Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 06. 14

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Részletes indokolás

Az 1–4. §-hoz és az 1. melléklethez

Jogszabályi háttér

Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § és 91. § (1) és (2) bekezdésében, valamint a végrehajtásról rendelkező, 368/2011. (XII. 31.) kormányrendelet (a továbbiakban Ávr.) 157. §. b) pontjában szereplő előírásoknak megfelelően jelen rendelet keretében teszünk eleget a 2020. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolónak, zárszámadás formájában.

Az Államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) kormányrendelet (a továbbiakban: Áhsz.) a költségvetési beszámoló elemeiként a költségvetési számvitelen alapuló:

- költségvetési jelentést,

- maradvány kimutatást,

- tájékoztató adatokat, kiegészítő információkat és

- a vagyoni helyzetet bemutató a mérleget és kiegészítő mellékleteit rögzíti.

A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a Kincstár Áht. 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.

A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:

1. a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,

2. a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,

3. a vagyonkimutatást, és

4. a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.

Az Áht. 68/B. § (1) előírásai szerint a kincstár ellenőrzési jogköre a helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, társulás, térségi fejlesztési tanács és az általuk irányított költségvetési szerv

1. számviteli szabályok szerinti könyvvezetési kötelezettségének,

2. a 70. alcím alapján teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítésének,

3. az éves költségvetési beszámoló megbízható, valós összképének vizsgálatára terjed ki.

Az Áht. 91. § (1) bekezdésben foglalt Kincstári ellenőrzésről készített jegyzőkönyv csatolására abban az esetben kerül sor, amennyiben ellenőrzésre sor került. A Magyar Államkincstár a 2018. évi ellenőrzést követően 2020. évben folytatott utóellenőrzést. Az ellenőrzés jelentése a zárszámadási rendelet előterjesztésének részét képezi.

Egyéb szöveges indoklás:

A Képviselő-testületet zárszámadási rendelet megalkotásával hagyja jóvá a 2020. évi költségvetés végrehajtását.

Az önkormányzat költségvetési pénzeszköz változását, mérlegét és vagyonkimutatását a rendelet 1. mellékletében szereplő 1-22. számú táblák tartalmazzák.

Az önkormányzatnak a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósság állománya (hitel és egyéb hasonló kötelezettségek) nulla forint.

Az önkormányzat tulajdonában nem áll gazdálkodó szervezet.

A költségvetés végrehajtásáról számot adó zárszámadási rendelet tervezet, a rendelet 1. mellékletében foglalt számszaki tartalommal, a beszámolóban foglaltakra is figyelemmel készült.