Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014 (X.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2011. (III. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 29- 2017. 09. 27

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


1. § Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2011. (III. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) A képviselő-testület ülésének meghívóját és az előterjesztéseket legkésőbb 8 nappal a képviselő-testület ülése előtt meg kell küldeni a képviselő-testület tagjainak és a képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal rendelkező személyeknek. Sürgős, halasztást nem tűrő esetben a meghívó a rendkívüli ülés napján is kiküldhető bármilyen értesítési mód alkalmazásával. Ez esetben az előterjesztés helyszíni kiosztással is megtehető.”


2. § Az SZMSZ 7. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) A meghívót és mellékleteit elektronikusan vagy papír alapon kell kiküldeni.”


3. § Az SZMSZ 23. § bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A képviselő-testület bizottságai

23. §


  1. A képviselő-testület döntéseinek előkészítésére, a döntések végrehajtásának szervezésére, valamint ellenőrzésére 2 állandó bizottságot hoz létre, melyeknek képviselő és nem képviselő jogállású tagjai vannak.
  2. Az állandó bizottság feladata, hogy folyamatosan segítse a képviselő-testület tevékenységét és munkájának eredményességét.
  3. A bizottság által előkészített előterjesztés előadója a képviselő-testület ülésén a bizottság elnöke, alelnöke vagy az elnök által felkért bizottsági tag.
  4. A bizottság ülését az elnök hívja össze és vezeti. A bizottság tagjai maguk közül az elnök munkájának segítésére és az elnök akadályoztatása esetére, az elnök helyettesítésére alelnököt választanak. Bizottsági alelnök csak települési képviselő lehet.
  5. A bizottság ülésére meg kell hívni:
  1. a bizottság tagjait,
  2. a polgármestert,
  3. az alpolgármestert,
  4. a települési képviselőket,
  5. a jegyzőt és
  6. a képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal rendelkező személyeket.
  1. A bizottsági ülés meghívóját és a napirendi pontok előterjesztéseit a bizottság ülése előtt legkésőbb 3 nappal a bizottsági ülésre meghívottaknak meg kell küldeni. A bizottsági ülés meghívóját a helyben szokásos módon nyilvánosságra kell hozni.

A bizottság tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

  1. Kötelező összehívni a bizottsági ülést a képviselő-testület döntése alapján vagy a polgármester indítványára vagy a bizottsági tagok kétharmadának indítványára.
  2. A polgármester, az alpolgármester, a települési képviselő és a jegyző javaslatot tehet a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalására. A bizottság elnöke az indítványt a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszti, melyre köteles meghívni az indítványozót is.


4. § Az SZMSZ az alábbi 23/A-D. §-okkal egészül ki:


„Szociális Bizottság

23/A. §


  1. A Szociális Bizottság feladata a szociális és családügyi ügyekben, feladatkörökben a képviselő-testület döntéseinek előkészítése, a döntések végrehajtásának ellenőrzése, továbbá a képviselő-testület által átruházott hatáskörök gyakorlása.
  2. A Szociális Bizottság 3 tagú: 2 képviselő és 1 nem képviselő jogállású taggal.
  3. A Szociális Bizottság feladatkörében különösen:
    1. részt vesz a szociális, gyermekvédelmi témájú rendeletek előkészítésében, azok felülvizsgálatában,
    2. zárt ülés keretében első fokon dönt – a képviselő-testület által a költségvetésben jóváhagyott előirányzatot figyelembe véve – az átruházott hatáskörökben,
    3. figyelemmel kíséri az idős emberek, a családok, a veszélyeztetett gyermekek helyzetét,
    4. kapcsolatot tart az intézményvezetőkkel, a pedagógusokkal, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálattal, a háziorvossal és a védőnővel,
    5. ellátja a munkatervében és a képviselő-testület által határozatban meghatározott feladatokat, gyakorolja a képviselő-testület által a bizottságra átruházott hatásköröket.


Pénzügyi Bizottság

23/B. §


  1. A Pénzügyi Bizottság feladata a pénzügyi, gazdasági kérdésköröket tartalmazó képviselő-testületi döntések előkészítése, a döntések végrehajtásának ellenőrzése, továbbá a képviselő-testület által átruházott hatáskörök gyakorlása.
  2. A Pénzügyi Bizottság 3 tagú: 2 képviselő és 1 nem képviselő jogállású taggal.
  3. A Pénzügyi Bizottság feladatkörében különösen:
    1. véleményezi az éves költségvetési javaslatot és a végrehajtásáról szóló féléves, éves beszámoló tervezeteit; önkormányzati intézmények alapítását, összevonását és megszűnését,
    2. véleményezi az önkormányzati vállalkozás indítását, az abban való részvételt, a megállapodás tervezeteket, megkereséseket az önkormányzati vagyon elidegenítése, cseréje, jelzálogjog létesítés tárgyában,
    3. véleményezi az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság alapítását, belépés, beolvadás, kilépés és megszűnés indokoltságát, önkormányzati alapítvány létrehozását és megszűnését,
    4. figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodást, a vagyonváltozás (vagyon növekedés, -csökkenés) alakulását, értékeli az azt előidéző okokat;
    5. vizsgálja az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás indokait és gazdasági megalapozottságát, ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és a bizonylati fegyelem érvényesítését;
    6. előkészíti a településfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokhoz, valamint a településszerkezeti és településrendezési feladatokhoz fűződő képviselő-testületi döntéseket, valamint ellenőrzi azok végrehajtását,
    7. javaslatot tesz az önkormányzat bevételeire, különösen az ingatlangazdálkodás során keletkező bevételekre, helyi adókra, bérleti díjakra, közterület használat díjakra,
    8. ellátja az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének kivizsgálását; a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával kapcsolatos feladatokat, gondoskodik azok nyilvántartásáról, kezeléséről és őrzéséről.
    9. ellátja a képviselő-testület rendeletében meghatározott feladatokat.


Tanácsnok

23/C. §


  1. A képviselő-testület a polgármester javaslatára a képviselők közül 2 tanácsnokot választhat a hatékony és felelős munka biztosítására. A tanácsnok felügyeli a képviselő-testület által meghatározott önkormányzati feladatok ellátását. A tanácsnok egyénileg felelős az adott szakterület ügyeiért és az ahhoz kapcsolódó döntések előkészítéséért.
  2. A tanácsnok megbízatása megszűnik
  1. lemondással,
  2. visszahívással,
  3. képviselői megbízatásának megszűnésével.
  1. A képviselő-testület által választható tanácsnokok:
  1. Települési Közbiztonsági Tanácsnok,
  2. Egészség, Életmód, Sport Tanácsnok.
  1. A Települési Közbiztonsági Tanácsnok feladati különösen:
  1. felügyeli az önkormányzat települési közbiztonsági feladatainak ellátását,
  2. kapcsolatot tart, együttműködik a helyi polgárőrséggel, rendőrséggel, civil szervezetekkel,
  3. előkészíti, véleményezi az általa felügyelt területet érintő előterjesztéseket,
  4. közreműködik a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás megszervezésében,
  5. közreműködik a települési biztonságtechnikai rendszerek létrehozásában.
  1. Az Egészség, Életmód, Sport Tanácsnok feladatai különösen:
  1. felügyeli az önkormányzat hatáskörébe tartozó egészséges életmódra neveléssel, sporttal kapcsolatos feladatok ellátását,
  2. közreműködik egészséges életmódra neveléssel, sporttal kapcsolatos ismeretek terjesztésében, programok szervezésében,
  3. kapcsolatot tart, együttműködik a háziorvossal, védőnővel, pedagógusokkal, civil szervezetekkel,
  4. előkészíti, véleményezi az általa felügyelt területet érintő előterjesztéseket.


Idősek Tanácsa

23/D. §


  1. A képviselő-testület létrehozza az Idősek Tanácsát. Az Idősek Tanácsának létszáma 5 fő.
  2. Az Idősek Tanácsa tagjait az önkormányzat illetékességi területén székhellyel rendelkező szervezetek és önszerveződő közösségek (alapítvány, klub, egyesület, stb.) és egyházak jelölik. A jelöltek közül a képviselő-testület választja ki az Idősek Tanácsa tagjait.
  3. Az Idősek Tanácsa tagjai, maguk közül egyszerű többséggel elnököt választanak.  Az Idősek Tanácsa elnöke tanácskozási joggal vesz részt a képviselő-testület és a Szociális Bizottság ülésén.”


5. § Az SZMSZ 26. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a megbízatását főállásban látja el, kötetlen munkaidőben. A polgármester fogadóórát tart minden hétfőn, 16,00 és 18,00 óra között a Művelődési Házban.”



6.§ Az SZMSZ 5. számú mellékletében a „Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság” illetve „PTK bizottság” kifejezés helyébe a „Pénzügyi Bizottság” kifejezés lép.


7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


8.§ A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az SZMSZ 2/1. számú melléklete.



Csörög, 2014. október 27.



            Hegedűsné Kripák Ildikó                                         Balázsné Szilvási Zsuzsanna

                   polgármester                                                                          jegyző                        




Kihirdetési záradék:


Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2011. (III. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 9/2014.(X.28.) önkormányzati rendelete a mai napon kihirdetésre került.


Csörög, 2014. október 28.



Balázsné Szilvási Zsuzsanna

                jegyző