon szabad végezni.

(4) Az égetendő kerti szerves hulladék nem tartalmazhat más jellegű hulladékot.

(5) A szervezett hulladékgyűjtésbe bevont településrészeken a kerti szerves hulladék égetése április és november hó kivételével tilos.

(6) Tilos az égetés párás, tartósan ködös, esős időben és erős szél esetén.

(7) Nem végezhető égetés:

a) a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt,

b) munkaszüneti és ünnepnapokon.

4. § Ez a rendelet 2024. április 20-án lép hatályba.