Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004 (IV.26.) számú önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2020. 09. 19- 2023. 02. 15

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004 (IV.26.) számú önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2020.09.19.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:1

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Tiszaszőlős Községben lévő önkormányzati tulajdonban álló működő temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti. Tiszaszőlős Község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2)2 A köztemető helye a tiszaszőlősi

a) 0230 hrsz. alatt felvett ingatlan,

b) 0222/2 hrsz. alatt felvett ingatlan.

2. § (1) A köztemető tulajdonosa, fenntartója és üzemeltetője a Tiszaszőlős Község Önkormányzata.

(2)3 A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével járó feladatok ellátásáról az önkormányzat a Közös Önkormányzati Hivatal bevonásával gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

3. § Temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Tv. (a továbbiakban Törvény) és a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehatásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban Kormány rendelet) szabályai az irányadók.

Temetési helyek

4. § (1)4 A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen, kolumbáriumban (urnasírhelyen) szabad

(2)5 Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát a Ttv. 21. § (2)bekezdésében meghatározott esetekben és az ott meghatározott személyek részére – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét az eltemetésre kötelezett személyek részére erre a célra felfektetett nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(3)6 7

(4)8

5. § (1) A temetőt sírhely táblákra, urnasírhely-, sírbolt táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket is jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhely táblákat kell kijelölni a halva születettek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni. Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt a Kormány rendelet 19. §.-a szerint.

(5)9 Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belüli sírhelyben (rátemetéssel is), vagy kolumbárium - urnasírhelyen sírboltban lehet elhelyezni

(6) A köztemetőben az alábbi temetési módok állnak rendelkezésre:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urnasírhely

d) sírbolt

e)10 kolumbárium

(7) A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § (1) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(2) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesítet síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

7. § (1) A temetőben rendelkezésre álló temetkezési helyeken a sírgödör szélessége:

a)11 egyes sírhely, urnasírhely: 110 cm

b) kettős sírhely: 170 cm.

A sírgödör hosszúsága 210 cm. A sírokat egymástól 80 cm-re kell elhelyezni. A sír sorok egymástól való távolsága 1 méter.

(2) A temetési helyen elhelyezett sírjel magassága 1,5 méter lehet. Az 1,5 méternél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozik a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, az egyetértést vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(3)12 13A sírboltok

a) felszíni méretei:

aa) 3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m

ab) 6 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,00 m

ac) 9 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m

b) belső méretei:

ba) 3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60m

bb) 6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m

bc) 9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m

(4)14 Sírbolt, síremlék állításához, valamint – a 11. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokhoz – kivéve a jogszabály alapján meghatározott, a temető területén építési engedély nélkül végezhető tevékenységet - az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát. Az engedély nélkül végezhető tevékenység keretében megengedett sírbolt nagyságot meghaladó méretű sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(5) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 11. §. (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(6)15 A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Közös Önkormányzati Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(7)16 17 18A kolumbáriumban lévő urnasírhelyeket - urnadobozokat - 25 éves bérletre lehet igénybe venni, a bérleti idő lejárata előtt is meghosszabbítható. Egy urnadobozba 1 db hamvakat tartalmazó urna helyezhető el. A kolumbárium bérletéről a bérlet felett rendelkezni jogosultakról a Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

8. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a Kormány rendelet 18. §.-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

(3) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4)19 A kolumbáriumban elhelyeztet urnadobozok – urnasírhely – elhelyezési magassága maximum 210 cm lehet.

A temető fenntartása és üzemeltetése

9. § (1) Tiszaszőlős Község Önkormányzata a temető fenntartása során gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról.

(2)20 21Tiszaszőlős Község Önkormányzata a temetkezési szolgáltatók részére a temetői létesítmények igénybevételéért nem határoz meg temető-fenntartási díjat. A temetőbe való behajtás díjmentes. Nem helyben történő temetés esetén a ravatalozó használatáért a 2. mellékletben foglalt díjat kell fizetni.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

10. § (1) A tulajdonos köztemetőt fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) út,

b) ravatalozó,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló,

d) boncoló helyiség,

e) temető kerítés,

f) vízvételi lehetőség, illemhely,

g) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítása, az utak sorfásítása,

h) hulladéktároló.

(2) A köztemető infrastrukturális létesítményeinek használatát a Képviselő testület díjmentesen biztosítja a temetőben történő temetkezéshez. A ravatalozó épületben halottvirrasztásra hétköznapokon 9 órától – 15 óráig van lehetőség.

A temető üzemeltetése

11. §22 (1) A temetkezési hely birtokosa által bejelentés nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot. Az egyéb temetői tevékenységet előzetesen be kell jelenteni a Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1) A temető fenntartója az új sírmezők (sír negyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet, a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig át kell adnia a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárnak.

(2) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők rendje

13. § (1)23 A központi temető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06.00-20.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 07.00-17.30 óráig.

(2)24 A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák és rendőrkutyák kivételével – tilos.

(3) A nyitva tarás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(5) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(7) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(8) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(9) A központi temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. E tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

14. §25 A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a Közös Önkormányzati Hivatalban lát el.

15. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis), és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

Szabálysértési rendelkezések

16. §26

Hatályba lépő rendelkezések

19. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemető fenntartásáról szóló 9/2003. (V. 21.) számú rendelete.

2. melléklet27

2. sz. melléklet Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004 (IV. 26.) sz. rendelethez

1. Sírhelyek díja (25 évre)

- egyes sírhely 10.000.- Ft

- Kettős sírhely 15.000.- Ft

- hármas sírhely(Sírbolt) 20.000. - Ft

- Urnasírhely 25.000.- Ft

- egyes sírhely urna számára urnánként 10.000.-Ft

3.28 Ravatalozó használati díj nem helyben történő temetés esetén naponta (minden megkezdett nap után, ÁFA nélkül): 3.000 Ft .

1

A bevezető rész a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 1. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4.§ (1) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4.§ (3) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (3) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 4. § (4) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

9

Az 5.§ (5) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5.§ (6) bekezdés e) pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 7. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 7. § (3) bekezdés a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. § (3) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 7. § (4) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 7. § (6) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 7. § a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 7. § (7) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 7. § (7) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (IX.18.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 8. § (4) bekezdés a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 9. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 9. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (IX.18.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 11. § a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 13. § (1) bekezdés a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 13. § (2) bekezdés a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 14. § a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 16. §-át a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (VII.02.) önkormányzati rendelet 9. §-a hatályon kívül helyezte.

27

A 2. melléklet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

28

A 2. melléklet 3. pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (IX.18.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.