Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (II.18..) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2016. 03. 31

Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1), 32. § (3), 37/A. § (3), 38. § (9), 43/B. § (1), 45. § (1), 50. § (3), 58/B. § (2), 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés c)-e) pontjaiban, g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális gondoskodás helyi szabályairól az alábbiakat rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Általános eljárási szabályok


1. §


A rendelet célja, hogy Csörög lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások, szociális alapszolgáltatások nyújtásának helyi szabályait, rendelkezzen az ellátások igénybevételének módjáról, az ellátások mértékéről, valamint az alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díjakról.


2. §


  1. Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) e rendelet szerinti hatáskörét a szervezeti és működési szabályzatában meghatározott Képviselő-testületi szerv gyakorolja.
  2. A Képviselő-testület szervének átruházott hatáskörben hozott határozata ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Csörögi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.
  3. E rendelet által szabályozott ellátások megállapítására irányuló eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a végrehajtásukra kiadott kormány és miniszteri rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.


2. Az ellátás igénylése


3. §


  1. Az e rendeletben foglalt pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. melléklet, a szociális alapszolgáltatásokat az ellátást nyújtó intézmény által erre a célra rendszeresített nyomtatványon a Hivatalban kell benyújtani.
  2. A kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni saját és – a szociális alapszolgáltatások igénybevételére irányuló kérelem kivételével – a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi és vagyoni viszonyairól. Gyermekétkeztetési térítési díj és iskoláztatási támogatás esetén a család vagyoni viszonyait nem kell vizsgálni.
  3. A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.
  4. A rendelet hatálya alá tartozó ellátások igénylése esetében elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.


4. §


  1. Az ellátás megállapítására irányuló kérelemhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:
    1. személyazonosságot és lakcímet igazoló okmány,
    2. TAJ kártya,
    3. jövedelemigazolás,
    4. gyermek anyakönyvi kivonata,
    5. 16. évet betöltött gyermek esetében iskolalátogatási igazolás,
    6. a házasságot felbontó, a tartásdíjat megállapító bírósági végzés, ezek hiányában a szülők nyilatkozata.
  2. A jövedelem igazolható:
    1. a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással,
    2. nyugdíjszelvénnyel,
    3. hatóság által hozott határozattal vagy kiállított hatósági bizonyítvánnyal,
    4. bankszámlakivonattal,
    5. büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozattal.
  3. A települési támogatás igénylése esetén a felhasználási céljától függően a (1) bekezdésben meghatározottakon felül a kérelemhez csatolni kell:
    1. a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számlát és amennyiben az önkormányzati segélyt nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, akkor az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is,
    2. elemi kár okozta helyreállítási költségekről készített kimutatást,
    3. a közüzemi vagy más tartozást igazoló számlát,
    4. a felhasználási célt igazoló egyéb iratot, dokumentumot, nyilatkozatot.
  4. A szociális alapszolgáltatások körébe tartozó étkeztetés és házi segítségnyújtás esetén a kérelemhez csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. melléklet szerinti egészségi állapotra vonatkozó igazolást.
  5. A települési támogatás megállapítására irányuló eljárásban a Hivatal környezettanulmányt vesz fel.




3. Az ellátás igénybevétele


5. §


  1. Intézményi gyermekétkeztetés térítési díj támogatása esetén, amennyiben a megrendelt, de a törvényes képviselő mulasztása miatt igénybe nem vett étkezések száma meghaladja az 5 napot, a megállapított támogatást vissza kell vonni.
  2. Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az önkormányzatnál be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól a kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.
  3. Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás az önkormányzat döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható. Amennyiben a gondozás három hónapot meghaladóan is indokolt, a gondozási szükséglet vizsgálatát kezdeményezni kell.




4. A pénzbeli ellátások folyósítása és elszámolása,

a térítési díjak megállapítása, befizetése


6. §


  1. A pénzbeli ellátások kifizetése az önkormányzat házipénztárából készpénzben vagy pénzintézeti átutalással történik.
  2. Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.
  3. A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.
  4. Azonnali intézkedést igénylő esetben a megállapított önkormányzati segély kifizetése házipénztárból engedélyezhető. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.
  5. A hatáskört gyakorló képviselő-testületi szerv döntése alapján az önkormányzati segélyben részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.


7. §


  1. A szociális alapszolgáltatások körében az étkeztetésért és a házi segítségnyújtásért személyi térítési díjat kell fizetni. A személyi térítési díj mértékét a rendelet 2. melléklete állapítja meg.
  2. Az étkeztetés esetén – igénybevétele esetén – szállítási díjat kell fizetni, melynek összegét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.
  3. A személyi térítési díjat a kötelezett tárgyhónap 10. napjáig fizeti meg az ellátást nyújtó intézmény számára.

5. Méltányosság gyakorlása


8. §


  1. Amennyiben az e rendeletben megállapított ellátás térítési díjának megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné, a képviselő-testület kérelemre részletfizetést engedélyezhet, méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti a térítési díjtartozás összegét.
  2. A méltányosság gyakorlása során mérlegelni kell továbbá az ellátott
    1. életkorát,
    2. testi, lelki egészségállapotát,
    3. egyéb családi körülményeit.
  3. Méltányosság csak abban az esetben gyakorolható, ha ahhoz a szükséges költségvetési fedezet rendelkezésre áll.


II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni juttatások, települési támogatás





                                                  


6. Önkormányzati segély




9. §


  1. Önkormányzati segély nyújtható a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az e rendeletben meghatározottak szerint.
  2. Önkormányzati segélyben elsősorban azt a személyt indokolt részesíteni,
  1. aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy
  2. akit alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadás terhel
    1. haláleset, tartós betegség, baleset, orvosi kezelés, várandósság vagy
    2. valamilyen előre nem látható esemény, önhibáján kívül bekövetkezett elemi kár elhárítása vagy
    3. gyermek fogadásának előkészítéséhez, óvodai, iskolai nevelése miatt vagy
    4. aki – a rendőrségen tett feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv másolatával igazoltan – bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul vagy
  3. aki a nyugdíj, járadék, álláskeresési támogatás vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósításáig terjedő időszakig ellátás nélkül van.


10. §


  1. A kérelem elbírálására jogosult képviselő-testületi szerv döntésétől függően az önkormányzati segély egészben vagy részben természetbeni ellátásként is megállapítható.
  2. A természetbeni ellátásként megállapított önkormányzati segély formája lehet:
    1. Erzsébet utalvány,
    2. tüzelőtámogatás,
    3. gyógyszertámogatás,
    4. intézményi gyermekétkeztetés térítési díjához való hozzájárulás.
  3. A természetbeni ellátásként megállapított önkormányzati segély felvételére a Veresegyház Kistérség Esély Szociális Alapellátási Központ Családsegítő Szolgálat  családgondozója is feljogosítható.


11. §


  1. Önkormányzati segély – a 12. §-ban foglalt kivétellel – akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában a havi egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetében 150 %-át nem haladja meg.
  2. Az önkormányzati segély összege esetenként – a 12. §-ban foglaltak kivételével – a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-ánál kevesebb, de 200 %-ánál több nem lehet.
  3. Az önkormányzati segély eseti jelleggel vagy havi rendszerességgel minimum 2, de maximum 6 hónapra állapítható meg.




12. §


  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély (továbbiakban: temetési segély) annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki
    1. a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles vagy
    2. tartásra kötelezett hozzátartozó, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és

akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az

  1. öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át.
  1. Nem állapítható meg temetési segély, ha a temetési számla keltétől 60 nap eltelt.
  2. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 150.000,-Ft.
  3. A temetési segély összege 15.000,-Ft.




7. Óvodai étkezési térítési díj kedvezmény


13. §


Az önkormányzat kérelemre 50 %-os óvodai étkezési térítési díj kedvezményt állapíthat meg, amennyiben

  1. az étkezést igénybe vevő gyermek a helyi óvodába jár és
  2. családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg és
  3. családja Csörög Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik és
  4. családja életvitelszerűen Csörög községben lakik.


8. Iskoláztatási támogatás


14. §


  1. Az önkormányzat évi kétszeri pénzbeli támogatásban részesíti, azt a legalább jó magaviseletű, nappali felső-tagozaton, illetve középiskolában tanuló gyermeket, akinek családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 150%-át nem haladja meg, és
    1. középiskolai oktatásban részt vevő tanuló esetén, a féléves és a tanév végén kiállított bizonyítványa alapján tanulmányi eredménye (a magatartás és szorgalom jegyeit is figyelembe véve) a 3,71-es tanulmányi átlagot eléri.
  2. Az iskoláztatási támogatásra való jogosultság elbírálása kérelem alapján történik, melyhez rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő esetén a család jövedelmi viszonyait nem szükséges igazolni, csak a gyermek adott tanévről kiállított bizonyítványának másolatát.
  3. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő gyermek esetén szükséges a háztartásban élő személyek jövedelméről igazolás benyújtása.
  4. A kérelem benyújtásának határideje: minden év július 31.
  5. A támogatást az önkormányzat a tárgyévi költségvetésben szereplő iskoláztatási alap keretéből biztosítja.
  6. Az iskoláztatási támogatás összege
    1. középiskolai oktatásban résztvevő tanuló esetén 25.000,-Ft/iskolai félév, melyet az önkormányzat a tanuló nevére szóló takarékbetétkönyvben gyűjt, majd a középiskolai tanulmányai befejezésekor a tanuló jogosult a betéthez hozzáférni.
  7. A támogatás kifizetésére utólag, évente kétszer, a féléves bizonyítvány alapján március 1-jéig, év végi bizonyítvány alapján augusztus 15-ig kerül sor.
  8. A kedvezményezettek és támogatottak körébe nem tartoznak bele a magántanulói jogviszonnyal rendelkező, illetőleg a speciális oktatási intézménybe járó tanulók.
  9. Az önkormányzat minden, csörögi állandó lakcímmel rendelkező általános iskola első évfolyamos tanulójának 3.000 Ft. értékben füzetcsomagot biztosít. A támogatás feltétele az iskolalátogatási igazolás bemutatása.




9. Köztemetés


15. §


  1. A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere az Szt-ben meghatározottak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.
  2. A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy részére a polgármester  kérelemre részletfizetést engedélyezhet, amelyet a köztemetést követő hónaptól kell megkezdeni és minden hónap  5. napjáig kell befizetni.
  3. Részletfizetés esetén a havi törlesztő részletek összegét a kérelmező vagyoni-jövedelmi viszonyai, és egyéb szociális körülményeinek figyelembevételével kell meghatározni.
  4. Amennyiben a részletfizetésre kötelezett személy két havi törlesztő részlet megfizetését elmulasztja, a megtérítés egy összegben válik esedékessé és a behajtásáról intézkedni kell.
  5. Annak a személynek, akit a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett, a jövedelme alapján járó temetési segély és a köztemetés költségének különbözetét kell megtéríteni.
  6. Különös méltánylást érdemlő esetben az önkormányzat a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt.
  7. Jelen rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő helyzet, ha
  1. az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,
  2. az eltemettetésre kötelezett személy, illetve családja nem rendelkezik olyan értékű forgalomképes vagyonnal, amelyből a köztemetés költsége kiegyenlíthető és
  3. a temetési költségeket a hagyaték tárgya sem biztosítja.



III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások


10. Ellátási formák és igénybevételük


16. §


  1. Csörög Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott szociális alapszolgáltatások:
    1. étkeztetés,
    2. házi segítségnyújtás,
    3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
    4. nappali ellátás,
    5. családsegítés.
    6. hajléktalanok nappali elllátása
  2. A szociális alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Veresegyház Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása által fenntartott Veresegyház Kistérség Esély Szociális Alapellátási Központ (továbbiakban: Esély) útján biztosítja.
  3. A szociális alapszolgáltatások igénybevétele – ha jogszabály másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.




11. Étkeztetés


17. §


  1. Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.
  2. Az étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az, aki
    1. 70. életévét betöltötte vagy
    2. átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú vagy
    3. fogyatékossággal élő vagy
    4. szenvedélybeteg vagy pszichiátriai beteg vagy
    5. hajléktalan.
  3. Kérelmezőnek a (2) bekezdésben megjelölt feltételek közül legalább egy feltételnek kell megfelelni. A (2) bekezdés b)-d) pontjai szerinti egészségügyi állapotra vonatkozó feltételeknek való megfelelést a kérelmező háziorvosa vagy szakorvos igazolja.


12. Házi segítségnyújtás


18. §


  1. Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.
  2. A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:
    1. az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,
    2. az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában való közreműködést,
    3. a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást,
    4. segítségnyújtást az ellátást igénybe vevőnek a környezetével való kapcsolattartásában,
    5. az ellátást igénybe vevő segítését a számukra szükséges szociális ellátásokhoz való hozzájutásban.


13. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


19. §


  1. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.
  2. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a szociálisan nem rászorult személyek részére is nyújtható az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából.
  3. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás személyi térítési díja a szociálisan rászoruló személyeknél minimum a Szt. 116. § (3) bekezdés e) pontja szerinti összeg, de maximum 1000,-Ft.  A szociálisan nem rászorult személyek esetén havi 4.500,-Ft.
  4. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a szolgáltatást biztosító Esély intézményvezetőjénél az erre kialakított kérelem benyújtásával lehet kérni. 



14. Nappali ellátás


20. §


A nappali ellátás hajléktalan személyek és elsősorban a saját otthonukban élő tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére – amennyiben erre igény van – lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.


15. Családsegítés


21. §


A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából az Szt. 64. §-ában meghatározott feltételek alapján nyújtott szolgáltatás.




V. Fejezet

Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal


22. §


  1. Az Önkormányzat különösen a szolgáltatástervezési koncepció véleményezése, az abban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése érdekében Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (továbbiakban: Kerekasztal) működtet.
  2. A Kerekasztal alakuló ülését a szolgáltatásszervezési koncepció elfogadását követő 3 hónapon belül össze kell hívni. A Kerekasztalt a Polgármester hívja össze és vezeti.
  3. Az alakuló ülésen kell dönteni a Kerekasztal ügyrendjéről.
  4. A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.


23. §


  1. A Kerekasztal szavazati joggal és tanácskozási joggal rendelkező tagokból áll.
  2. A Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:
    1. a polgármester,
    2. nemzetiségi önkormányzat elnöke,
    3. a szociális alapellátásokat biztosító szerv vezetője és az általa megbízott családgondozója,
    4. a háziorvos,
    5. a védőnő,
    6. a helyi köznevelési intézmény vezetője,
    7. a Hivatal szociális ügyintézője.
  3. A Kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok fele jelen van.
  4. A Kerekasztal ülésén a szavazati joggal rendelkező tagok egyszerű többséggel határozati formában döntenek.
  5. A Kerekasztal tevékenységéről évente beszámol a Képviselő-testületnek.
  6. A Kerekasztal ülései nyilvánosak.
  7. A tanácskozási joggal meghívottak körét a Kerekasztal ügyrendjében kell meghatározni.



Mellékletek