Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2003 (IX.26.) számú önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény helyi végrehajtásáról, és az önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételekről

Hatályos: 2004. 01. 01- 2022. 05. 26

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2003 (IX.26.) számú önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény helyi végrehajtásáról, és az önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételekről1

2004.01.01.

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 93. §. (1) bekezdése alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva a következő rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) alkotja:

I.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszaszőlős község Önkormányzatának közigazgatási területén lévő minden önkormányzati lakásra, valamint a nem lakás céljára szolgáló, önkormányzati tulajdonú helyiségekre.

(2) A Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával az e rendeletben szabályozott kivételekkel a polgármestert bízza meg.

(3) Ahol az Ltv. A felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről a polgármester határozza meg.

(4) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.

(5) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti jogára vagy másik lakás tulajdonjogára cserélhető.

(6) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó személyek csak egy önkormányzati lakást bérelhetnek.

(7) A Képviselő-testület minden évben meghatározza, hogy az adott év március 1-jétől a következő és február 28-ig várhatóan megüresedő önkormányzati lakások 2. §. Szerinti bérbeadásakor mely bérbeadási formák élveznek elsőbbséget.

2. Önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

2. § Tiszaszőlős Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakásokat

a) szolgálati jelleggel

b) kötelezettsége teljesítése érdekében

c) vagy átmeneti elhelyezésre

d) lakáspályázat elnyerése jogcímén adja bérbe.

3. § (1) Önkormányzati bérlakásra bérleti szerződés a 2. §. b) pontja szerint azzal a nagykorú, magyar állampolgárral köthető, aki

a) nem rendelkezik Tiszaszőlősön önkormányzati lakás bérleti (bérlőtársi) jogával és nincs részben, vagy egészben a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető tiszaszőlősi lakóingatlan, továbbá nem illeti meg tiszaszőlősi lakóingatlanon (lakrészen) állandó használat joga,

b) tiszaszőlősi önkormányzati lakáson fennállt bérleti joga 5 éven belül nem az Ltv. 24. §. (1) bekezdés a)-d) pontjai alapján történt felmondással szűnt meg.

c) valamint Tiszaszőlős Község Önkormányzata fenntartásában működő intézmény dolgozója.

(2) A 2. §. (1) bekezdés b) pontja szerint elhelyezés rendeltetése, hogy ideiglenesen biztosítsa annak a Rendelet 5. § (11) bekezdésében meghatározott ingatlanok igénybevételével annak a lakását, akinek elhelyezése az Önkormányzat érdeke.

(3) Önkormányzati bérlakásra bérleti szerződés a 2. §. c) pontja szerint azzal a nagykorú tiszaszőlősi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárral köthető a Rendelet 5. §. (11) bekezdésében meghatározott ingatlanra, akinek

a) az általa lakott ingatlan bontását az építésügyi hatóság jogerős határozatával elrendelte, és

b) nem rendelkezik önkormányzati lakás bérleti (bérlőtársi) jogával és nincs részben vagy egészben a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető lakóingatlan, továbbá nem illeti meg lakóingatlanon (lakrészen) állandó használati joga.

4. § A benyújtott kérelmeket – beleértve a már régebben felülvizsgált, de nem teljesített és vissza nem vont kérelmeket is – a Képviselő-testület, illetve a polgármester bírálja el az e rendeletben meghatározott feltételek szerint. A Képviselő-testület és a polgármester, feladatait a Polgármesteri Hivatal bevonásával látja el.

II.

1. Önkormányzati lakások szolgálati jellegű bérbeadása

5. § (1) Az önkormányzati lakások közül szolgálati jelleggel lehet bérbe adni:

a) a Ltv. Hatálybalépésekor szolgálati vagy vállalati bérlakásnak minősülű 1. számú mellékletben felsorolt önkormányzati lakásokat,

b) az önkormányzati épületben lévő gondnoki lakásokat.

(2) A Ltv. Hatálybalépésekor szolgálati vagy vállalati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakás annak adható bérbe szolgálati jelleggel, aki Tiszaszőlős Község Önkormányzat által fenntartott intézménnyel áll közalkalmazotti vagy munkaviszonyban, illetve Tiszaszőlősön körzeti megbízotti feladatokat lát el.

(3) Azok az önkormányzati lakások, amelyek nem tartoznak az 5. §. (1) bekezdés hatálya alá, Tiszaszőlős Község Önkormányzat intézményeivel közszolgálati jogviszonyban álló dolgozói részére adhatók szolgálati jelleggel bérbe.

(4) Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(5) Az 5. §. (4) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani minden elhelyezési cserelakás igény nélkül.

(6) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(7) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:

- ha a munkavállaló jelenleg súlyos lakáskörülmények között él,
- ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,
- ha a munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban,
- ha a munkavállaló a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve áll az adott munkáltatóval közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban, illetve munkaviszonyban.
(8) A beérkező kérelmek alapján a polgármester dönt a bérlő személyéről. A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni. A polgármester nem adhatja olyan személy részére az önkormányzati lakást bérbe, aki a településen lakástulajdonnal, lakás haszonélvezeti jogával rendelkezik.
(9) Szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén és annak házastársán (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermekén és annak házastársán), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.
(10) A szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakás albérletbe nem adható.
(11) Az átmenetileg üresen álló, elsődlegesen szolgálati jelleggel bérbe adható lakást határozott időre – legfeljebb 6 hónapra – a Képviselő-testület más, a Rendelet 3. §. (2)-(3) bekezdésében meghatározott személy részére bérbe adhatja.

Önkormányzati lakás bérbeadásának szociális, jövedelmi és vagyoni feltételei

6. § Önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételek a következők:

a) a bérlő vagy házastársa (élettársa), illetve a vele együttlakó vagy együttköltöző közeli hozzátartozója tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik beköltözhető lakása, nincs részben vagy egészben a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető tiszaszőlősi lakóingatlan, továbbá nem illeti meg tiszaszőlősi lakóingatlanon, lakrészen állandó használat joga, és

b) mind a bérlő családja, mind az együttköltöző közeli hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 70%-át, és

c) a bérlő családja nem rendelkezik olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50-szeresét meghaladja, és

d) a bérlő a bérbeadást megelőző 5 éven belül:

- nem mondott le önkormányzati lakása bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében, vagy
- a lakását a magánforgalomban nem cserélte el kisebb szobaszámú vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásra, vagy
- beköltözhető ingatlanát nem idegenítette el.

Önkormányzati lakások bérbeadása pályázati eljárással

7. § Önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadására – amennyiben az önkormányzat tulajdonában beköltözhető szociális bérlakás rendeltetésű lakás van – pályázatot kell kiírni.

8. § (1) Az önkormányzati lakások bérbeadására vonatkozó pályázat feltételeit a Képviselő-testület határozza meg.

(2) A meghatározott feltételek szerinti pályázatot a bérbeadó írja ki. A pályázat meghirdetésénél biztosítani kel a nyilvánosságot, ennek érdekében a pályázatot ki kell függeszteni a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

(3) Pályázni az jogosult, aki a kiírt pályázati feltételeknek megfelel.

(4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadás jogcímét és az e rendeletben, valamint a Képviselő-testület által meghatározott pályázati feltételeket,

b) a meghirdetett önkormányzati lakás műszaki állapotát és egyéb jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

c) a lakbér összegét,

d) az önkormányzati lakás megtekintésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást,

e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett önkormányzati lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és költségeit,

f) a pályázat benyújtásának és elbírálásának határidejét,

g) az egyéb pályázati feltételeket.

(5) A pályázatot írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázati kiírásban szereplő személyes adatokat és személyi körülményeket, valamint

b) a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja.

9. § (1) Szociális helyzet alapján pályázatot azok nyújthatnak be, akik a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek és az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételeknek az e rendeletben előírtaknak megfelelnek.

(2) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén három évre szóló szerződést kell kötni a bérlővel.

(3) Ha a határozott időre szóló bérleti szerződés lejártának időpontjában a bérlő jövedelmi, vagyoni viszonyai változatlanul megfelelnek az e rendeletben foglalt feltételeknek, akkor kérelmére vele három évre újabb bérleti szerződést kell kötni.

(4) Amennyiben a volt bérlő a 9. §. (3) bekezdésében jelzett rendeletben foglalt feltételeknek nem felel meg, a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül – cserelakás és minden elhelyezési igény nélkül – elhagyni.

III.

Az önkormányzati lakások átadásának, használatának közös szabályai

10. § (1) A lakást leltárral kell átadni. A leltár tartalmazza a lakás és a lakásberendezési tárgyak tényleges állapotát és a kapcsolódó megállapításokat.

(2) A leltárt a felek aláírják.

11. § (1) Ha a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatnak megfelelő lakberendezésekkel, akkor az elvégzett munkára az erről szóló megállapodásban rögzített feladatok körében, a felhasznált anyagokra és a komfortfokozati lakberendezési tárgyakra a megállapodásban foglalt minőség érétkéig illeti meg a bérlőt költségtérítés.

(2) A költségtérítésnél csak az igazolt költségeket lehet figyelembe venni.

(3) A költségtérítés módját (egyösszegű kifizetés vagy lakbérmérséklés) a megállapodásban kell rögzíteni. Amennyiben lakbérmérséklésben állapodtak meg a felek, ennek mértékéről és időtartamáról a lakásnak a bérlő részéről a bérbeadó felé tett készre jelentését követő 8 napon belül kell külön megállapodást kötni.

12. § (1) A bérlő köteles gondoskodni

a) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről,

b) az elektromos vezetékek és az érintésvédelmi rendszerben a keletkezett hibák kijavításáról, a kapcsolók és csatlakozóaljak cseréjéről,

c) az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezéseiben, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit a lakást jogcím nélkül használó személy esetében is alkalmazni kell.

13. § (1) A bérlő a lakáson átalakítási, korszerűsítési munkát a bérbeadóval kötött írásbeli megállapodás alapján végezhet.

(2) Ha a megállapodás szerint a bérlő – bérbeadói költségelismerés nélkül – viseli az átalakítás, korszerűsítés költségeit, köteles az eredeti állapot helyreállítására. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítási költségei magasabbak lennének, mint az elvégzett munka igazolható költségei, a bérbeadó megtérítheti a bérlőnek az átalakítással, korszerűsítéssel kapcsolatosan felmerült és igazolt költségeit, ha a bérbeadó és a bérlő ebben megállapodik.

(3) A bérlő az általa létesített (beszerzett, felszerelt) lakásberendezési tárgyakat a lakás állagának sérelme nélkül leszerelheti és elviheti. A bérbeadó azonban megtérítheti ezen tárgyaknak az igazolt vételárát és felszerelési költségét, amennyiben azok együttesen – szakértői vélemény szerint – alacsonyabbak, mint e tárgyak leszerelésével okozható kár összege, vagy egyébként is, ha a bérbeadó és a bérlő ebben megállapodik.

14. § A lakásbérleti jogviszony megszűnésekor lakásleltárt kell készíteni. A leltár tartalmazza a lakás és a lakberendezési tárgyak tényleges állapotát és a kapcsolódó megállapításokat, ezen belül különösen a lakás bérbeadása kori állapotától való eltéréseket. A leltárt a felek aláírják. Ha a volt bérlő az aláírást megtagadta, ezt a tényt a leltárra fel kell jegyezni.

15. § (1) A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásra illetve elhelyezésére nem tarthat igényt, elhelyezéséről maga köteles gondoskodni.

(2) Ha a bíróság a házasság felbontása során valamelyik felet saját elhelyezési kötelezettség kimondása nélkül kötelezi az önkormányzati lakás elhagyására, az elhelyezésre nem tarthat igényt.

16. § (1) A jogcím nélküli lakáshasználó használati díjat köteles fizetni. A használati díj mértéke azonos az adott lakásra megállapítható lakbér mértékével.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított 6 hónap elteltével a jogcím nélküli használó az addig fizetett használati díj ötszörösét köteles megfizetni egy évig, ezt követően a használati díj tízszeres összegének megfizetésére köteles.

Lakbér mértéke

17. § (1) A ténylegesen fizetendő lakbér alapját képező lakbér mértéke

a) komfortos önkormányzati lakás esetén: 50.- Ft/m2/hó

b) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 30.- Ft/m2/hó

c) gépkocsi tároló esetén: 500 Ft/hó

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapított lakbér mértékét csökkenteni kell talajvíz miatti felnedvesedés esetén 10%-kal.

Lakbértámogatás részletes szabályai

18. § (1a) Önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha

a) a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 70%-át

b) a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók nem rendelkeznek olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50-szeresét meghaladja és

c) a fizetendő havi lakbér összege meghaladja a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók havi jövedelmének 25%-át.

(2) Nem illeti meg a lakbértámogatás azt a bérlőt, aki a lakó- vagy tartózkodási helye szerint önkormányzattól lakásfenntartási támogatásban részesül.

(3) Ha a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 70%-a, vagy az alatt van, a lakbértámogatás összege: a fizetendő havi lakbér és a bérlő családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók havi jövedelmének 25%-ának a különbözete.

(4) A lakbértámogatás irántikérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell írásban benyújtani a 18. §. (1) bekezdése szerinti egy főre jutó jövedelemre vonatkozó igazolással együtt.

(5) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Képviselő-testület bírálja el.

(6) A lakbértámogatás biztosításának időtartama egy év. Ezt követően újabb kérelmet lehet beterjeszteni.

(7) A bérlő a lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles fizetni.

A bérlő fizetési kötelezettsége

19. § (1) Az önkormányzati lakás bérlője köteles fizetni

a) az általa bérelt önkormányzati lakásra a 17-18. §.-ok alapján megállapított lakbért,

b) a lakás rezsiköltségeit.

IV.

Önkormányzati helyiségek bérbeadása

20. § (1) Önkormányzati helyiség ezen rendelet hatálybalépése után csak határozott időre adható bérbe. A helyiség rendeltetésszerű átadásáért a bérbeadó szavatol, kivéve, ha a felek úgy állapodnak meg, hogy a helyiséget a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. Ebben az esetben a helyiségre fordított szükséges és igazolt költségek a bérleti díjba beszámíthatóak. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díját a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. Az önkormányzati rendezvények esetén az önkormányzat intézményei ingyenesen használják az önkormányzati tulajdonú helyiségeket. A helyi klubok, civil szervezetek, a történelmi egyházak az önkormányzat tulajdonában álló helyiségeket – ÁMK tornacsarnokának kivételével – ingyenesen használhatják. Az ingyenes használat feltételeit az intézmények vezetői kötelesek biztosítani.

(2) A helyiség karbantartása a bérlő, felújítása – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadó kötelessége.

(3) A szerződés megszűnésekor a bérlő a helyiséget rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni a bérbeadónak.

(4) A helyiségben

a) a szerződésben megjelölt tevékenységtől eltérő tevékenység folytatásához,

b) átalakítási és egyéb munkák végzéséhez a bérbeadó hozzájárulása szükséges.

(5) Ha az épület karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, illetőleg bővítésével kapcsolatos munkák csak a helyiség kiürítése esetén végezhetők el és ha a bérlő kéri, úgy a bérbeadó – a rendelkezésre álló helyiségekre tekintettel, lehetősége szerint – átmeneti elhelyezést ajánl fel a bérlő részére a munkák elvégzésének időtartamára.

(6) Az ÁMK tornatermének használatára a település lakosságának lehetőséget kell teremteni – az ÁMK Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott időben, de legalább heti 2 alkalommal, alkalmanként 3 órás nyitva-tartással, óránként 1.000,- Ft bérleti díjért. Az ÁMK tornaterme az alábbi sportjátékokra használható: labdajátékok és szakirányú sporttevékenység végzésére jogosító engedéllyel rendelkező személy által szervezett edzés.

21. § A helyiségbe való befogadáshoz bérbeadói hozzájárulás nem adható.

V.

Önkormányzati lakás értékesítése

22. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás vagy házingatlan értékesítésre történő kijelöléséről a bérlő, vagy egyéb jogosult kérelmére, illetve a Polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(2) Vételi szándékot tartalmazó nyilatkozatot a jogosultnak a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtania. A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni. Ha az értékesítésre kijelölt lakóingatlanban határozott időre szóló bérleti szerződés alapján vételi, elővásárlási joggal nem rendelkező bérlő lakik, és a lakás pályázati úton történő értékesítésére a bérleti vagy a használati szerződésben meghatározott idő letelte előtt kerül sor, a lakás vételára 100%-os forgalmi értéket figyelembe véve kívülálló esetében a bérleti, használati szerződés időtartamából hátra lévő hónapok szerinti havi 1%-kal csökkenthető. A csökkentés a forgalmi érték 1 %-át nem haladhatja meg.

(3) A Képviselő-testület által értékesítésre kijelölt lakóingatlanokban lévő lakások vételi szándékot jelző bérlőinek a Polgármesteri Hivatalhoz a Képviselő-testület által értékesítésre történt kijelöléstől számított 180 napon belül eladási ajánlatot tesz.

(4) Az eladási ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) az elvásárlási joggal rendelkező bérlő személy adatait,

b) a bérlakás legfontosabb adatait (alapterület, szobaszám, komfortfokozat),

c) a lakás vételárát és a vételár kialakításánál figyelembe vett tényezőket,

d) a fizetési feltételeket.

(5) Az ajánlati kötöttség időtartama 30 nap. Az elővásárlási jog jogosultja az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles nyilatkozni. Amennyiben ezt elmulasztja, a helyiség kívülálló harmadik személy részére értékesíthető.

(6) Az elővásárlási jog jogosultja vételi ajánlatának megtételével egy időben igazolni köteles, hogy adó vagy adók módjára behajtandó köztartozása, illetve a társadalombiztosítási alap javára teljesítendő tartozása nem áll fenn.

23. § (1) Az értékesítésre kerülő lakás vételárának megállapításában – ha a lakást az Ltv. alapján arra jogosult vásárolja meg – a hasonló adottságú lakások helyi forgalmi értéke alapján, különösen

a) az épület településen belüli fekvése;

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és közös használatra szolgáló területek nagysága;

c) az épület felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítás óta eltelt idő;

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata;

e) a lakottság ténye figyelembevételével kell megállapítani.

(2) A forgalmi érték megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakás átalakítására, korszerűsítésére fordított, számlákkal igazolt, bérbeszámítással vagy egyéb más módon még meg nem térített értéknövelő beruházások értékét, ha az átalakítást, korszerűsítést 5 éven belül a bérbeadó engedélyével végezte el.

(3) Bérlőt terhelő karbantartási, felújítási, pótlási, illetőleg csere kötelezettség elmulasztását a forgalmi érték megállapításánál azt értékcsökkentő tényezőként nem lehet figyelembe venni.

24. § (1) Ha a lakást az Ltv. Alapján az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, részére – kérelmére – huszonöt évig terjedő részletfizetési kedvezményt kell adni. A szerződés megkötésekor a megállapított vételár tíz százalékának egy összegben való megfizetése kötendő ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó hátralékra a havonta fizetendő részleteket egyenlő mértékben kell megállapítani.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakás vételára a beköltözhető forgalmi érték 100%-a.

(3) A vételárhátralékra a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tv. 232. §. (2) bekezdésében meghatározott kamatot kell kikötni.

(4) A vételár egy összegben való megfizetése, vagy az előírtnál rövidebb törlesztési idő vállalása esetén a vevőt árengedmény, illetőleg a vételárhátralékból engedmény illeti meg. A vételár egy összegben történő kiegyenlítése esetén az árengedmény a forgalmi érték 10%-a. Ha a vevő az adásvételtől számított 5 éven belül a teljes vételárhátralékot megfizeti, illetve a vállalt megállapított törlesztő részlet legalább kettőszeres összegét fizeti, a túlfizetés 5%-át le kell számítani.

25. § (1) A teljes kamatokkal növelt vételárhátralék erejéig az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogot, valamint a vételár teljes megfizetésének időtartamára elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az elidegenített ingatlanra.

(2) A vételár teljes kiegyenlítéséig az elidegenítéshez csak akkor lehet hozzájárulni, ha a lakás elidegenítésének a célja másik beköltözhető lakóingatlan megszerzése, és a hozzájárulást kérő vállalja, hogy a vételárhátralék kiegyenlítéséig a másik ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom, a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálog illesse meg az Önkormányzatot.

(3) Ha a vevő a vételi, elővásárlási jog alapján a kedvezménnyel vásárolt lakást az adásvételt követő 5 éven belül elidegeníti, a vevő a lakás teljes forgalmi értékéből a vásárlás során kapott árengedményt köteles egy összegben az Önkormányzat részére megfizetni.

(4) Az eladó a részletfizetési kedvezményt megvonja és a hátralékos vételár, illetve kamata egy összegben esedékessé válik, ha a vevő egy naptári éven belül négy alkalommal elmulasztja az esedékes részlet és kamatának, valamint a kötelező biztosítás összegének határidőre történő megfizetését a felhívás ellenére.

(5) Ha az adásvétel részletvétellel történik, a szerződés megkötése során a vevő két készfizető kezest köteles állítani a vételárhátralék megfizetésének biztosítékául, valamint a szerződésben ki kell kötni, hogy a vevő a vételárhátralék fennállásának időtartamára vállalja biztosítási szerződés kötését.

Önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítése

26. § (1) Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került helyiségre a bérlőt (bérlőtársat) elővásárlási jog illeti meg.

(2) Ha az önkormányzati, illetőleg az állami tulajdonban lévő helyiséget az Ltv. alapján elővásárlásra jogosult veszi meg, a vételár mértéke a helyi forgalmi értéket nem haladhatja meg.

(3) Önkormányzati helyiség forgalmi értékének megállapítására a Rendelet 23. §.-át kell megfelelően alkalmazni.

27. § (1) Az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek elidegenítéséről a beérkezett vételi ajánlatok alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A vételár mértéke az (1) bekezdés szerinti esetben a helyi forgalmi érték, ezt az értéket azonban a vevővel kötött megállapodás szerint az eladási ár meghaladja, vagy a Képviselő-testület döntése szerint nem éri el.

Értelmező rendelkezések

28. § E rendelet alkalmazásában:

a) igazolt költség: az a költség, amelyet a bérlő nevére és a lakás (helyiség) címére kiállított számlával bizonyít. A saját munka elismerésének módját a bérbeadó és a bérlő külön határozzák meg;

b) jelentősebb ingó vagyonnak kell tekinteni:

a) a készpénzt,

b) a bankbetétet,

c) más vállalkozásba fektetett készpénztőkét és apportot,

d) a kötvényt, a részvényt, kárpótlási jegyet és egyéb értékpapírt,

e) a vagyoni értékű jogot,

f) a nyilvántartott műkincset,

g) az életvitelt közvetlenül nem szolgáló vagyontárgyakat, amennyiben együttes összegük (számított értékük) a 200.000,- Ft értéket meghaladja, valamint

h) a gépjárművet

c) nettójövedelem: az 1993. III. tv. 4. §. (1) bekezdésének a) pontja szerint számított jövedelem;

d) A lakás átalakításának minősül: a lakás műszaki megosztása, alapterületének és a lakószobák számának megváltoztatása (bővítése, csökkentése), a lakás alaprajzi beosztásának, helyiségei számának, illetve rendeltetésének megváltoztatása.

e) A lakás korszerűsítésének minősül: komfortfokozatának emelése, egyedi gáz vagy elektromos fűtő, illetve melegvíz szolgáltató berendezés felszerelése, továbbá a lakás használati értékét növelő egyéb építési, szerelési munka.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezés

29. § A bérbeadó – a jogszabály keretei között - jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés, illetőleg Tiszaszőlős Községi Önkormányzat bérlő-kiválasztási jogával érintett lakások felhasználásával kapcsolatos döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

30. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A Rendelet 17. §. (1)-(2) bekezdése 2004. január 1-jétől lép hatályba.

(2) Jelen rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1. melléklet

Az önkormányzat tulajdonában álló, az Ltv. Hatálybalépésekor szolgálati vagy vállalati bérlakásnak minősülő lakások:
- Tiszaszőlős, Petőfi u. 4.
- Tiszaszőlős, Szabadság tér 5.

2. melléklet

KÉRELEM
Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel történő bérbevételére
Kérelmező neve: Személy ig. száma:.........................................................................................
Anyja neve:.................................................................................
Születési hely:.................................................................................................. Idő:
Családi állapota:........................................................................................................................................
Állandó bejelentett lakcíme:.......................................................
Tartózkodási helye, ha ez nem azonos az előző címmel:............
....................................................................................................
A lakásba vele együtt költöző személy(ek) (a születési év és a rokonsági fok megjelölésével):
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
....................................................................................................
Munkahely neve, címe:...............................................................
Foglalkozása, beosztása:.............................................................
Jelen munkáltatónál a munkaviszony kezdete:...........................
Nettó havi átlagjövedelme:.........................................................
Tiszaszőlős, 20..................................................
.

3. melléklet

Az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjáról (a díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák)

Sor-szám

Helyiség megnevezése

Helyiség bérleti díja

1.)

Tiszaszőlős, Szarvas u. 23. (diszkont)

20.000.- Ft/hó

2.)

Tiszaszőlős, Fő út 21 (tűzoltó szertár virágüzlet helyisége

7.000.- Ft/hó

3.)

Tiszaszőlős, Alkotmány út 12 (ÁMK tornaterem nem sport célú igénybevétel)

30.000.- Ft/24 óra

4.)

Tiszaszőlős, Szabadság tér 5. (könyvtár helyiségei)

5.000.- Ft/4 óra/helyiség

5.)

Tiszaszőlős, Jókai u. 17. (bölcsőde helyiségei)

5.000.- Ft/4 óra/helyiség

1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 27. napjával.