Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (III.19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2019. 05. 01

Csörög Község Önkormányzat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


(1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás Csörög község (a továbbiakban: település) közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya: valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa és használója (továbbiakban együtt: tulajdonosa) – függetlenül attól, hogy a tulajdonosa természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy ezek közössége – akinek ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik és gyűlik össze.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a beépítetlen telkek és a lakatlan lakás vagy üresen álló nem lakás célú épületek ingatlanhasználóira,

b) a nem települési folyékony hulladéknak minősülő folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására.

(4) Az (3) bekezdés szerinti lakatlan lakásnak vagy üresen álló nem lakás céljára szolgáló ingatlannak akkor minősül, ha:

a) az ingatlan a polgárok lakcímnyilvántartás hatályos adataként lakó vagy tartózkodási helyként vagy,

b) a cégnyilvántartás hatályos adataként székhelyként, telephelyként nincs megjelölve.

(5) Mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán - vízjogi üzemeltetési engedély birtokában - a folyékony hulladék kezelése és ártalmatlanítása a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történik.

1. Fogalom meghatározások

2. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. települési folyékony hulladék (a továbbiakban: folyékony hulladék): a háztartásokból származó folyékony hulladék, illetve a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.
  2. háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül a tulajdonosok számától.
  3. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, vagy amelynek tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik.
  4. termelő: akinek a tevékenysége során a hulladék keletkezik, vagy tevékenysége következtében a hulladék jellege és összetétele megváltozik.
  5. begyűjtő: a települési folyékony hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén.
  6. szállítás: a települési folyékony hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.
  7. hulladékkezelés: a hulladék begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása és ártalmatlanítása.
  8. hulladékkezelő: aki a települési folyékony hulladékot gazdasági tevékenysége következtében a hulladék birtokosától átveszi, kezeli.
  9. folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás: a folyékony hulladéknak a feljogosított szolgáltató által az ingatlantulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása és kezelése.
  10. települési folyékonyhulladék leürítő hely (a továbbiakban: leürítő hely): közcsatornának az arra jogosult által kijelölt aknája, illetőleg szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya,
  11. szolgáltató: az önkormányzat által a települési folyékony hulladék begyűjtésével, szállításával és a kezelőnek történő átadásával megbízott, a tevékenység végzésére megfelelő engedélyekkel rendelkező közszolgáltatást végző társaság.
  12. szállítási díj: az ingatlantulajdonos által a folyékony hulladék elszállításáért a szolgáltatónak fizetendő, az önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.
  13. közszolgáltatási díj: a termelő által a közszolgáltatás igénybevételéért közvetlenül a szolgáltatónak fizetendő szállítási díj és közvetve a kezelőnek (közvetlenül a szolgáltatónak) fizetendő elhelyezési díj együttes összege.

2. Közszolgáltatás tartalma

3. §


(1) A települési folyékony hulladékkezelő közszolgáltató megnevezését (a továbbiakban: közszolgáltató), valamint a kijelölt szennyvíztisztító telepet az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt közszolgáltató által végzett közszolgáltatás tartalma:

a) a települési folyékonyhulladék gyűjtése,

b) a közszolgáltatás körébe tartozó települési folyékonyhulladék szállítása,

c) a települési folyékony hulladék kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezése.

(3) A közszolgáltató és Csörög Község Önkormányzata között létrejövő közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet 6-9. §-aiban előírtakat.

3. A közszolgáltatás igénybevételének szabályai

4. §


(1) A települési folyékony hulladék tulajdonosa a közszolgáltatónál írásban vagy telefonon igényelheti a szolgáltatást.

(2) A szolgáltató a megrendelést köteles visszaigazolni a szolgáltatás teljesítésének várható időpontja és a fizetendő díj megjelölésével. Ha a megrendelés és teljesítés között árváltozás következik be, akkor az alkalmazott díjtétel a megrendeléskor érvényes tarifa szerint kerül számlázásra.

(3) A szolgáltató az általa nyilvántartott és visszaigazolt megrendelést a bejelentést követő 3 munkanapon belül, az igénylővel egyeztetett időpontban teljesíteni köteles.

(4) A szolgáltató a szolgáltatás elvégzésének akadályoztatásáról köteles a megrendelőt értesíteni írásban, személyesen vagy telefonon és közölni a teljesítés új időpontját.


5. §


(1) A közszolgáltatás díját a képviselő-testület határozza meg. A folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét írásban a megelőző év október 30-ig jelezheti az Önkormányzat felé.

(3) A képviselő-testület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.


4. A szolgáltató kötelezettségei

6. §


(1) Az összegyűjtött szennyvizet a közszolgáltató az FCSM Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep (Budapest IV., Tímár u. 1.), az erre a célra kialakított műtárgyban kell a szolgáltatónak ürítenie.

(2) A közszolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 6. § (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról a képviselő-testület dönt.

(3) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a hatályos adatvédelmi rendelkezéseket köteles betartani.

(5) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(6) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(7) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(8) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


7. §


A szolgáltató megtagadhatja a szolgáltatás elvégzését, ha:

a) az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az ingatlan megközelítését,

b) az útviszonyok miatt balesetveszélyes az ingatlan megközelítése,

c) az ingatlan alkalmatlan a járművel történő szolgáltatás végrehajtására,

d) nem biztosított a biztonságos, balesetmentes munkavégzés

e) a települési folyékony hulladék veszélyes anyaggal szennyezett.








5. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

8. §


(1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül, külön jogszabályokban meghatározott módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

(2) Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet 2. számú melléklete szerinti díjat megfizetni.

(4) A díjfizetés a szolgáltatás megtörténtekor esedékes készpénzfizetési számla ellenében.

(5) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a szolgáltatónál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a szolgáltató 15 napon belül írásban köteles válaszolni.


6. A közszolgáltatási szerződés létrejötte

9.§


(1) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között az erre vonatkozó írásos szerződés megkötését követően és/vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(2) A közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között az önkormányzat által kötelezően szervezett közszolgáltatásra szerződéses jogviszony jön létre.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(4) A szolgáltatást igénybe vevő a folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen vagy telefonon jelentheti be hétfőtől – péntekig 7.00 – 18.00 óra közötti időszakban.


10. §

Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy:

a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

b) a tulajdonos a szállítást e rendeletben megjelölt szolgáltatóval végezteti-e,

c) a szolgáltató e rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.


7. Záró rendelkezések

11. §


Ez a rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.



                             Hegedűsné Kripák Ildikó                  Chrobák Zoltánné dr.  

                        polgármester                                        jegyző

Mellékletek