Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2019. 05. 30

Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C.§ (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség egyetértésével a következőket rendeli el:



  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgt.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


(2)  A rendelet területi hatálya Porva Község közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra,

b) a község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, továbbá a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.



  1. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


       2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre

       történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét, kizárólagosan a Kis Jakab Dezső, Dudar Petőfi u. 3.

       egyéni vállalkozó - közszolgáltató jogosult és köteles ellátni az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés

       alapján 2018. december 31-ig.


(2) Kis Jakab Dezső, Dudar Petőfi u. 3. egyéni vállalkozó(a továbbiakban: közszolgáltató) által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Bakonykarszt Zrt. (továbbiakban: üzemeltető) által üzemeltetett, Zirci Üzemmérnökség szennyvíztelepen  (Zirc, Alkotmány u. 0211/2 hrsz.) az erre a célra kialakított műtárgyban kell elhelyezni.



  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló

közszolgáltatás ellátásának rendje


3. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz Vgt. szerinti előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


 (3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban elvégezni.


  1. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


       4.  § (1) Közszolgáltató a közszolgáltatást folyamatosan, teljes körűen ellátja.


(2) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyeződést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó közszolgáltató kötelezettsége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.


 (3) Közszolgáltató amennyiben rajta kívülálló okok miatt (utak járhatatlansága, rossz időjárási viszonyok, közműépítés)  a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása elmarad, azt követő alkalmas munkanapon elvégzi.


(4) Közszolgáltató köteles a szennyvíz elszállításához speciális járművet és a szükséges megfelelő képzettségű szakembert biztosítani, a rendeletben meghatározott rendszerben és gyakorisággal végezni feladatát.


 (5) Közszolgáltatónak rendelkeznie kell olyan felszerelésekkel és eszközökkel, amelyek a közszolgáltatás keretében  ellátandó tevékenység gyakorlása során esetlegesen bekövetkező környezeti károk azonnali beavatkozást igénylő  elhárításához szükségesek.


       (6) A Közszolgáltató köteles a Közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni és azt          a tárgyévet követő év március 31. napjáig az Önkormányzatnak benyújtani.



  1. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. § (1) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni.


(3) Az ingatlantulajdonos az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok esetében a közszolgáltatást igény szerint, de legalább kétévente köteles igénybe venni.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni. Ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételét a közszolgáltatónál telefonon vagy írásban rendeli meg, amelyről a közszolgáltató nyilvántartást vezet. A közszolgáltatás megrendelésekor felek rögzítik a közszolgáltatás kölcsönösen meghatározott időpontját (nap, óra tól-ig.).


 (5) A közműpótló műtárgyba csak háztartási vagy összetételét tekintve kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos  a közműpótló műtárgyba mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot  elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést illetve ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét,  valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését.


(6) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a közszolgáltatónak számla ellenében e rendelet szerinti díjat megfizetni.



  1. Közszolgáltatási szerződés tartalma


6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

  1. a közszolgáltatás megnevezését, minőségi ismérveit, teljesítésének területi kiterjedését, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát,
  2. a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
  3. a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,
  4. a felek jogait és kötelezettségeit,
  5. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
  6. a fogyasztók által hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését,
  7. a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjének megállapítását, és
  8. a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.



  1. A közszolgáltatás díja


       7. § (1) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat a vonatkozó hatályos jogszabályokban foglaltak szerint -          

       egytényezős díjmegállapítást alkalmazva - állapítja meg. Az egytényezős közszolgáltatási ürítési díjból áll. Az          

       érvényes közszolgáltatási díjat e rendelet melléklete tartalmazza.


       (2) A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében a közszolgáltatás igénybevételét követően          

       helyszínen köteles megfizetni a közszolgáltatónak.


(3) A közszolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását (módosítását) megelőzően, minden év október 31. napjáig a közszolgáltató a Vgt. 44/D. § (7) bekezdése szerinti költségelemzés alapján a 44/D. § (1)-(6) bekezdésben foglaltaknak megfelelő díjkalkulációt készíteni.


 (4) Közszolgáltató a könyveiben kimutatott díjhátralék beszedésére a Vgt. 44/E. §-ában meghatározott szabályok  szerint intézkedik.



  1. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. § Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatást igénybe vevők adatainak kezelésére a közszolgáltatás ellátásához szükséges mértékben és terjedelemben.

 A közszolgáltató az adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs  önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit.

  A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés  

  teljesítésével jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra,  

  postázásra, kedvezmények érvényesítésére, közüzemi díjhátralékok benyújtására használhatja fel a közszolgáltató.



9. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt

ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok


9. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem használt vagy olyan ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik. Ezen rendelkezést az üdülőingatlanokra is megfelelően alkalmazni kell.


  (2) Az ingatlantulajdonosnak – amennyiben a közszolgáltatást nem veszi igénybe - igazolnia kell, hogy adott ingatlant   senki sem használja, ott szennyvíz nem keletkezik. Ehhez becsatolja az egyes közüzemi szolgáltatások  

  számlaegyenlegét, amely a gáz, víz- vagy áramfogyasztást érintően bizonyítja, hogy az ingatlant senki nem  

  használja. 


  (3) A (2) bekezdésben foglaltakat a Bakonyszentkirályi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrizheti.



10. Záró rendelkezések


10. § Jelen rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.




                     Veinperlné Kovács Andrea sk.                                             Feketéné Esztergályos Hilda sk.

                            polgármester                                                                              jegyző

Mellékletek