Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a temetkezés rendjéről

2024.01.01.

Pilisjászfalu Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdésben, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

A rendelet célja

1. § A szabályozás célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása, tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozása.

2. § (1) A rendelet hatálya Pilisjászfalu Község közigazgatási területén élők temetkezéssel kapcsolatos tevékenységére terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Pilisjászfalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a Tinnye Község Önkormányzatával (továbbiakban: tulajdonos önkormányzat) kötött megállapodás alapján teljesíti, mely megállapodás a rendelet 1. számú melléklete.

(3) Pilisjászfalu település közigazgatási területén - jelen rendelet megalkotásakor - önkormányzati tulajdonú temető nincs.

(4) A feladat ellátásához szükséges fedezet biztosításáról a Képviselő-testület éves költségvetése keretében gondoskodik a megállapodás szerinti összegben.

3. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése, az önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével a tulajdonos önkormányzat feladata.

(2) A tulajdonos önkormányzat helyi rendelete tartalmazza (2. számú melléklet):

a) a temető üzemeltetésének részletes szabályai,

b) a temetési hely gazdálkodás szabályait,

c) a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait,

d) a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit,

(3) A temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai, a temetőfenntartási hozzájárulások díjai, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételeinek díjai a temető tulajdonosát illetik, melyek megfizetési módjai és mértékei a tulajdonos önkormányzat helyi rendeletében kerül szabályozásra.

4. § A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, és elszállításáról a temető tulajdonosa gondoskodik.

Köztemető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek és a környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

6. § A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

7. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

Borsó András
polgármester

Geréb Tünde
jegyző