Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.11.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 11- 2022. 10. 06

Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.11.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2021.03.11.

Pilisjászfalu Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Kormányrendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzákapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 29. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Pilisjászfalu község közigazgatási területére, Pilisjászfalu község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(2) Pilisjászfalu község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: TFK), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: ITS), településrendezési eszközeinek (a továbbiakban: TRE), településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: TAK) és településképi rendeletének (a továbbiakban: TKR) vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

A partnerségi egyeztetésben részt vevő Partnerek köre

2. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

1. a település közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

2. a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkező jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek,

3. a pilisjászfalusi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

4. a pilisjászfalusi székhellyel bejegyzett és a településen működő civil szervezetek,

5. azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye a településen van, és tevékenységük a település vagy a térség településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható,

6. azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége a település közigazgatási területére kiterjed,

7. a vonatkozó jogszabályok alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

A partnerségi egyeztetésben érintett eljárások, az eljárásban részt vevők tájékoztatásának módja és eszközei

3. § E rendelettel érintett eljárások fajtái:

1. a TRE teljes eljárásban történő felülvizsgálata,

2. a TRE egyszerűsített eljárásban vagy tárgyalásos eljárásban történő felülvizsgálata,

3. a TRE, Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet vagy egyéb nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás miatt szükséges tárgyalásos eljárásban történő módosítása, valamint állami főépítészi eljárásban történő módosítása.

4. § (1) A polgármester TFK és ITS készítése esetén, a TRE teljes eljárásban történő egyeztetése esetén, valamint TAK és TKR készítése vagy módosítása esetén a tervkészítésről előzetesen tájékoztatja a partnereket:

1. közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

2. az önkormányzati honlapon közzétett hirdetmény útján,

3. lakossági fórum keretén belül szóban.

(2) A polgármester TFK és ITS készítése esetén, a TRE egyszerűsített eljárásban vagy tárgyalásos eljárásban történő egyeztetése esetén, kivéve a (3) bekezdésben foglalt eseteket, valamint TAK és TKR készítése vagy módosítása esetén az elkészült dokumentumot ismerteti a partnerekkel:

1. közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

2. az önkormányzati honlapon közzétett hirdetmény útján,

3. lakossági fórum keretén belül szóban.

(3) A polgármester TFK és ITS módosítása esetén, a TRE Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet vagy egyéb nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás miatt szükséges tárgyalásos eljárásban történő módosítása esetén, valamint állami főépítészi eljárásban történő módosítása esetén az elkészült dokumentumot ismerteti a partnerekkel:

1. közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

2. az önkormányzati honlapon közzétett hirdetmény útján.

(4) Az elkészült dokumentumok lakossági fórumon történő ismertetése esetén, a polgármester az elkészült dokumentumokat legalább 8 nappal a lakossági fórum előtt elérhetővé teszi a település honlapján és nyomtatott formátumban az önkormányzati hivatalban.

(5) Az (1)-(4) bekezdés szerinti szabályok a Korm.rendelet szerinti előzetes és a munkaközi tájékoztatóra egyaránt vonatkoznak.

5. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

1. a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat,

2. a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

3. a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

1. az elkészült dokumentumot,

2. a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

3. a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

6. § A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló, hatályos önkormányzati rendeletében foglalt szabályozás az irányadó.

A javaslatok, vélemények megadásának, dokumentálásának, elfogadásának módja és határideje, a nyilvántartásának, döntésének módja

7. § A közzétett felhívás, előzetes tájékoztatás vagy a véleményezésre bocsátott dokumentumok alapján a partnerek a lakossági fórumon szóban, illetve a felhívásban meghatározott határidőig és módon írásos javaslatokat tehetnek, véleményt nyilváníthatnak:

1. a polgármesternek címezve, a Pilisjászfalu Község Önkormányzatának címére (2080 Pilisjászfalu, Bécsi út 33.) történő megküldéssel, vagy

2. elektronikus levélben történő megküldéssel a felhívásban meghatározott e-mail címre.

8. § (1) A lakossági fórumról jegyzőkönyvet kell készíteni, melyben rögzíteni kell a szóban elhangzott javaslatokat, észrevételeket, véleményeket.

(2) A 7. § szerint beérkezett javaslatok, vélemények tisztázása érdekében, ha szükséges, a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

9. § (1) A beérkezett végleges javaslatokat, véleményeket a beérkezés sorrendjében a hivatal összesíti és nyilvántartja. Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás tartalmazza:

1. a javaslat, vélemény:
- sorszámát,
- beérkezésének dátumát,
- rövid tartalmát.
1. a javaslattevő, véleményező nevét, lakhelyét, székhelyét vagy telephelyét.

10. § A partnerek összesített javaslatait, véleményét tartalmazó nyilvántartást a főépítész továbbítja a megbízott tervezőnek.

11. § (1) A tervező a partnerek véleményével, javaslataival kapcsolatos szakmai javaslatokat megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.

(2) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

12. § (1) A partnerek véleményének és javaslatainak elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról – a 3. § c) pont szerinti eljárás kivételével – a képviselő-testület dönt.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl, a közzétételt megelőzően a képviselő-testület döntése szükséges a 5. § (2) a) pontjában szereplő dokumentumok elfogadásáról.

(3) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő módosításának lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

(4) Minden a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a Polgármester dönt, a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.

13. § Azt a partnert, aki a 7. § szerint közétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetési további szakaszaiban és az elfogadási szakaszban egyaránt.

14. § Azt a partnert, aki az elkészült dokumentum partnerségi egyeztetése során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de a szabályszerűen megtartott lakossági fórumon vagy meghívásos egyeztető tárgyaláson a szabályos meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és az elfogadási szakaszban egyaránt.

15. § Az eljárás bármely szakaszában, kifogást emelő partnereknek a kifogást emelő megállapításaikat jogszabályi hivatkozással, részletes szakmai indoklással, vagy egyéb közösségi érdekkel kell igazolni.

16. § (1) A javaslatokat, véleményeket a 12. § szerinti döntést követően a döntés tartalmától függően külön-külön kell nyilvántartani, a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás legalább az alábbiakat tartalmazza:

1. a javaslattevő, véleményező nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

2. a javaslat, vélemény beérkezésének időpontját,

3. a javaslat, vélemény rövid tartalmát,

4. annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

5. a véleményezési szakaszt lezáró, vagy a 12. § szerinti döntést követően a javaslatot, véleményt elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, az indoklás tartalmát, illetve a Polgármester döntését.

17. § A beérkezett javaslatok, vélemények nyilvántartásait az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.

Az elfogadott településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, települési arculati kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések

18. § (1) A Polgármester gondoskodik az elfogadott TKF, ITS, TAK, TKR és TRE elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.pilisjaszfalu.hu honlapon.

(2) A Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester a főépítész útján gondoskodik.

(3) E rendelet a kormányrendeletben meghatározott eljárási határidők vonatkozásában szigorúbb követelményt nem állapít meg.

Záró rendelkezések

19. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Pilisjászfalu Község Önkormányzat képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 13/2013. (VII. 15.) számú önkormányzati rendelete.

(3) Ezen rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.