Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Hatályos: 2024. 04. 01

Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

2024.04.01.

Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja, hogy Csörög Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi sajátosságok és lehetőségek alapján meghatározza az Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed

a) a közművelődési alapszolgáltatás megszervezésében résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) az Önkormányzat által fenntartott, működtetett Közösségi Színtérre,

c) a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

3. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 76. § (3) bekezdés a) pontja és b) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg.

(2) Az Önkormányzat az e § (1) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezése során együttműködik

a) a Csörögben működő közművelődési feladatokat ellátó, művészeti, hagyományőrző, -ápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, természetes személyekkel,

b) a csörögi nemzetiségi önkormányzattal,

c) oktatási, köznevelési intézményekkel,

d) más települési önkormányzatokkal és

e) közművelődési feladatokat ellátó országos, vármegyei, települési szervezetekkel, intézményekkel.

4. § (1) Az Önkormányzat a 3. § (1) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret biztosít Csörögi Közösségi Színtér elnevezéssel.

(2) A Csörögi Közösségi Színtér az Önkormányzat tulajdonában lévő 1425 helyrajzi számú, természetben 2135 Csörög, Arany János utca 73. szám alatt található ingatlanban működik. Az Önkormányzat az ingatlanon felül a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez szükség szerint egyéb önkormányzati tulajdonban lévő épületet, létesítményt, helyiségegyüttest és nyílt, szabadtéri területet is biztosít.

(3) A Csörögi Közösségi Színtér a közművelődési alapszolgáltatások mellett működteti a könyvtári ellátás biztosítására Szentendre Város Önkormányzat fenntartásában lévő városi könyvtárral kötött megállapodás szerint a könyvtári szolgáltató helyet.

(4) Az Önkormányzat a 3. § (1) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítása érdekében a Kult. tv. 79. §-a szerinti közművelődési megállapodást köthet.

5. § (1) A Kult. tv-ben - különösen a Kult. tv. 78/I. § (4) bekezdésben foglaltakat - és e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói, irányítói, felügyeleti, ellenőrzési és egyéb hatásköröket, jogköröket az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat közművelődési munkatársa készíti el és nyújtja be a Képviselő-testületnek a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 3. §-a szerinti szolgáltatási tervet.

(3) A közművelődési munkatárs minden év április 30-ig beszámolót nyújt be a Képviselő-testületnek a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan a közművelődési alapszolgáltatások megvalósításáról és a könyvtári ellátás tapasztalatairól.

6. § Hatályát veszti Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról.

7. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.