Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 02. 07 12:00

Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Pilisjászfalu Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 13. pontja, a 42. § 1. pontja szerinti feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Pilisjászfalu Község Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 6. §-ban kapott felhatalmazás alapján - határozatlan időre - a következő adókat vezeti be:

a) Építményadó

b) Telekadó

c) Iparűzési adó

d) Idegenforgalmi adó

(2) A rendelet hatálya Pilisjászfalu Község Önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

(3) Az adó alanya a Htv. 3. és 3/A. §-ban meghatározott adóalannyal azonos.

(4) Adózási zónák Piliscsaba felől, Leányvár felé vezető irány szerint:

a) lakóövezet: a 10-es út jobb oldalán elterülő teljes településrész,

b) ipari övezet: a 10-es út bal oldalán elterülő teljes településrész.

2. ÉPÍTMÉNYADÓ

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmény.

(2) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(3) Az adó mértéke adózási zónánként, tulajdonosi kategóriánként és adóköteles alapterület méreteitől függően kerül meghatározásra.

3. § (1) Lakóövezetben, magánszemély tulajdonában lévő, életvitelszerűen otthonául, lakás céljára szolgáló építmények esetében az adó mértéke, építményenként 230 Ft/m2/év.

(2) A magántulajdonban lévő, nem lakás céljára szolgáló építmények esetében 500 Ft/m2/év.

(3) Garázs esetében 200 Ft/m2/év.

(4) 1500 Ft/m2/év a hétvégi ház, üdülő és a tulajdonos által életvitelszerűen nem lakott, lakás céljára szolgáló építmények esetében.

4. § (1) Ipari övezetben, az adómérték megállapításakor, magánszemély tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló építmények esetében, a 3. § (1) bekezdése az irányadó.

(2) A nem lakás céljára szolgáló építmények esetén az adó mértéke, építményenként 500 Ft/m2/év,

(3) A magánszemély tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló építménnyel azonos telken álló nem lakás céljára szolgáló építmények esetében a 3. § (2) bekezdésben, garázsok esetében a 3. § (3) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(4) A lakóövezetben található vállalkozás tulajdonában lévő épületek esetében az adómérték megállapításakor a 4. § (2) bekezdés előírása az irányadó.

5. § Adókedvezmény igénybevételére jogosult az adófizetési kötelezettség 50%-a erejéig az a magánszemély adóalany, aki egyedülálló nyugdíjasként életvitelszerűen lakás céljára használja az építményt, annak kizárólag egyedüli tulajdonosa, az igazolt, havi nettó összes jövedelme nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj négyszeresét és további ingatlan tulajdonjogával nem rendelkezik.

3. TELEKADÓ

6. § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) A Htv. 19. § szerinti mentességeken túl az adóköteles területbe be nem számító telekrészek: a hatályos helyi építési szabályzat mellékletében ábrázolt szabályozási terven jelölt szabályozási vonallal érintett telekrész, vagy egyéb módon a tulajdonos szabad rendelkezési joga alól kivont terület, valamint az útkapcsolattal nem rendelkező telek.

(3) Az adó mértéke adózási zónánként, tulajdonosi kategóriánként és közműellátottság alapján kerül meghatározásra.

7. § (1) Lakóövezetben az adó mértéke:

a) a közművesített telkek esetében 340 Ft/m2/év,

b) az a) pontban meg nem jelölt telkek esetében 220 Ft/m2/év,

c) azon telkek esetében, amelyeken az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány szerinti építmény megfelel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 10. pontja szerinti épület fogalmának, ha a telek mérete az 1100 négyzetmétert meghaladja, 90 Ft/m2/év, az 1100 négyzetméter feletti telekterület után.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén az 1100 m2-t meghaladó területből az épület m2-ben meghatározott hasznos alapterületet le kell vonni.

(3) Ipari övezetben:

a) a közművesített telkek esetében 340 Ft/m2/év,

b) az a) pontban meg nem jelölt telkek esetében 220 Ft/m2/év,

c) az épülettel le nem fedett telekterület után, azon telkek esetében, amelyeken az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány szerinti építmény megfelel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 10. pontja szerinti épület fogalmának és az építmény hasznos alapterülete nem éri el a 400 m2-t 340 Ft/m2/év,

(4) A (3) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén a telek méretéből az épület m2-ben meghatározott hasznos alapterületét le kell levonni.

(5) Az adómérték megállapítása tekintetében közműves teleknek minősül minden olyan telek, amely:

a) lakóövezetben vezetékes ivóvíz és elektromos áram hálózat közvetlen rákötési lehetőséggel rendelkezik,

b) ipari övezetben vezetékes ivóvíz-csatorna, elektromos áram hálózat közvetlen rákötési lehetőséggel rendelkezik.

(6) Az ipari övezetben található magántulajdonú ingatlanok esetében az adómérték megállapításakor az (1) és (3) bekezdés a) pontja az irányadó.

8. § A rendelet 7. § (1) c) pont alapján keletkezett adófizetési kötelezettségből 50 % adókedvezmény igénybevételére jogosult az a magánszemély adóalany, aki egyedülálló nyugdíjasként életvitelszerűen az ingatlanon él, annak kizárólag egyedüli tulajdonosa, az igazolt, havi nettó összes jövedelme nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj négyszeresét és további ingatlan tulajdonjogával nem rendelkezik.

4. IPARŰZÉSI ADÓ

9. § Az adó mértéke az állandó jelleggel végzet iparűzési tevékenység esetén, az adóalap 1,9 %-a.

10. § A rendelet adómentességet biztosít a Htv. 39/C. § (3) bekezdése szerinti összeghatárig.

5. IDEGENFORGALMI ADÓ

11. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

12. § Az adó mértéke 400 Ft/vendégéjszaka/fő.

13. § Adómentes a Htv. 31. § szerinti mentességeken túl, az a szolgáltatást igénybevevő személy, aki a 70. életévét betöltötte.

6. ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

14. § (1) Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 9. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja szerint elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók (E-ügyintézési tv. 1. § 23. pontja szerint) az Önkormányzati Hivatali Portálon (E-önkormányzat portál) elérhető nyomtatványokat használhatják az elektronikus ügyintézés során. A nyomtatványok az ágazat: adóügy menüpont alatt érhetők el.

(2) Az adóhatóság az adókötelezettségekkel kapcsolatos bevallások és bejelentések megtételéhez szükséges űrlapokat a www.pilisjaszfalu.hu internetes címen is közzéteszi.

(3) Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett adózó által, a nyomtatványkitöltő keretprogram segítségével beadott elektronikus űrlap a papír alapon történő benyújtással egyenértékű.

7. KÉPVISELET AZ ADÓHATÓSÁGI ELJÁRÁSBAN

15. § (1) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adónemre terjed ki.

(2) Az adózó a képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti papír alapon vagy elektronikus úton.

8. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 4/2016. (XI. 18.) valamint a helyi adókról szóló 7/2020. (XI. 30.) önkormányzati rendelete.

17. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.