Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 12/2017.(XI.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.14.
a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 12/2017.(XI.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A településfejlesztési koncepciót, az integrált településfejlesztési stratégiát, a településszerkezeti tervet, a helyi építési szabályzatot, a településterveket, a kézikönyvet és a településképi rendeletet érintő eljárások során a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) előírásait kell alkalmazni, amely a hatályos önkormányzati partnerségi rendeletben meghatározott szabályoktól függetlenül rendelkezik a partnerségi – vagyis a lakossággal, helyi gazdálkodó- és civil szervezetekkel, egyházakkal történő - egyeztetés módjáról, valamennyi településfejlesztési és -rendezési terv (a továbbiakban együtt: településterv), településképi arculati kézikönyv, valamint településképi rendelet készítési ill. módosítási eljárás-típusra kiterjedően.
Ennek alapján, a Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 12/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete által meghatározott partnerségi egyeztetés a Korm. r. szerinti egyeztetés, határidők tekintetében össze nem hangolható, szükségtelen megismétlését jelenti jelen jogszabályi környezetben, valamennyi településterv, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítési/módosítási eljárás alkalmával.
Mivel a Korm. r. 62. § (1) b) pontja továbbá a 65-66. § részletesen szabályozza a partnerségi egyeztetésbe bevonandók körét, feltételeit, módját és határidejét, emellett pedig a 75. § szerint a helyi partnerségi rendelet alkalmazását is megköveteli – amely önkormányzatnál van ilyen hatályban -, a jövőben lefolytatandó településterv-, településképi arculati kézikönyv- és településképi rendelet készítési/módosítási eljárások gördülékeny, rövidebb határidővel történő elvégzése érdekében a 12/2017. (XI. 28.) számú helyi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése szükséges.