Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019.(I.22.) önkormányzati rendelete

Pilisjászfalu Község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2019. 03. 01- 2022. 05. 04

Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019.(I.22.) önkormányzati rendelete

Pilisjászfalu Község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

2019.03.01.

Pilisjászfalu Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Pilisjászfalu Község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Pilisjászfalu Község Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak további állagromlásának megelőzése, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Pilisjászfalu Község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló az 1. számú mellékletben megjelölt zónákon belül lévő (a továbbiakban: korlátozott forgalmi övezet) közutakra terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden járműre, járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a súlykorlátozási zónától függően 7,5 tonnát meghaladja. Az össztömeg a jármű saját tömegének, valamint a rajta lévő személyeknek, rakománynak és egyéb tárgyaknak az együttes tömege.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járműtulajdonosra, üzemeltetőre és gépjárművezetőre (továbbiakban: üzemeltető), aki Pilisjászfalu Község közigazgatási területén a korlátozott forgalmi övezetbe hajt be.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladatot ellátó gépjárművekre:

a) tűz-, polgári és katasztrófavédelem,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési szilárd hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vagy közműépítést, illetve az út vagy közműfenntartást, javítást, vagy tisztítást végző gépjárművekre.

(5) Azon gépjárművekre, amelyek az Önkormányzat beruházásainak megvalósítása céljából kívánnak a korlátozott forgalmi övezetbe behajtani, nem kell behajtási díjat fizetni, de behajtási engedélyt ezekre a gépjárművekre is meg kell kérni.

(6) A rendelet nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a közút kezelő a kezelésében lévő főutakat, utakat bármely okból lezárja és emiatt a forgalomterelés csak tilalmi területen keresztül lehetséges.

3. § . (1) E rendelet 1. számú mellékletben megjelölt utakon a tilalmat „korlátozott forgalmú övezet (zóna)” jelzőtáblán megjelölt „7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos” megnevezésű, valamint „korlátozott forgalmú övezet (zóna) vége” jelzőtábla jelöli.

(2) A súlykorlátozással érintett önkormányzati utakra a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani csak az Önkormányzat által kiadott közútkezelői engedély birtokában lehet.

3. Az engedélyezési eljárás

4. § (1) Az engedélyezési eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az engedélyezési eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül, amelyben átruházott hatáskörben Pilisjászfalu Község polgármestere jár el. A polgármester önkormányzati jogkörben hozott hatósági határozata ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

(3) Az engedélyezési eljárás illetékmentes.

5. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelmet egy adott járműre vonatkozóan, az engedély igénybevételét megelőző 3 munkanappal, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolása mellett a jármű tulajdonosa, üzembentartója, valamint az utóbbiak képviseletében meghatalmazással eljáró személy (a továbbiakban: Kérelmező) nyújthat be a polgármesterhez.

(2) A behajtási engedély térítési díjának mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) A behajtási engedély a meghatározott díj befizetésének igazolásával adható ki. A díjat a kérelmező az engedély kiadása előtt, egy összegben köteles megfizetni. A befizetés történhet a költségvetési számlára átutalással, illetve csekken.

(4) A kérelem e rendelet 3. számú mellékletében szereplő papíralapú formanyomtatványon történik.

(5) Kivételesen, egyedi méltányosság alapján az engedély legkésőbb a felhasználást megelőző munkanapon 12.00 óráig a penzugy@pilisjaszfalu.hu e-mail címen elektronikusan is kérhető, ha az e paragrafus szerinti feltételeknek a kérelmező eleget tett és ezt kérelmével együtt igazolja.

6. § (1) A behajtási engedély rendszám(ok)hoz kötve, a kérelemben meghatározott időszakra korlátozott forgalmú övezet (zóna) területére történő be- és kihajtásra szólóan adható ki.

(2) A közútkezelői engedélynek a 4. számú mellékletben felsoroltokat kell tartalmaznia.

(3) A behajtási engedély legfeljebb egy éves időtartamra adható ki.

(4) A közútkezelői engedély másra át nem ruházható.

7. § Pilisjászfalu Község közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező helyi vállalkozók esetén a közúthasználat tárgyévre vonatkozó éves díja, a 2. számú mellékletben megállapított összeg 50%-a abban az esetben, ha a helyi vállalkozónak a tárgyévben az önkormányzat felé nincsen helyi adó tartozása.

4. Ellenőrzés, jogkövetkezmények

8. § (1) A közúti forgalomban résztvevő gépjármű vezetője a közútkezelői engedélyt a jármű első szélvédőjének bal alsó sarkában, kívülről jól látható módon köteles elhelyezni.

(2) Pilisjászfalu Község területén a forgalmi rend érvényesítésére, és a behajtási engedélyben meghatározott feltételek teljesítésének ellenőrzésére a rendőrség és a közterület-felügyelő (ellenőrzésére jogosult szerv) jogosultak.

(3) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére a polgármester az engedélyt felülvizsgálja, amennyiben indokolt visszavonja.

(4) Amennyiben bizonyíthatóan a behajtási engedélyt kérő a korlátozott forgalmi övezetben az útban, vagy annak tartozékában kárt okoz, az okozott kár összegét köteles a kártérítésre vonatkozó szabályok szerint megtéríteni.

5. Egyéb rendelkezések

9. § E rendelet hatálya szerinti üzemeltetővel szemben, aki e rendeletben előírt közútkezelői engedély nélkül hajt be, vagy e rendelet szabályait egyéb módon megszegi, az önkormányzat a közösségi együttélés szabályait előíró hatályos rendelete szerint vele szemben eljár.

10. § A behajtási engedélyre befizetett összeget a település helyi közútjainak építésére, fenntartására és üzemeltetésére kell fordítani.

5. Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2019. március 1. napjával lép hatályba.

Bányai József Dr Imre Gábor
polgármester jegyző