Kemenessömjén Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 01

a szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Általános indokolás

Általános indokolás az 5/2021.(VIII.25.) önkormányzati rendelethez

A Vas Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály munkatársával folytatott konzultáció alapján szükségesnek tartottuk a 6/2016.(VIII.3.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatát és újraalkotását a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

A rendeletalkotás hatásai:

1. A rendelet-tervezet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: Szabályozásra kerültek az önkormányzat által nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások. Az ellátások biztosítására a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll. A településen élők számára az ellátások biztosításával szociális hálót képez.

1. Környezeti és egészségügyi következményei: A rendeletalkotás nem keletkeztet környezeti és egészségügyi hatásokat.

1. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendeletalkotás további adminisztratív terheket nem keletkeztet.

1. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotásával eleget teszünk a jogszabályi előírásoknak. A rendelet szerkezeti felépítése a jogszabályi előírásoknak megfelelő, átlátható lesz.

V. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendeletalkotást követően az eljárások során felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.