Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020.(XI.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2021. 01. 01
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat helyi adórendelete többször módosításra került, melyek során az újabb egységes szerkezetek létrehozás hibát tartalmazott, ezért és az adósságrendezési helyzet megoldására a helyi adóztatást, mint az önkormányzat kizárólagos saját bevételi forrását át kell gondolni.
Ennek eredményeként új adórendelet megalkotása mellett született javaslat és döntés.
Több alkalommal megállapításra került, hogy a Pilisjászfalun kialakult helyzet abból adódott, hogy évek óta nem volt annyi bevétele az önkormányzatnak, mint amennyire szükség lett volna a kiadások fedezetére. Az átgondolatlan gazdálkodás eredményezte a magas köz- és partneri tartozások felhalmozását, amely az adósságrendezési eljárás megindításához vezetett.
Egyes adónemek mértéke 8-10 éve változatlanok a településen, melyeknek egy része pl. a telekadó, 2020-ig egységesen adóztatott függetlenül attól, hogy milyen piaci értéket képviselt egy-egy terület a közművesítés meglététől függően, amely nem helyes. Ez az adónem korrekció 2020-ban megvalósult, olyan formában, hogy az adómérték a közművesített telkek esetében megmaradt, a közművesítetlen telkek vonatkozásában lefeleződött. Az adósságrendezési eljárás megindítását követően az építményadó vonatkozásában a vállalkozók számára fizetendő építményadó mértéke közel a nyolcszoros mértékre került módosításra (1580,-), amely szintén nem igazolódott be, mint működtethető adómérték, így 2020 folyamán ez is visszacsökkentésre került egy olyan mértékre (395,-), amely elfogadható emelkedést mutat a kiinduláshoz képest (158,-).
Az új rendelet olyan formában került előkészítésre, amely egy új szemléletet vezet be a helyi adó rendszerébe és nagyságrendileg megközelíti annak a feltételrendszernek a teljesülését, amely szükséges ahhoz, hogy a település az adósságrendezési eljárás lezárását követően biztosítani legyen képes az adósság vállalt törlesztését olyan formában, hogy az alapműködése továbbra is biztosított legyen, esetleg legyen arra lehetősége, hogy kis lépésekben elinduljon a fejlődés útján.
Tekintettel arra, hogy a lakosság által évek óta változatlan mértékű építményadó összeg, nem hordozza magában azt a lehetőséget, hogy a településen élők jogos igényeinek kielégítésére és a szintén indokolt fejlődési igényének lehetőségeire fedezetet nyújtson.
A tervezet elkészítésekor az alábbi szempontok érvényesültek:
objektív adatok alapján való kivethetőség,
igazságosság,
tulajdon (mérete=vagyoni helyzet),
tulajdon (kis építmény, nagy telken),
korrektség,
önkormányzati szolgálatásokat igénybe vevők elsődleges adóztatása,
kedvezmények kizárása,
vállalkozások sajátosságainak figyelembevétele (közmű),
vállalkozások vonzása,
lakossági adók sávosítása, legalább egy csökkenő sáv bevezetése,
A magánszemélyek esetében a progresszív adóztatás, vállalkozások esetében a regresszív adóztatás figyelemmel a helyi iparűzési adóztatásra,
korrektség,
vállalkozások vonzása – 2022-től megvizsgálandó az iparűzési adómérték csökkentésének lehetősége.
A rendelet tervezet tartalmaz javasolt adómértékeket, de mint a csatolt táblázatban látható az így nagyságrendileg várható adóbevétel 97,8 milliós összegével elmarad az adósság törlesztésének biztonságos megvalósíthatóságának feltételét jelentő bevételt, amely nagyságrendileg 110 millió forint lenne.
A tervezettel kapcsolatban érkezett és még át nem vezetett javaslatok:
1. Emelési javaslat érkezett két képviselőtől a közművesítés nélküli telekadómérték emelésére, ami 2020-ban 90,- Ft-ban került megállapításra.
Ennek lehet bevételt hozó eredménye, de az is fontos szempont, hogy 2020 folyamán elkészült az áram mellett a víziközmű hálózat is, így ezen telkek nagyrésze 2021-től a 180,- forintos adómértékkel fognak adózni.
Ha pl. a javasolt 120 forintos mértékre történő emelés megvalósulna végső döntésként, akkor a 2020-as telekadatok alapján, az plusz kb. 3 millió forintos bevételtöbbletet eredményezne.
2. Javaslat arra vonatkozott, hogy a beépített telkek vonatkozásában tervezett 15 forintos adómérték, csak a 800 vagy 1000 négyzetméter feletti telkekre legyen alkalmazva.
Ez a módosítási javaslat elfogadása tovább csökkentené azt az összeget, amely bevételként várható lenne és amely elmarad attól, amire szüksége lenne az önkormányzatnak.
A következő év adóbevételét csak megközelítő pontossággal lehet megtippelni. Hisz az adóalanyok köre, az adótárgyak jellemzői napról napra változnak. Az iparűzési adó bevétel sem egyenletesen változó, hol jobb, hol rosszabb eredményű, hisz a változó gazdasági helyzet, változó adóalapot jelent a vállalkozások számára.
Az adósságállomány megszűntetése érdekében azt kell megvizsgálni, hogy mely mértékek emelése valósulhatna még meg, ahhoz, hogy a kellő mértékű adóbevétel befolyása valószínűsíthető legyen.