Kemenessömjén Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.29.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 01. 30

Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének
1/2014. (I.29.) sz. önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről



Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről a következőket rendeli el.



I. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra terjed ki.


II. Az önkormányzat 2014. évi költségvetése


2. § (1) Az önkormányzat a 2014. évi költségvetési

a) kiadási főösszegét  29.857 ezer forintban, ebből:

              működési kiadás: 28.462 ezer forint

                  - ebből tartalék: 9.000 ezer forint

felhalmozási kiadás: 1.395 ezer forint

b) bevételi főösszegét 29.857 ezer forintban, ebből:

működési bevétel:19.245  ezer forint

felhalmozási bevétel: 10.612 ezer forint

 állapítja meg.


(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügylet megkötését, hitel felvételét nem tervezi, az önkormányzatnak költségvetési hiánya nincs.


(3) Az önkormányzat vállalkozási tevékenységet nem folytat, önként vállalt feladatot nem lát el.


III. A költségvetési kiadások és bevételek


3. § (1) Az önkormányzat 2014. évi előirányzott költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladatok szerinti bontásban az 1. és 3. számú melléklet tartalmazza.


(2) Az önkormányzat 2014. évi előirányzott költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladatok szerinti bontásban a 2. és 4. számú melléklet tartalmazza.


(3) Az önkormányzat előző évi pénzmaradványa 1.205 ezer Ft, melyből működési célú pénzmaradvány 7.111 e Ft, felhalmozási célú pénzmaradvány 0 e Ft.


(4) Az önkormányzat költségvetési többletéből 8.000 ezer Ft általános tartalékot és 1.000 ezer Ft céltartalékot képez.


4. § Az önkormányzat többéves kihatással járó fizetési kötelezettségeit, valamint a várható saját bevételeket az 5. számú melléklet tartalmazza.


5. § (1) Az önkormányzat bevételeit – így különösen a helyi adó bevételeket, a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat - a 2. számú melléklet tartalmazza.


(2) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 6. számú melléklet tartalmazza.


6. § (1) Az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként a 7. számú melléklet tartalmazza.


(2) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat az 1. számú melléklet tartalmazza.


7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat létszám-előirányzatát:

- 3 fő átlagos statisztikai állományi létszámban (átlaglétszámban), melyből 2 fő közfoglalkoztatott és

- 1 fő részmunkaidőben foglalkoztatott állapítja meg.


IV. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


8. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben módosíthatóak. A költségvetési rendelet módosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A pótelőirányzatról a polgármester a képviselő-testületet negyedévenként köteles tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként - adott év június 30-ig, illetve december 31-i hatállyal (a külön jogszabályban meghatározott határidőig) - dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.


9. § (1) A forrásfelhasználásról a polgármester 1 millió forint értékhatárig jogosult dönteni, ezen értékhatárt meghaladó döntések a képviselő-testület hatáskörébe tartoznak. A polgármester a hatáskörébe tartozó forrásfelhasználásról köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.


(2) Az önkormányzat gazdálkodása során az év közben létrejött költségvetési többlet – fő szabályként - értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítható.


(3) Az (2) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 1 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


(4) A (3) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület dönt.



V. Záró és egyéb rendelkezések


10. §  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.


Kemenessömjén, 2014. január 29.



         /:Kurucz Attila:/                     P.H                          /:Fehér Viktória:/

           polgármester                                                                jegyző


Hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetve.


Kemenessömjén, 2014. január 30.

                                                                                  /Fehér Viktória:/

                                                                                          jegyző







Mellékletek