Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 08.) önkormányzati rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 08.) önkormányzati rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.01.01.

Csörög Község polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2), 92. § (1)-(2), 115. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) pontjában, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 147. § (1), 148. § (5) és 151. § (2f) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) a következő 5/A. §-sal és azt azt megelőző 3/A. alcímmel egészül ki:

„3/A. Intézményi gyermekétkeztetés

5/A. § (1) Az Önkormányzat az intézményi gyermekétkeztetést vásárolt szolgáltatás útján biztosítja, melynek intézményi térítési díját a 2. melléklet állapítja meg.

(2) Az intézményvezető az általa megállapított személyi térítési díjat vagy díjtartozást kérelemre méltányosságból csökkentheti vagy elengedheti, valamint részletfizetést engedélyezhet.

(3) Méltányosság csak abban az esetben gyakorolható, ha a kérelmező családjában a havi egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg és a szükséges költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

(4) Részletfizetés esetén, amennyiben a kötelezett a megállapított részletet határidőben nem fizeti meg, a részletfizetés érvényét veszti és a tartozás egy összegben válik esedékessé.”

2. § Az Ör. 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 64. §-ában és a Gyvt. 39-40. §-a szerinti család- és gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel (a továbbiakban: Szolgáltató) kötött ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) A családok és a gyermekek segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működik.”

3. § Az Ör. a következő 20/A. - 20/C. §-okkal egészül ki:

„20/A. § (1) Az Önkormányzat a szociális alapszolgáltatásokat

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

a Szolgáltatóval kötött ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele – ha jogszabály másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(3) A szociális alapszolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmet a Szolgáltatóhoz kell benyújtani. Az igénybevétel egyéb szabályait a Szolgáltató állapítja meg, továbbá a Szolgáltató dönt az e rendeletben megállapított kedvezményekre való jogosultságról.

20/B. § (1) Az étkeztetés keretében annak a szociálisan rászorultnak a legalább napi – munkaszüneti és pihenőnapok kivételével – egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaga, illetve eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

(2) Az étkeztetés szempontjából szociálisan rászorult az, aki

a) 70. életévét betöltötte vagy

b) önmaga vagy eltartottja átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú vagy

c) pszichiátriai vagy szenvedélybeteg vagy

d) fogyatékkal élő vagy

e) hajléktalan vagy

f) átmeneti krízishelyzetben van.

(3) A (2) bekezdés b)-d) pontjai szerinti egészségügyi állapotra vonatkozó feltételeknek való megfelelést szakorvos vagy orvosszakértői szerv igazolja.

(4) A (2) bekezdés f) pontjában meghatározott esetben a szolgáltatás legfeljebb két hónap időtartamban nyújtható. Indokolt esetben az időtartam kérelem alapján meghosszabbítható, amennyiben ezt jogszabály nem zárja ki.

(5) Az étkeztetést a Szolgáltató elsősorban házhozszállítással biztosítja, de a jogszabályi előírások teljesítése esetén az étkeztetést helyben fogyasztással vagy elvitellel is biztosíthatja.

(6) Az étkeztetésre jogosult az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díjból havi jövedelme alapján a 3. melléklet szerinti kedvezményben részesül.

20/C. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy személyi gondozást kell nyújtani, az Szt. 63. § (3) és (4) bekezdésében meghatározott tevékenységek biztosításával.

(3) A házi segítségnyújtást igénybe vevő a fizetendő személyi térítési díjból havi jövedelme alapján a 3. melléklet szerinti kedvezményben részesül.”

4. § (1) Az Ör. a rendelet 1. melléklete szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(2) Az Ör. a rendelet 2. melléklete szerinti 3. melléklettel egészül ki.

6. § (1) A rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a térítési díjakról szóló 2/2017 (III. 15.) önkormányzati rendelete.

Szorcsik József
polgármester

Kiskuti Petra
jegyző