Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Kemenessömjén Község Önkormányzata vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

Hatályos: 2023. 04. 05

Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Kemenessömjén Község Önkormányzata vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

2023.04.05.

Kemenessömjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, (4) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében továbbá 143. § (4) bekezdésének i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kemenessömjén Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő

a) ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (a továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon) továbbá

b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, illetve gazdasági társaságban és közhasznú társaságban az Önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére.

2. § (1) Az Önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősíti víziközmű (csatornahálózat) vagyonát.

(2) Az Nvt. alapján kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló (forgalomképtelen) ingatlanok felsorolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) Korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősül az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges középület, közterület, melynek felsorolását e rendelet 2. és 3. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat forgalomképes üzleti vagyonát e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület kivételesen indokolt esetben e rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagy korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősülő vagyontárgy besorolását megváltoztathatja.

3. § (1) A Képviselő-testület a tulajdonnal kapcsolatos rendelkezési jogok gyakorlását a (2) és (3) bekezdésben meghatározott vagyonkezelő szerveire ruházza át, azzal, hogy az (1) bekezdés b) pontja körébe tartozó vagyontárgyak használatáról, hasznainak szedéséről, bérbeadásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Az Önkormányzat vagyonkezelő szervei:

a) az Önkormányzat költségvetési szervei az alapító okiratukban a működéshez használatukba adott önkormányzati tulajdonban lévő vagyon tekintetében,

b) a Polgármesteri Hivatal, az a) pontba nem tartozó önkormányzati tulajdonban lévő vagyon tekintetében.

(3) A Képviselő-testület vagyonának kezelésével a (2) bekezdésben felsorolt szerveken kívül vagyonkezelési szerződéssel más szervet is megbízhat. A vagyonkezelői jog ellenértékének mértékéről vagy ingyenes átengedéséről a Képviselő-testület dönt.

(4) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott vagyonkezelő – az alapító okiratban meghatározott tevékenységi körön belül és az alaptevékenység sérelme nélkül – önállóan dönt a használatában lévő

a) ingatlan, ingatlanrész egyszeri, egy hónapot meg nem haladó időtartamú használatba vagy bérbe adásáról, a Képviselő-testület előzetes tájékoztatása mellett az egy hónapot meghaladó időtartamú használatba vagy bérbe adásáról,

b) ingóvagyon elidegenítéséről és egyéb módon történő hasznosításáról 200.000,-Ft egyedi értékhatárig,

c) ingóvagyon megszerzéséről az éves költségvetési tervben biztosított keret terhére, annak értékétől függetlenül.

(5) Az önkormányzati vagyonkezelő szerv köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására. Az önkormányzati vagyonkezelő szerv beruházást, felújítást csak a Képviselő-testület döntése alapján végezhet.

(6) A Képviselő-testület, a polgármester, a vagyonkezelőtől a vagyonkezeléssel kapcsolatos tevékenységéről tájékoztatást, információt, adatot kérhet, a vagyonkezeléssel kapcsolatos dokumentumokba betekinthet.

4. § (1) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(2) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű vagyontárgyat hasznosítani csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(3) Értékpapír vásárlás, elidegenítés a Képviselő-testület hatásköre, melyet 20.000.000,- Ft alatti értékben a polgármesterre ruház.

5. § (1) Önkormányzati követelésekről a következő esetekben lehet lemondani:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül meg,

d) ha a követelés csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

e) a kötelezett nem lelhető fel.

(2) Az Önkormányzatot megillető követelésekről való lemondás hatáskörét a Képviselő-testület 1.000.000,- Ft alatti értékben a polgármesterre ruházza át.

6. § (1) A rendelet 2012. március 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 6/2004. (III.10.) számú rendelete.

1

A 2. melléklet a Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. melléklet a Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.