Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

17/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

17/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

2014.01.01.

Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) 10. § (1), 26. §, 37. § (1) d), 33. § (7), 37/A. §, 38. § (9), 43/B. § (1), (3), 50. § (3), 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Eljárási rendelkezések

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátás iránti kérelmet a Bakonyszentkirályi Közös Önkormányzati Hivatal Porvai Ügyfélszolgálatán kell benyújtani, vagy postai küldeményként feladni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A formanyomtatvány a hivatalban rendelkezésre áll.

2. § (1) A pénzbeli és természetbeni ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőnek a saját és családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól - az

erre a célra rendszeresített nyomtatványon (önkormányzati segély az 1. melléklet szerinti nyomtatványon) meghatározott tartalom szerint nyilatkoznia kell.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a támogatást kérő jövedelméről szóló igazolást,

b) a közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmeiről szóló igazolást

c) a család vagyoni helyzetéről szóló nyilatkozatot

d) betegség, fogyatékosság, súlyos mozgáskorlátozottság vagy várandósság esetén orvosi igazolást

e) a gyermek és családja kapcsolattartásához a gyámhivatali határozatot

f) elemi kár esetén hatósági bizonyítványt és

g) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén a temetési költségek igazolására a kérelmező nevére a temetési szolgáltatást végző által kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát

(3) Az ellátások igénylése esetén a kérelmező köteles az elbíráláshoz szükséges adatokat az eljáró szerv rendelkezésére bocsátani, melynek valódisága környezettanulmány elkészítésével ellenőrizhető.

(4) Nem kell környezettanulmányt készíteni, valamint az 5. § és a 11. § szerinti ellenőrzést lefolytatni, ha a kérelmező életkörülményeit a hivatal már bármely ügyben 1 éven belül vizsgálta, s nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(5) Amennyiben a környezettanulmány eredményeként vélelmezhető, hogy a kérelmező jövedelmi- és vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt, az Szt. 10. § (6)-(7) bekezdései szerint kell eljárni.

(6) A pénzbeli ellátások folyósítása lakossági folyószámlára utalással vagy pénztári kifizetéssel történik.

2. Hatásköri rendelkezések

3. § (1) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át :

a) az önkormányzati segély,

b) beiskolázási támogatás

c) gyermekszületési támogatás

d) étkeztetés megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatásköröket

(2) A méltányossági ápolási díjjal és a méltányossági közgyógyellátással kapcsolatos ügyekben a hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

3. Aktív korúak ellátása

4. § (1) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személy lakókörnyezete rendezettségének biztosítása érdekében köteles:

a) a tulajdonában lévő lakáshoz, házhoz tartozó udvart, kertet, földterületet, szántót, legelőt stb. műveléssel illetve gyepesítéssel rendezett állapotban tasrtani, a terület gyomtalanításáról minden évszakban a növényvédelmi előírások betartása mellett, gondoskodni továbbá az érintett terület építési törmelék, lom, veszélyes illetve kommunális hulladék (pl: autóroncs, elhasznált bútor, háztartási szemét) mentesen tartani, és

b) az állattartásból származó trágyát, trágyalét az engedélyezett, illetve az erre a célra épített, és a vonatkozó előírásoknak megfelelő trágya illetve trágyalétárolóban tárolni.

(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság időtartama alatt és azt követően fenntartani.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak betartásának ellenőrzését a jegyző által megbízott személy végzi.

5. § (1a) (1) A rendszeres szociális segélyre jogosult személy a rendszeres szociális segély megállapításának, folyósításának feltételeként köteles együttműködni a Családsegítő Központtal, és ezt nyilatkozatában vállalnia kell.

(1) Az együttműködési kötelezettségről a segélyt megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) Az együttműködés keretében a rendszeres szociális segélyre jogosult személy köteles:

a) a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a Családsegítő Központban megjelenni nyilvántartásba vétel céljából,

b) a beilleszkedési programban való részvételről írásban megállapodni a családsegítő Központtal,

c) a beilleszkedési programban foglaltak végrehajtásában együttműködni és

d) a Családsegítő Központ munkatársával az előírt rendszeres kapcsoltot tartani.

(3) A Családsegítő Központ által szervezett beilleszkedést nyújtó programok típusai:

a) életmódformáló tanácsadások és

b) sajűt erőforrások feltárására irányuló egyéni programok.

(4) Amennyiben a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségét két éven belül neki felróhatóan ismételten megszegi, a rendszeres szociális segély folyósítását meg kell szűntetni.

(5) Az együttműködési kötelezettség megszegésének eseti:

a) a nyilvántartásbavétel céljából megadott időpontban önhibájából nem jelenik meg,

b) az együttműködési megállapodást a Családsegítő Központtal nem írja alá vagy

c) a kapcsolattartásra előírt időpontban nem jelenik meg, és távolmaradását nem igazolja.

4. Az önkormányzati segély

6. § (1) Önkormányzati segélyben részesíthető az a személy kérelemre, vagy hivatalból, akinek az egy főre számított havi jövedelme, a (2) bekezdésben foglalt kivétellel, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, (egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.)

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben (családban bekövetkezett rendkívüli esemény pl. haláleset, betegség vagy természeti katasztrófa miatti rendkívüli kiadás) a kérelmező évente legfeljebb egy alkalommal, jövedelmére tekintet nélkül maximum 20.000,-Ft segélyben részesíthető.

7. § (1) Egy naptári évben egy háztartásban élő személyek részére önkormányzati segélyt legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani, melynek együttes összege a 20.000,-Ft-ot nem haladhatja meg.

(2) Ha a háztartás a kérelem benyújtásának időpontjában rendszeres ellátásban részesül, akkor önkormányzati segélyt évente legfeljebb 1 alkalommal lehet megállapítani.

(3) A (2) bekezdések alkalmazásánál rendszeres ellátásnak minősül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatás és az aktív korúak ellátása.

(4) Az (1)-(2) bekezdés alkalmazásánál az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segélyt nem kell figyelembe venni.

8. § (1) Önkormányzati segély pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(2) A kamatmentes kölcsön egyszeri összege 20.000,-Ft-nál magasabb nem lehet, törlesztési ideje a 10 hónapot nem haladhatja meg és a következő költségvetési évre nem húzódhat át. A kamatmentes kölcsönt a folyósítást követő hónap első napjától a kölcsönszerződésben megállapított részletekben, és befizetési határidők szerint fizetheti vissza a kedvezményezett.

9. § (1) A Képviselő-testület a gyermeknevelés növekvő költségeihez való hozzájárulás céljából az újszülött gyermekek szüleinek, a gyermek születése évében, egyszeri átmeneti nevelési segélyt állapíthat meg, amennyiben a szülő és az újszülött is állandó porvai lakosok. Az átmeneti nevelési segély összege: 20.000,-Ft/újszülött.

(2) A kérelem benyújtásához csak az újszülött eredeti születési anyakönyvi kivonata szükséges.

10. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyben részesíthető az a személy, aki porvai lakóhellyel rendelkező személy temettetéséről gondoskodik annak ellenére, hogy arra nem köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek a saját, illetve családjának létfenntartását veszélyeztetik, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

(2) A temetési segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-a.

(3) Egy fő temettetéséről való gondoskodás címén csak egy fő részére fizethető támogatás, és egy összegben.

11. § (1) Az önkormányzat - kérelemre – a tanévkezdés megkönnyítése érdekében a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező általános iskolai nappali tagozatos tanuló és ingyenes tankönyvellátásban nem részesülő gyermek részére a tankönyvet ingyenes biztosítja, feltéve, hogy a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

(2) A támogatás igénybevétele az 1. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően történik.

(3) A támogatásra felhasználható keretet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetési rendeletében állapítja meg.

5. Ápolási díj

12. § (1) Ápolási díj állapítható meg annak, aki a Szt. 43/B. §-ban meghatározott hozzátartozót ápol az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a) az ápolt tartását, gondozását, ellátását szerződésben nem vállalták,

b) az ápoló családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150 %-át,

c) az ápoló

ca) munkaviszonnyal rendelkezik és hozzátartozójának ápolása céljából fizetés nélküli szabadságot engedélyeztek részére,

cb) munkaviszonyát azért kellett megszüntetni, mert a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot nem engedélyezte,

cc) munkanélküli ellátásra való jogosultságát kimerítette,

cd) aktív korúak ellátására azért nem jogosult, mert családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a Szt.-ben foglalt jogosultsági értékhatárt,

d) az ápolást más hozzátartozó jövedelemcsökkenés nélkül nem tudja biztosítani.

e) nincs az ápolásra szoruló személlyel közös háztartásban együtt élő olyan közeli hozzátartozó, aki az ápolási feladatokat elláthatná.

(2) Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a Szt. 43. §-ában meghatározottakon túl az ápoló családjában élők havi nettó jövedeleméről szóló igazolást és a (2) bekezdés c) pontjában előírt feltételek fennállását.

(3) Az ápolási díj megállapítása érdekében az ápoló személy családjának vagyoni viszonyait vizsgálni kell. A vagyon nem haladhatja meg az Sztv. 4. § b) pontjában meghatározott mértéket.

(4) A (2) bekezdés szerinti ápolási díj összege megegyezik az éves költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-ával.

(5) Az ápolási kötelezettség teljesítését – függetlenül attól, hogy az ápolási díj megállapítására milyen jogcímen került sor – a képviselő-testület a szociális ügyintéző útján rendszeresen ellenőrzi.

(6) Az ápolási díjra való jogosultság feltételeit az önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja.

6. Lakásfenntartási támogatás

13. § (1) A normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult személy lakókörnyezete rendezettségének biztosítása érdekében köteles e rendelet 3. § (1) bekezdésében foglaltakat teljesíteni.

(2) Meg kell szüntetni a lakásfenntartási támogatás jogosultságát annak a személynek, aki az (1) bekezdés szerinti kötelezettségét felhívás ellenére határidőre nem teljesíti.

III. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

7. Köztemetés

14. § Az Szt. 48. § szerinti köztemetést a polgármester rendeli el.

8. Közgyógyellátás

15. § Méltányossági alapon közgyógyellátási jogosultság biztosítható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét, egyedülálló esetén a kétszeresét, feltéve, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a mindenkor öregségi nyugdíjminimum 25 %-át eléri.

IV. Fejezet

10. Személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások

16. § (1) Aszemélyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi formái:

a) a)szociális étkeztetés,

b) b)gyermekjóléti szolgálat,

c) c)családsegítő szolgálat,

d) d)támogató szolgálat.

17. § (1) Szociális étkeztetés keretében az önkormányzat tartósan vagy átmenetileg napi egyszeri meleg étkezést (ebéd) biztosít a szociálisan rászorultaknak.

(2) Szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, aki

a) a nyugdíjkorhatárt elérte vagy azt meghaladta, illetve rokkantnyugdíjas ,

b) egészségi állapota miatt nem képes az (1) bekezdés szerinti étkezéséről gondoskodni, vagy

c) az Szt. 62. § (1) bekezdés c)-e) pontja szerinti személy feltéve, hogy a kérelmező jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át.

(3) A szociális helyzet miatti rászorultságot nyugdíjszelvénnyel vagy jövedelemigazolással és környezettanulmánnyal, a b) és c) pont szerinti rászorultságot háziorvosi vagy szakorvosi igazolással kell alátámasztani.

(4) Az étkeztetés történhet házhoz szállítással

(5) A térítési díjat a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg az Szt. 116. § (3) bekezdés figyelembevételével az igénybevevő jövedelmétől függő mértékben.

11. Gyermekjóléti szolgálat

18. § A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata útján biztosítja.

12. Családsegítő szolgálat

19. § Porva Községi Önkormányzat az Szt. 64. §-a szerinti szolgáltatást a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központon keresztül.

13. Támogató szolgálat

20. § Porva Községi Önkormányzat az Szt. 65/C. §-a szerinti szolgáltatást a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központon keresztül.

14. Hatályba léptető rendelkezések

21. § (1) Jelen rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 9/2008.(VI. 27.) önkormányzati rendelet, az 1. mellékletét kivéve,

b) a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 12/2013. (IX.9.) önkormányzati rendelet.

Porva, 2013. december 17.