Csörög Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2022. 05. 01
Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § a rendelet alkalmazása során használt fogalmak értelmezését tartalmazzák.
A 2. §-hoz
A § rögzíti a közterületek elnevezésének szabályait. Rögzítésre kerül, hogy a közterületeket azok helyrajzi számával vagy számaival, továbbá ennek elégtelensége esetén más megjelöléssel kell meghatározni. Itt kerülnek megfogalmazásra az elnevezéshez kapcsolódó adminisztratív és egy jogtechnikai szabályok is.
A 3. §-hoz
Ez a § szabályozza a közterületek elnevezésének megváltoztatására irányuló kezdeményezés szabályait, ugyanakkor ez a § csak 2025. január 1-jén fog hatályba lépni annak érdekében, hogy a hivatalból induló házszám-megállapítási eljárások befejeződjenek, továbbá az önkormányzati választásokat se érintse egy esetleges kezdeményezés.
A 4. §-hoz
Tekintettel arra, hogy Csörögben több saját használatú út (magánút) található, így szükséges azok elnevezéséről is rendelkezni. Ezen szabályokat tartalmazza a §, figyelembe véve a tulajdonos és az önkormányzat érdekeit egyaránt.
Az 5. §-hoz
A § a közterület elnevezés formáit állapítja meg, nem érintve a törvény által megállapított alapvető szabályozást.
A 6. §-hoz
A § a közterületnevek nyilvántartására vonatkozó szabályokról rendelkezik annak érdekében, hogy pontosan követhetők legyenek a közterületre vonatkozó adatok.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A két § a közterület elnevezését tartalmazó névtáblákról, azok adattartalmáról rendelkezik. A részletes szabályozás célja, hogy a lakosság, a hatóságok és a Csörögbe érkezők tájékozódását segítse.
A 9–11. §-hoz
A §-ok a házszám-megállapítás részletes szabályairól rendelkeznek. Minden telket házszámmal kell ellátni, melyet arab számokkal kell meghatározni. Szükséges annak rögzítése is, hogy amennyiben az általános szabályok szerint a telek házszáma az általános szabályok szerint nem állapítható meg, úgy házszámként a telek helyrajzi száma is megállapítható. Ennek különösen a külterületek esetén van jelentősége.
Itt kerülnek megfogalmazásra a házszám-megállapítási eljárás során alkalmazandó helyi adottságokat figyelembe vevő szabályozások, pl. a számozás indításának helye. Fontos szabályozásként kerül bele itt a rendeletbe a számfenntartás, mellyel a saroktelkek helyzetét lehet megnyugtatóan rendezni.
Bár a kialakult településszerkezet a helyi építési szabályzat szerint a belterületen már nem nagyon módosítható, de szükséges rendelkezéseket megállapítani a telekmegosztások és a telekösszevonásokra vonatkozóan is.
A 12. §-hoz és a 13. §-hoz
A §-ok a házszám-megállapítás hatásköri és eljárási szabályait tartalmazzák. Fontos, hogy a házszám-megállapítás a jegyző hatáskörébe kerül, az eljárásra pedig alapvetően az általános közigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényt kell alkalmazni, olyan eltérésekkel, melyek az eljárás egyszerűsítését szolgálják. Rögzítésre kerül továbbá, hogy ezekben az eljárásokban nincs lehetőség elektronikus ügyintézésre.
A 14. §-hoz
A § a hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.