Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (III.28.)

az Önkormányzat tulajdonát képező építési telkek értékesítésének elveiről

Hatályos: 2022. 10. 28

Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (III.28.)

az Önkormányzat tulajdonát képező építési telkek értékesítésének elveiről

2022.10.28.

Porva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Porva község Önkormányzata tulajdonában lévő és a képviselő-testület által kedvezményes értékesítésre kijelölt családi házzal beépíthető építési telkekre terjed ki. Az értékesítésre kijelölt telkeket az 1. melléklet tartalmazza.

2. § (1) Az építési telket kedvezményes vételáron kérelmezheti az az igénylő, aki

a) a megvásárolt telken a beépítésre megjelölt határidőben családi házat épít, és vállalja, hogy azt állandó lakosként, életvitelszerűen lakóházként legalább 10 évig használja és

b) 45 év alatti porvai állandó lakos és továbbra is Porván kíván letelepedni, továbbá Porván lakás és üdülőtulajdonnal nem rendelkezik, vagy 18 és 45 év közötti fiatalok, akik Porván kívánnak letelepedni, és első lakáshoz jutónak minősülnek.

(2) A beépítési kötelezettség a kedvezményes áron megvásárolt telek tulajdonosát (tulajdonosait) terheli, az át nem ruházható. A kedvezményes vételár összegének erejéig az ingatlannyilvántartásba az önkormányzat javára jelzálogjog kerül bejegyzésre a lakóház használatba vétel engedélyének véglegessé válásától vagy egyszerű bejelentéshez kötött, a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. §-a szerint kiadott hatósági bizonyítvány kiadásának napjától számított 10. év végéig. Az önkormányzat javára a jelzálogjog biztosítására elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(3) A kijelölt telkekről a helyben szokásos módon és az önkormányzat honlapján tájékoztatást kell adni.

3. § (1) Vevőt beépítési kötelezettség, mint településrendezési kötelezés terheli az 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (1) bekezdés a) pontja alapján, mely alapján Vevő kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlanra a tulajdonjog bejegyzésétől számított két éven belül lakóházat épít. A beépítési kötelezettség, mint településrendezési kötelezés kétéves időtartamra bejegyzésre kerül az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő kétéves beépítési kötelezettséget egy alkalommal további egy évvel módosíthatja, abban az esetben, ha lakóház 50%-os készültségi fokkal rendelkezik. Ebben az esetben a készültségi fok mértékét az igénylőnek szakértői véleménnyel alá kell támasztania.

4. § (1)1 Az építési telek kedvezményes vételára: 3.000.000.-Ft.

(2) Az építési telek kedvezmény nélküli vételárát a képviselő-testület egyedileg az adásvételről szóló döntésében határozza meg.

5. § (1) A telkek értékesítése az adásvételi szándék bejelentésével indul. Az igénylőnek kötelezettséget kell vállalnia, hogy

a) a kérelem pozitív elbírálását követően 30 napon belül az Önkormányzattal a tulajdonjog átruházásra alkalmas adás-vételi szerződést köt, és

b) a szerződéssel kapcsolatos költségeket a szerződés megkötésével egyidejűleg megfizeti.

(2) Ha az igénylő nem teljesíti a 3. § (1) bekezdésben foglalt beépítési kötelezettséget, akkor az építési telek adásvételi szerződésben rögzített kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet az Önkormányzat részére egy összegben megfizeti.

(3) Az adásvételi szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni.

6. § Az elidegenítési tilalom alól – a használatbavételi engedély kiadását követően – a képviselő-testület különleges méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat azzal a feltétellel, hogy az építési telek kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet egy összegben az önkormányzat számlájára be kell fizetni.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 4. § (1) bekezdése a Porva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.