Mánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019. (X.22.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 17
A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019. (X.22.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 44. §-a akként rendelkezik, hogy „a képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával.” A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (XII. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz.) 8. § (8) bekezdésében - ezzel szemben - akként rendelkezik, hogy „a polgármester rendkívüli testületi ülést köteles összehívni a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott esetben, valamint a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár kezdeményezésére. Az indítványt írásban, a napirend megjelölésével és a rendkívüli ülés összehívásának indoklásával a polgármesternél kell benyújtani. A polgármester a rendkívüli testületi ülést az indítvány előterjesztésétől számított 5 napon belüli időpontra úgy köteles összehívni, hogy a meghívót a meghívottak az ülés előtt legalább 48 órával megkapják.”
Az Mötv. 44. §-ában foglalt szabály kógens, azaz attól alsóbb rendű jogszabály nem térhet el. Ennek értelmében a rendkívüli ülés kezdeményezése kapcsán egyetlen jogszabályi kötelezettséget ír elő a törvény: meg kell jelölni az indítványban a rendkívüli ülés összehívásának indokát. Az SzMSz. további feltételt (pl. írásos előterjesztés, napirendi pont meghatározása, napirendi pont előadójának megjelölése) nem jelölhet meg.
E szabályozási disszonancia feloldásaként szükséges az SzMSz. módosítása.
Kiegészítésre került ugyanakkor az SzMSz. mellékletét képező kormányzati funkcióit felsoroló táblázata két új kormányzati funkcióval.