Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015 (I.28..) önkormányzati rendelete

a csörögi fiatalok életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2015. 02. 01- 2018. 10. 10

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi  rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja


1.§ A csörögi fiatalok életkezdési támogatásának célja, hogy a felnőtté váló gyermek önálló élete indulásakor biztonságosabb anyagi háttérrel kezdhesse meg a továbbtanulást, a pályakezdést, az otthonteremtést és a családalapítást.

2. A rendelet hatálya


2.§ (1) E rendelet alapján meghatározott feltételekkel a 2015. március 1. napja után született vagy ezen időpont után örökbefogadott gyermekeket az önálló életkezdéshez életkezdési támogatás illeti meg.


(2) A rendelet személyi hatálya Csörög közigazgatási területén élő, 2015. március 1. napja után született, magyar állampolgárságú gyermekekre terjed ki.


3. Eljárási szabályok


3.§ (1) Az életkezdési támogatás megállapítására irányuló kérelmet a szülőnek a Csörögi Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell előterjesztenie az 1. melléklet szerinti adatlapon.


(2) A kérelem benyújtása a gyermek születésétől számított 30 napon belül a szülő kötelessége.


(3) A kérelmező a jogosultság elbírálásához köteles a maga, valamint a háztartásában élők adataira vonatkozóan nyilatkozni, a kérelem elbírálásához szükséges igazolásokat, okmányokat becsatolni.


(4) A kérelemhez csatolni kell:

  1. a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,
  2. a gyermek lakcímkártyájának másolatát,
  3. a gyermek szüleinek házassági anyakönyvi kivonatát,
  4. a szülő személyi igazolványának másolatát
  5. szülők lakcímkártyájának másolatát.


(5) Az életkezdési támogatásban részesülő gyermek szülei a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását 15 napon belül kötelesek a Polgármesteri Hivatalnál bejelenteni.



4. A támogatás jogosultsági feltételei


4.§ Helyi életkezdési támogatásra jogosult minden 2015.március 1-jét követően született csörögi gyermek,

  1. akinek szülei a gyermek születésekor házasságban élnek,
  2. mindkét szülő nagykorúsága a gyermek születésekor,
  3. aki a születésekor Csörög közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkezik,
  4. akinek a szülei a gyermek születését megelőző 2 évben életvitelszerűen, állandó lakóhellyel rendelkeznek Csörög közigazgatási területén.

5. A támogatás mértéke


5.§ Csörög Község Önkormányzata a gyermek születési vagy örökbefogadási évében 5.000 Ft.-ot biztosít könyves betétben az élve született gyermek nevére.

(2) A betétkönyv a gyermek nevére szól, a gyermek tulajdonát képezi, de csak a 18. életévének betöltése után veheti fel. Más személy nem rendelkezhet a betét és kamat felett. A betétkönyvre bárki, bármikor befizethet. A betétkönyv örökölhető.

6. A jogosultság érvényesítése


6.§ A támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester  dönt.

(1) A könyves betét megnyitásáról és az abba történő befizetésről a kérelem benyújtásától számított 30 nap áll az önkormányzat rendelkezésére.

(2) Az önkormányzati „babakötvényt” a polgármester a havi rendes képviselő-testületi ülésen a képviselők jelenlétében adja át az arra jogosult személyeknek.



7. Záró rendelkezések


7.§  Ez a rendelet 2015. február 1. napján lép hatályba.



                  Hegedűsné Kripák Ildikó                                          dr. Törőcsik Edit

                            polgármester                                                            jegyző