Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2022. 05. 27 20:00

Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2022.05.27.

Pilisjászfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterületek célszerű és gazdaságos, a környezeti és településképi értékeket oltalmazó használatának elősegítése érdekében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésében és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

ELSŐ RÉSZ

Általános közterület használat

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja:

a) a községben, a köztisztaság, a környezetvédelem érvényesítése és ezzel a község általános környezeti kultúrájának javítása;

b) azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosíthatják a község köztisztaságával, környezetvédelmével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását;

(2) A környezeti kultúra fenntartása a lakosság elsőrendű érdeke, ezért annak előmozdításában mindenki hathatósan köteles közreműködni.

2. § (1) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén kiterjed a természetes személyekre, a jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, továbbá valamennyi ingatlanra, ingatlan-tulajdonosra és használóra, valamint Pilisjászfalu Község Önkormányzatának kezelésébe adott zöldterületre terjed ki.

(2) A rendeletnek a közterületre vonatkozó előírásai nem terjednek ki a közút közlekedési célú igénybevételének magasabb szintű jogszabályok által szabályozott kérdéseire.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetve haszonélvezője,

b) használó: az, aki az ingatlant (tulajdonosként, bérlőként, üzemeltetőként, vagy más jogcímen) ténylegesen használja

c) közterületek: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott – belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark) –, továbbá a község közhasználatú zöldterülete,

d) üzemen kívül helyezett jármű: hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

e) üzemképtelen jármű: hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen közúti közlekedésre alkalmatlan jármű (hiányos, sérült vagy roncs), vagy baleset folytán megsérült és elhagyott (a helyszínről tömegközlekedési útvonal esetén 8 napon, egyéb útvonal esetén 15 napon belül el nem szállított) jármű,

f) Reklámhordozó, hirdető berendezés: reklám közzététele, céljából építményen kívül elhelyezett eszköz (tábla, hirdetőszalag, plakát, kirakatszekrény, árubemutató portál, árubemutató állvány, stb.) amelynek az a célja, hogy a közlekedők figyelmét valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, rendezvényre, létesítményre, stb. felhívja.

4. § (1) Reklámhordozónak, hirdető berendezésnek minősülnek a transzparensek, hirdetőszalagok, hirdető és reklámtáblák, feliratok, zászlók, lobogók (kivétel: amelyek állam, helyi önkormányzat jogszerűen használt jelképeinek megjelentetésére szolgálnak) plakátok, egyéni hirdetések és falragaszok.

(2) Az állandó reklámhordozók, hirdető berendezések szerkezete nem mozgatható. Időszakos reklámhordozónak, hirdető berendezésnek tekintjük azokat az ideiglenesen elhelyezett tájékoztató-és reklámtáblákat (pl. építkezés mellett építési adatokról tájékoztató tábla, rendezvény előtt a helyszínen tájékoztató vagy útbaigazító tábla) melyek csak az adott tevékenység időszakában kerülnek elhelyezésre.

(3) Az önálló reklámhordozó, hirdető berendezés az épülettől, építménytől, különállóan helyezkedik el és saját tartószerkezettel rendelkezik. A nem önálló reklámhordozó, hirdető berendezés épülethez, vagy egyéb köztéri tárgyhoz rögzített, saját különálló tartószerkezettel nem rendelkezik.

2. Közterület használatának rendje

5. § (1) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély – ennek keretei között – alapján lehet.

(2) A közterület-használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak, sérüljenek.

(3) A kiadott engedélyben meg kell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.

(4) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken a szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

(5) Szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a szeszes ital fogyasztása tilos.

6. § (1) A (4) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital fogyasztás helye.

a) Zöldterületre járművel ráhajtani, vagy azon várakozni tilos.

b) Közterületről virágot, dísznövényt szedni, károsítani vagy az élő növény részeit begyűjteni tilos.

c) Az önkormányzati nem szilárd burkolatú utakat a mindenkori út és időjárási viszonyoknak megfelelően kell használni. Kerülni kell a gépjárművel okozott porkeltést. Száraz időben úgy kell megválasztani a gépjármű sebességét, hogy az, az út menti ingatlanok lakóit és környezetét ne zavarhatja, továbbá a gyalogosan közlekedők egészségét ne károsíthassa.

(2) A száraz időszakban a poros belterületi útszakaszokon, gépjárművel legfeljebb 15 km/h sebesség a megengedett.

(3) A mozgó-hangosító berendezés reklámcélú működtetése hétfőtől - péntekig naponta 8:00 órától 19:00 óráig engedélyezhető.

3. Közterület használati engedély

7. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Nem kell közterület-használati hozzájárulás

a) a közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatban a közterület szükséges mértékű és 72 órai időtartamot meg nem haladó igénybevételéhez,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen elhelyezett távközlési kábelek, valamint közműves berendezések, illetve létesítmények hibaelhárítása érdekében végzett munkák elvégzéséhez a szükséges mértékben és 72 órát meg nem haladó időtartamra,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, cég- és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be és a közterülettel érintkező felülete üzlethomlokzata és kirakatszekrény esetében a 2 négyzetmétert, cég- és címtábla esetében az egy négyzetmétert nem haladja meg,

e) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges munkálatokhoz, ha azok időtartama a 72 órát nem haladja meg,

f) a fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezéséhez.

(3) Nem adható közterület-használati hozzájárulás

a) a tömegközlekedési járművek megállóiban, ha azok nem az utasforgalmat szolgálják,

b) olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná,

c) lakó- vagy középület homlokzatától 3 méteren belül pavilon vagy a hozzá tartozó szerkezeti elemek elhelyezéséhez,

d) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálását, csonkítását, pusztítását eredményezi.

8. § (1) A közterület használat ideje lehet

a) állandó jelleggel – határidő nélkül – (díjtarifa módosításáig) vagy,

b) ideiglenes jelleggel – meghatározott időre, illetve feltétel bekövetkeztéig.

(2) A közterület-használati hozzájárulással kapcsolatos ügyekben a polgármester dönt a hozzájárulási kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül.

(3) A közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályban előírt egyéb – hatósági illetve szakhatósági – engedélyek megszerzését.

4. Engedély iránti kérelem

9. § (1) Engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, akkor az építési engedélyt megelőző szerződés alapján vehető igénybe.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata, építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb., elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemnek (1. számú melléklet ) tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét, lakhelyét, jogi személy esetén a székhelyét, adó számát,

b) a közterület-használat célját, időtartamát,

c) a közterület-használat helyének és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat tartalmát.

5. Engedély megadása

10. § (1) Engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, rendezési tervet, köztisztasági, továbbá a szakhatóságok által előírt követelményeit.

(2) Előzetes szakhatósági véleményt kell beszerezni

a) közút és járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az I. fokú útügyi hatóságtól,

b) közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátó-ipari vállalkozói tevékenység folytatásához.

(3) Az országgyűlési képviselő és az önkormányzati, valamint az egyéb képviseleti szervekbe való választással kapcsolatos hirdetések közterületen történő elhelyezéséhez a választás napjának kitűzését követő naptól adható hozzájárulás.

(4) A hozzájárulás megadása esetén a közterület választási hirdetések céljára igénybevevőkre – a közterület jellegének figyelembevételével – azonos feltételekkel kell megállapítani, és a hozzájárulás megadása során mind az előnyös, mind a hátrányos megkülönböztetés tilos.

(5) A települési úthálózathoz tartozó közutak mentén, továbbá a műszaki vagy más szempontokból védett területen – hacsak e rendelet kivételt nem tesz – közterület- használati hozzájárulás csak akkor adható, ha

a) a folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása szempontjából szükséges, vagy

b) a közterület-használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé.

11. § Az engedélynek tartalmaznia kell (3. számú melléklet):

a) az engedélyes nevét, lakhelyét (székhelyét),

b) a közterület-használat célját, időtartamát, a terület helyét, mértékét,

c) az engedélyező eljárásban közreműködő szakhatósági hozzájárulásban foglalt előírásokat,

d) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) az igénybevett terület tisztántartására, a környezet megóvására vonatkozó felszólítást,

f) az engedélyes kártalanítási igényeinek kizárását,

g) a közterület-használati díjfizetési kötelezettség mértékét, illetve a fizetés határidejét, módját.

12. § Nem adható közterület-használati engedély

a) zajos, bűzös, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

c) település- és utcaképbe nem illeszkedő berendezések létesítésére,

d) sátorgarázs létesítésére,

e) elárusítóhelyek, üzletek környékén áru- és göngyöleg tárolására,

f) a lakosság nyugalmát zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;

g) tömegközlekedési járművek megállóiban folytatandó tevékenységre, ha az nem az utasforgalom érdekét szolgálja;

h) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket;

i) üzemképtelen jármű közterületen való tárolására 30 napon túl;

j) olyan tevékenység folytatására, amely jogszabályi tilalomba ütközik (pl. üzletek működéséről szóló jogszabály, jövedéki törvény, stb.).

k) Reklámhordozó céllal elhelyezett, vagy reklám közzététele céljából egyéb eszközzel felszerelt járművek tárolására.

l) szeszesital forgalmazásához, kivéve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 15. §-ában meghatározott feltételek szerinti árusítást,

m) a közlekedés biztonságát zavaró (utak és útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát, közúti jelzőlámpákat takaró) berendezések és anyagok elhelyezésére.

n) a közút, járda, kerékpárút felületének reklám - ideértve a politikai reklámot is - céljára történő használatára.

o) adománygyűjtéshez, közvélemény- és piackutatáshoz, szórólap terjesztéshez,

p) Közterületen megállító tábla elhelyezésére.

6. Az engedély érvénye

13. § (1) Az engedély

a) meghatározott idő elteltéig,

b) megállapított feltétel bekövetkeztéig,

c) visszavonásig érvényes.

(2) Meghatározott időre szóló engedély érvénye, az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt, legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető.

(3) Az országgyűlési, önkormányzati és egyéb képviseleti szervekbe vagy testületbe való választással kapcsolatban adott közterület-használati hozzájárulás a választást követő 15. Napon érvényét veszti.

(4) A (3) bekezdés szerinti hozzájárulás érvényességi ideje nem hosszabbítható meg.

(5) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatokat a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

14. § A közterületi-hozzájárulás alapján megkötött közterület-használati engedélyt a jogosult köteles a helyszínen magánál tartani. A közterület-használati engedély csak a jogosultat, bejelentett alkalmazottját, illetve bejegyzett tagját jogosítja fel a közterület használatára.

7. Közterület-használati díj

15. § (1) Az engedélyes a közterület használatért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület lényeges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen megszüntetni.

(3) A közterület-használati díj megfizetését a közterület-használati hozzájárulásban évi, havi vagy napi összegben kell megállapítani, illetve átalánydíjként is meg lehet állapítani.

(4) Közterület használati díjak mértékét a rendelet 2. számú melléklete állapítja meg.

8. Mentességek, kedvezmények

16. § Állandó jellegű alanyi mentesség illeti meg:

a) közterület fenntartói szolgáltatást nyújtó szervezet által fenntartott létesítményeket,

b) közterületi kertészeti tevékenységet szolgáló létesítményeket,

c) rendezvényeken egészségügyi célokat szolgáló létesítményeket,

d) fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, tűzoltóság és a vízügyi szolgálat létesítményeit.

17. § Mentesülnek a közterület-használati díj megfizetése alól a civil szervezetek, egyházak és magánszervezések azokban az esetekben, amikor a település lakosságának érdekében közösségi programokat szerveznek.

18. § (1) Kérelmére díjkedvezmény adható:

a) hadigondozott, rokkant, illetve legalább 50%-ban csökkent munkaképességű személyeknek az egyébként irányadó díjtétel 50%-a mértékéig,

b) nyugdíjkorhatárt elért személyeknek az egyébként irányadó díjtétel 25%-a mértékéig.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított kedvezmény lehetősége nem alkalmazható abban az esetben, ha a közterület-használati hozzájárulás megadása pályázati eljárás alapján történik.

9. Közterület-használat megszüntetése, az engedély megvonása

19. § (1) A közterület-használat engedély megszűnik

a) az engedélyben foglalt határidő elteltével,

b) visszavonással.

(2) A közterület-használati engedély közérdekből bármikor visszavonható.

(3) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra, mértékben használja, díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget.

(4) Ha jogosult a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát a hozzájárulás egyidejű visszavonása mellett a hozzájárulás megadójának bejelenteni.

(5) Ez a kötelezettség a jogosultat az építési engedély alapján végzett közterület-használattal járó építési munka esetén csak akkor terheli, ha azt a hozzájárulás megadásakor feltételként külön előírták.

(6) A közterület kiürítésére, illetve az eredeti állapot helyreállítására halasztás adható. Ennek határideje a jogosult által előterjesztett új kérelem elbírálásáig, legfeljebb 15 napig terjedhet.

(7) A közterület-használati hozzájárulás érvényének megszűnéséről a polgármester hivatalból értesíti a 9. §. (2) bekezdésében felsorolt személyeket, illetve szerveket.

(8) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó – a hatóság felhívására – köteles a használatot megszüntetni és az eredeti állapotot helyreállítani.

10. A hozzájárulás nélküli közterület-használat jogkövetkezményei

20. § (1) Aki közterületet hozzájárulás nélkül használ, kártalanítási igény nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására.

(2) A közterület hozzájárulás nélküli használója kötelezhető az egyébként irányadó közterület-használati díj megfizetésére arra az időtartamra, amelyre a közterületet ténylegesen igénybe vette.

(3) A meg nem fizetett közterület használati díj, adók módjára kerül behajtásra. A behajtásról a jegyző gondoskodik.

(4) A jelen rendeletbe foglalt előírások megtartását a polgármester illetve a jegyző ellenőrzi.

11. Közterületen engedély nélkül tárolt, üzemen kívül helyezett vagy üzemképtelen közúti járművekkel kapcsolatos eljárás

21. § Közterületen üzemképtelen jármű nem tárolható. Az üzemben tartó vagy a tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 15 napon belül eltávolítani.

22. § A 3.5 tonna tömeg feletti tehergépjárművel vagy autóbusszal 3 napnál tovább nem állhat/tartózkodhat a közterületen. Műszaki meghibásodás esetén a gépjárművet el kell szállíttatni. A gépjármű a közterülten rakodás, pakolás esetén állhat.

MÁSODIK RÉSZ

Különleges közterület használat

12. A közterület filmforgatási célú igénybevételéről

23. § A közterület filmforgatási célú igénybevételéről Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva rendeli el e fejezet alkalmazását.

24. § A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mtv.) a települési önkormányzat tulajdonában lévő közterület filmforgatási célú igénybevétele során települési önkormányzat részére megállapított hatáskört Pilisjászfalu Község Önkormányzat Polgármestere gyakorolja.

13. Használati díj

25. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterület filmforgatási célú igénybevételéért használati díjat kell fizetni, melynek összege az Mtv. 3. mellékletében meghatározott díj.

(2) A naptári napon legfeljebb hat órával átnyúló éjszakai forgatások esetén a töredéknapra meghatározott díjakat az Mtv. 3. számú melléklet 5-6. pontja alapján kell megállapítani.

14. Mentességek, kedvezmények

26. § (1) Mentesül a használati díj fizetése alól a kérelmező, ha a forgatni tervezett film:

a) oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú,

b) a települést, vagy az önkormányzat intézményeit mutatja be,

c) az önkormányzat rendezvényeiről készül.

(2) A használati díjból 50 %-os kedvezmény illeti meg azt a kérelmezőt, aki a közterületet csak egy napig használja.

15. Rendkívüli események eljárásrendje, a filmforgatás egybefüggő maximális időtartalma

27. § (1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható vagy rendkívüli természeti események miatt elmaradó közterület-használatot a kérelmező köteles haladéktalanul jelezni az önkormányzatnak.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott okok miatt elmaradt közterület-használatot az önkormányzat az ok megszűnésétől számított 10 napon belül újra biztosítja.

28. § A közterületek filmforgatási célú igénybevételének időtartama nem haladhatja meg egybefüggően a tíz napot.

16. Záró rendelkezések

29. § Ez a rendelet hatályon kívül helyezi a közterületek használatáról szóló 9/2013. (V. 23.) önkormányzati rendeletet és a kihirdetés napján 20:00 órakor lép hatályba.